Πιθανή επίσκεψη Ζελένσκι στο Ισραήλ

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την χώρα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν Ουκρανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Τυχόν επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου θα ενίσχυε  – στον δυτικό κόσμο – τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ και την απόφασή του να επιτεθεί κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Από το πολιτικό γραφείο του Ζελένσκι εστάλη επίσημο αίτημα προς το γραφείο του Νετανιάχου προκειμένου να συντονιστεί η επίσκεψη. Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θέμα, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες είναι προκαταρκτικές και δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία επίσκεψης.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας, ήταν κρίσιμο για την Ουκρανία να μην αισθάνεται μόνη της και ότι η διεθνής υποστήριξη βοήθησε πολύ. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτρέπω όλους τους ηγέτες να επισκεφθούν το Ισραήλ και να δείξουν την υποστήριξή τους στο λαό. Δεν αναφέρομαι σε κανέναν θεσμό, αλλά στην υποστήριξη των ανθρώπων που υπέστησαν τρομοκρατικές επιθέσεις και πεθαίνουν σήμερα”, δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ο Ζελένσκι παρήχε ισχυρή δημόσια υποστήριξη στο Ισραήλ και εξίσωσε την επίθεση της Χαμάς με την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. ΄Ηταν δε από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ. “Μπροστά σε ένα τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα, όλοι όσοι εκτιμούν τη ζωή πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία”,

Η μεγάλη εικόνα: Η Ρωσία δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ ούτε έχει καταδικάσει τη Χαμάς. Την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η βία ήταν “ένα ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή” Η Ρωσία βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τη Χαμάς, ενώ είναι γνωστό ότι κατά καιρούς επίσημες αντιπροσωπείες της οργάνωσης έχουν φιλοξενηθεί στη Μόσχα. Ο Πούτιν, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από την έναρξη του πολέμου.

Πάντως, η Ουκρανία επιδιώκει να πετύχει νέα επιπρόσθετη βοήθεια από το αμερικανικό Κογκρέσσο η οποία βοήθεια εξαιτίας της κρίσης της προεδρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν προχώρησε. Ουδείς γνωρίζει αν η τοποθέτηση νέου προέδρου σε αντικατάσταση του Μακάρθι θα αλλάξει το κλίμα. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδέσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ μαζί, αλλά ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται, αναφέρει ο Andrew Solender του Axios.

ΠΗΓΗ