Εργασίες για την προστασία των πολύτιμων τοιχογραφιών του Νικόλαου Γύζη στο Χαϊδάρι
Οι περίφημες «4 Εποχές» του ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, αθέατες για πολλά χρόνια, καλυμμένες από σοβά, βρίσκονται στο ομώνυμο διατηρητέο κτίριο στο Χαϊδάρι.Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε εργασίες για την προστασία των πολύτιμων τοιχογραφιών «4 Εποχές» στο ιστορικό κτίριο Ν. Γύζης στο Χαϊδάρι.
Άμεσα μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών του Νικολάου Γύζη με θέμα τις «4 Εποχές» έλαβε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από κατεπείγον αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου.
Εργασίες στο Κτίριο Νικόλαος Γύζης
Οι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες του ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, που βρίσκονται στο ομώνυμο κτίριο κοντά στο Παλατάκι, αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια κίνδυνο σοβαρής φθοράς λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την συντήρηση των τοιχογραφιών και συνολικά του νεοκλασικού κτιρίου, μαζί με τον όμορο Πύργο Παλατάκι.
Παλατάκι, Χαϊδάρι
Η πρόταση του Δήμου έχει μεταφερθεί προς έγκριση στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Λόγω όμως της διαρκούς επιδείνωσης του προβλήματος της υγρασίας στο νεοκλασικό κτίριο «Ν. Γύζης», ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στις 6 Μαϊου έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ΥΠΠΟ ζητώντας την διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο και την λήψη μέτρων προστασίας των τοιχογραφιών. Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, συνεργείο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ έλαβε άμεσα σωστικά μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών.
Στο τμήμα της οροφογραφίας που παρουσιάζει αποκόλληση από το υπόστρωμα, τοποθετήθηκε σταθερό μεταλλικό ικρίωμα και κατάλληλη προστασία.
Το κτίριο με τις τοιχογραφίες του Νικόλαου Γύζη
Δίπλα στον πύργο Παλατάκι στο Χαϊδάρι υπάρχει σήμερα μετά την αποκατάστασή του το κτίριο «Ν. Γύζης» το οποίο διαθέτει περιβάλλοντα χώρο 8,5 στρεμμάτων. Το νεοκλασικό αυτό αρχιτεκτόνημα αποτελούσε συμπληρωματικό κτίριο του κεντρικού πύργου και χρησιμοποιείτο για την φιλοξενία επισκεπτών. Ο περιβάλλων χώρος, ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, ανθώνα και υψηλούς φοίνικες, ήταν ενιαίος με το Παλατάκι.
Κατά την φιλοξενία του στο κτίριο από τον τραπεζίτη Νικόλαο Νάζο, ο Νικόλαος Γύζης φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες με θέμα τις «4 Εποχές».
Ο Τήνιος Νικόλαος Γύζης (1842-1901) σπούδασε αρχικά στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και ακολούθως στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Μόναχο, με τη σύζυγό του Αρτέμιδα Νάζου και τα πέντε τους παιδιά.
Στο Χαϊδάρι ερχόταν πολλές φορές αφού ουσιαστικά ήταν μέλος της οικογένειας Νάζου. Ο δεσμός με την Αρτέμιδα Νάζου επικυρώθηκε με τον γάμο του καλλιτέχνη στις 24 Απριλίου 1877. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερα 19ου αιώνα και συγκεκριμένα του εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως Σχολή του Μονάχου
Ο Δήμος Χαϊδαρίου απέκτησε το κτίριο και την περιβάλλουσα έκταση το 2001. Τον Μάιο του 2002 ανακαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες του Ν. Γύζη με θέμα τις Τέσσερις Εποχές, οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από νεότερους επιχρωματισμούς. Αυτή η κάλυψη των τοιχογραφιών επί πολλά χρόνια διαφύλαξε τα έργα διότι έτσι προστατεύτηκαν από την καταστροφή.