Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα…κατεβάσει ρολά αυτή την Κυριακή. Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν ένα διακομματικό νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα χρηματοδοτούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τη λήξη της προθεσμίας του Σαββατοκύριακου.
Ελλείψει συμφωνίας της τελευταίας στιγμής, πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα μπορούσαν σύντομα να κλείσουν, ενώ εκατομμύρια ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να τεθούν σε αργία χωρίς μισθό, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει το πορτοφόλι.
Τι οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο και τι σημαίνει αυτό;
Ίσως θυμάστε ότι, τον Ιούνιο, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησαν την τελευταία στιγμή να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για να αποφύγουν την αθέτηση πληρωμών της κυβέρνησης για πρώτη φορά στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Ρεπουμπλικανοί και ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν σε ανώτατα όρια δαπανών για τα νομοσχέδια χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία αποσκοπούσαν στην αποφυγή αυτού του είδους του αδιεξόδου μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Όμως αυτό βρίσκεται τώρα στον αέρα, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί που “τα σκίζουν όλα” αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση -ένα ετήσιο διαδικαστικό μέτρο- και ζητούν βαθύτερες περικοπές δαπανών. Κρίσιμο είναι ότι αντιτίθενται επίσης στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας από τις πιο ισχνές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες, διστάζει να περάσει ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης με την υποστήριξη των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο αντιτίθενται αυτά τα ηχηρά μέλη της δικής του ομάδας.
Φοβάται ότι θα ζητήσουν ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του.
Επιπλέον, προκειμένου να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, ο ΜακΚάρθι έδωσε στην παράταξή του το πράσινο φως για να ξεκινήσει έρευνα μομφής κατά του προέδρου Μπάιντεν (η ακρόαση θα ξεκινήσει την Παρασκευή), αλλά αυτό δεν φαίνεται να έκανε τους σκληροπυρηνικούς να υποχωρήσουν.
Το 77% των Αμερικανών ψηφοφόρων δεν θέλει να κατεβάσει ρολά η κυβέρνηση.
Τι θα συμβεί όμως σε μια τέτοια περίπτωση; Ενώ ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες -όπως ο στρατός- θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (από τα 4 εκατομμύρια κυβερνητικούς υπαλλήλους) θα κληθούν να μείνουν σπίτι τους χωρίς μισθό. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση έκλεισε το 2018 για 35 ημέρες, αυτό κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ 11 δισεκατομμύρια δολάρια.