Έρευνα: Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος
Η Ευρώπη μπορεί να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2030 μέσω των τεχνολογιών ΑΠΕ που είναι ήδη διαθέσιμες στην Ευρώπη. Αυτό διαπιστώνει σχετική έρευνα που ανέλαβε το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) για λογαριασμό του Ομίλου Aquila.
Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρει ότι μέσω της αξιοποίησης των συμπληρωματικών ενεργειακών πόρων της Ευρώπης σε συνδυασμό με ένα ενοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το ενεργειακό σύστημα θα μπορούσε να απαλλαγεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου και κατά συνέπεια, από την εξάρτηση του από ασταθείς χώρες.
Μάλιστα, οι συγγραφείς της έρευνας έχουν ποσοτικοποιήσει το κόστος που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου: θα χρειαστούν επενδύσεις σε ενεργειακές λύσεις φιλικές προς το κλίμα ύψους 140 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030 και 100 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2040. Η έρευνα για λόγους σύγκρισης, σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει δαπανήσει 792 δις. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η οποία δημιούργησε πρωτίστως φόβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενώ οδήγησε και σε εκτίναξη των τιμών.
Εμπόδια
Ο Όμιλος Aquila υποστηρίζει ενεργά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές θα πρέπει να ξαναχτιστούν, να ανακατασκευαστούν ή να επανεφευρεθούν τις επόμενες δεκαετίες, με τη βοήθεια ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, ο ίδιος ο όμιλος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς κατασκευής υποδομών καθαρής ενέργειας και βιώσιμων υποδομών και προωθεί την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου καθαρής ενέργειας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 10,5 GW στην Ευρώπη, με έμφαση στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών.
Μέχρι τώρα, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αξιοσημείωτη, αλλά παραμένει χαμηλή, δεδομένου ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι η ενεργειακή κυριαρχία ή η επίτευξη μιας κοινωνίας μηδενικού άνθρακα (Net Zero) στην επόμενη δεκαετία. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν περιλαμβάνονται τα ανεπαρκή ποσοστά αποθήκευσης ενέργειας, η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών δικτύου και η ανεπαρκής χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι σημαντικό κατανοήσουμε ότι οι διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης μπορούν να προσφέρουν ένα εύρος πόρων, οι οποίοι θα πρέπει να διασυνδέονται επαρκώς μεταξύ τους. Επιπλέον, μια συνολική ενεργειακή στροφή θα πετύχει μόνο αν ληφθεί υπόψη και το πρόβλημα της ζήτησης θέρμανσης. Ο όμιλος Aquila Group επενδύει όχι μόνο στην καθαρή ενέργεια, αλλά και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών (BESS) για την εξισορρόπηση της διακοπτόμενης φύσης της ηλιακής και αιολικής παραγωγής ενέργειας. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών έχει χωρητικότητα περίπου 1,5 GW.
Σημειώνεται ότι από κοινού με τους ερευνητές του PIK εργάσθηκαν ακαδημαϊκοί από έξι άλλα έγκριτα Ινστιτούτα: το Bauhaus Earth (BE), το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (FhG-ISE), το German Institute for Economic Research (DIW), το International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), το Technical University of Berlin (TUB) καθώς και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο καθηγητής Dr. mult. Hans Joachim Schellnhuber, ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου PIK και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ομίλου Aquila, σχολιάζει: «Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Για την επίτευξη του ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη η ζήτηση θερμότητας και η αναγκαία ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. Πέρα από την εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, οι γεωθερμικοί φυσικοί πόροι μπορούν να καλύψουν περαιτέρω τα κενά σε αυτούς τους τομείς».
Ο Roman Rosslenbroich, Συνιδρυτής και CEO του ομίλου Aquila, δηλώνει: «Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη διαθέτει τους πόρους για να επιτύχει την ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω ενός ενοποιημένου δικτύου που αξιοποιεί συμπληρωματικούς ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό το ενοποιημένο σύστημα όχι μόνο θα ενίσχυε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με μία από τις χαμηλότερες βάσεις ενεργειακού κόστους παγκοσμίως, αλλά θα ενίσχυε την Ε.Ε. και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Μέσω επενδύσεων σε καθαρές ενεργειακές λύσεις, η Ευρώπη μπορεί να παράγει ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, προσφέροντας μια οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ενεργειακές υποδομές, αλλά και ένα μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, που βασίζονται σε ενδελεχή έρευνα, καταδεικνύουν το μετασχηματιστικό δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το μέλλον της Ευρώπης».
moneyreview.gr
Το νησί Σάμσο και η ενεργειακή βιωσιμότητα
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ανάμεσα στις βασικές ανησυχίες των πολιτών στην Ευρώπη. Μια δραστική μείωση των εκπομπών CO2 θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, αν αποφασιστεί και υλοποιηθεί εγκαίρως.
Από το Άαρχους κατευθυνόμαστε προς το Σάμσο, το νησί που έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά στην πράσινη ενέργεια. Το Σάμσο είναι πρωτοπόρο σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στην ενεργειακή βιωσιμότητα. Έχει καταφέρει να είναι 100% ενεργειακά ανεξάρτητο σε λιγότερο από πέντε χρόνια, καθώς η κοινωνία του νησιού αγκάλιασε τις ανανεώσιμες πηγές.
Όλα ξεκίνησαν, όταν το Σάμσο κέρδισε ένα δημόσιο διαγωνισμό για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε νησιωτικές κοινωνίες. Το φέρι μπόουτ είναι μάλιστα μέρος του πρότζεκτ που εφάρμοσε το νησί. Το πριγκίπισσα Ιζαμπέλα είναι το πρώτο φέρι μπόουτ στη Δανία που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Κάρστεν Κρούζε είναι ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρίας. Η εταιρία ανήκει στην κοινότητα του Σάμσο.
Αντικαθιστώντας το βρώμικο πετρέλαιο με LNG, οι εκπομπές CO2 του πλοίου μειώθηκαν κατά 15%. Οι κάτοικοι αγόρασαν το φέρι έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 4,5 εκατομμύρια προορίζονταν για το καινοτόμο σύστημα πρόωσης με τη χρήση LNG. Υπάρχει βέβαια μια έντονη συζήτηση, αν το πλοίο έπρεπε να χρησιμοποιεί αντί του LNG που εισάγεται από το Ρότερνταμ, βιοαέριο που παράγεται στο νησί. Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα στην πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Το Σάμσο έχει 4.000 κατοίκους. Έχει συμπληρώσει μια δεκαετία, που έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Το στοίχημα για το μέλλον είναι να απεξαρτηθεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα, που χρησιμοποιούνται σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.