Home Διεθνη Ο Πούτιν, ο Τραμπ και η έννοια του μαφιόζικου κράτους

Ο Πούτιν, ο Τραμπ και η έννοια του μαφιόζικου κράτους

by bot

Ο Πούτιν, ο Τραμπ και η έννοια του μαφιόζικου κράτους

Οι απαιτήσεις για προσωπική αφοσίωση και η εμμονή στην εκδίκηση είναι χαρακτηριστικά του στυλ του Νονού στην πολιτική

“Δεν είμαστε συμμορία. Δεν είμαστε η μαφία. Δεν επιδιώκουμε εκδίκηση όπως έκαναν στο βιβλίο του Mario Puzo “Ο Νονός”. Είμαστε ένα έθνος. Ένα έθνος των νόμων”. Αυτά ήταν τα λόγια του Vladimir Solovyov, παρουσιαστή της ρωσικής τηλεόρασης, που αρνήθηκε ότι το Κρεμλίνο είχε οποιαδήποτε σχέση με την έκρηξη του αεροπλάνου που σκότωσε τον Yevgeny Prigozhin.

Τα σχόλια του Solovyov είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της εξαιρετικής γαλλικής ρήσης: “Qui s’excuse, s’accuse”. (“Αυτός που δικαιολογείται, κατηγορεί τον εαυτό του.”) Ο προπαγανδιστής υπέρ του Κρεμλίνου κατανοεί πλήρως ότι η δολοφονία του Prigozhin είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαφιόζικου χτυπήματος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί έναν μαφιόζικο κώδικα τιμής. Η προδοσία και η απιστία είναι οι αμαρτίες που δεν συγχωρούνται ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο έχει στείλει εκτελεστές σε όλη την Ευρώπη, για να σκοτώσουν αποστάτες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ως επικεφαλής της πολιτοφυλακής του Βάγκνερ, ο Πριγκόζιν -γνωστός ως ο σεφ του Πούτιν- παρείχε τροφή για κανόνια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά όταν στράφηκε εναντίον του Πούτιν τον Ιούνιο, υπέγραψε τη δική του θανατική καταδίκη.

Ο κώδικας της μαφίας, γνωστός σε κάθε κινηματογραφικό θεατή, είναι ότι η αποτυχία εκδίκησης κάνει τον δον να φαίνεται αδύναμος. Μεταξύ της εξέγερσης του Πριγκόζιν και του θανάτου του πέρασαν δύο μήνες. Αλλά τότε, όπως παρατηρεί ο Ντον Κορλεόνε στον Νονό – “Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο”.

Η υπόνοια ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος μαφίας είναι κάτι περισσότερο από μια λογοτεχνική έπαρση. Η βιογράφος του Πούτιν, Κάθριν Μπέλτον, έχει δείξει ότι ως αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990, ο Πούτιν καλλιέργησε τους δεσμούς του με τον εγκληματικό υπόκοσμο της πόλης αυτής .Ο ίδιος ο Πριγκόζιν πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στη φυλακή.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, για τις οποίες ο Πούτιν εργάστηκε τόσα χρόνια, διατηρούσαν πάντα δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα – το οποίο έχει χρήσιμη τεχνογνωσία στο λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα χρήματος και τις δολοφονίες. Είναι ενδεικτικό ότι όταν η Ρωσία οργάνωσε ανταλλαγή κρατουμένων με την Αμερική – ο άνθρωπος που επέλεξαν να απελευθερώσουν ήταν ο Viktor Bout, ένας έμπορος όπλων, φερόμενος ως ξεπλύτης χρημάτων και πρώην σοβιετικός στρατιωτικός, ο οποίος συνελήφθη το 2008 μετά από μια μακρά επιχείρηση της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.

Ωστόσο, προτού η Αμερική και η Δύση απορρίψουν τη Ρωσία ως εγκληματική εξαίρεση, αξίζει να σημειωθεί ότι, την επομένη του θανάτου του Prigozhin, ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορήθηκε στη Γεωργία βάσει της κρατικής εκδοχής του νόμου περί επιρροής και δωροδοκίας (Rico) – ενός νόμου που σχεδιάστηκε ειδικά για να κυνηγήσει τη μαφία.

Η νομική βασιμότητα των κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί στο δικαστήριο. Αλλά, ό,τι κι αν συμβεί εκεί, είναι κοινός τόπος ότι ο Τραμπ έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό ορισμένους από τους τρόπους και τα ήθη ενός αφεντικού της μαφίας.

Δεν είναι εντελώς περίεργο ότι ένας άνθρωπος που έκανε την περιουσία του στις κατασκευές της Νέας Υόρκης -πριν επεκταθεί στα καζίνο του Ατλάντικ Σίτι- θα πρέπει κατά καιρούς να ακούγεται σαν μαφιόζος.Ένας από τους σημαντικότερους μέντορες του Τραμπ ήταν ο Ρόι Κον, ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε πολλές από τις εγκληματικές οικογένειες της Νέας Υόρκης.Καθώς τα νομικά του προβλήματα αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ παραπονέθηκε ως γνωστόν για την έλλειψη μιας τέτοιας προσωπικότητας που να τον εκπροσωπεί.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο πρώτος διευθυντής του FBI του Τραμπ, θυμήθηκε αργότερα ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε “Χρειάζομαι αφοσίωση. Περιμένω πίστη”. Στα απομνημονεύματά του, ο Κόμεϊ έγραψε ότι ο Τραμπ του θύμισε αφεντικά της μαφίας που είχε συναντήσει στη δουλειά του στην επιβολή του νόμου: “Η απαίτηση ήταν σαν την τελετή εισαγωγής του Σάμι του Ταύρου στην Κόζα Νόστρα”.

 

Η έμφαση που δίνει ο Τραμπ στην προσωπική πίστη θυμίζει όχι μόνο τον Σάμι τον ταύρο αλλά και τον Πούτιν. Και οι δύο ηγέτες απολαμβάνουν και μάλιστα ενθαρρύνουν τις αντιπαλότητες μεταξύ των φατριών του επιτελείου τους. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα στο οποίο ο ηγέτης είναι ο τελικός διαιτητής όλων των διαφορών – ο μεγάλος άνδρας του οποίου την εύνοια χρειάζονται όλοι.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ μερικές φορές διεκπεραίωνε τις εξωτερικές υποθέσεις σαν να διαπραγματευόταν με αντίπαλους νονούς:
Τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, τον Πούτιν στη Ρωσία.

Η σύγκριση Τραμπ-Πούτιν, ωστόσο, δεν προορίζεται ως συμβολή σε αυτό το αγαπημένο ρωσικό άθλημα του “τι-να-κάνω”. Οι δύο άνδρες μπορεί να μοιράζονται ορισμένα ένστικτα και τρόπους συμπεριφοράς.Αλλά τα συστήματα στα οποία λειτουργούν είναι πολύ διαφορετικά.

Στη σημερινή Ρωσία υπάρχει μηδενική πιθανότητα να ερευνηθεί ο Πούτιν για συμμετοχή στη δολοφονία του Yevgeny Prigozhin – ή σε οποιοδήποτε άλλο έγκλημα που μπορεί να έχει διαπράξει. Δεν θα υπάρξουν ανεξάρτητοι εισαγγελείς που θα συγκεντρώσουν προσεκτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να στείλουν τον πρόεδρο στη φυλακή.

Ο Τραμπ, αντίθετα, θα λογοδοτήσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του επιβληθεί τελικά ποινή φυλάκισης – αν και η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα του δώσει τελικά χάρη. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ παραμένει ελεύθερος να υποστηρίξει την υπόθεσή του και ακόμη και να κάνει προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία.

Η διαφορά είναι σαφής. Οι ΗΠΑ μπορούν να διεκδικήσουν το καθεστώς που ο Σολοβιόφ έδωσε ψευδώς στη Ρωσία:

“Ένα έθνος των νόμων”. Δυστυχώς, η ίδια η Ρωσία είναι πλέον ένα κράτος της μαφίας.

gideon.rachman / ft.com

You may also like

artpointview.gr @ 2024