Πώς να ξεκινήσετε ως συλλέκτης έργων τέχνης

Η τέχνη δεν είναι μόνο για τους πλούσιους: υπάρχουν τρόποι να αγοράσετε έργα καλής ποιότητας με έναν μέτριο προϋπολογισμό.

Οι εκδόσεις εκτυπώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη συλλογή έργων τέχνης – αλλά μην περιμένετε να επενδύσετε φθηνά στο επόμενο μεγάλο όνομα της τέχνης

Αν πηγαίνετε σε μια έκθεση τέχνης ή σε μια γκαλερί ως παρατηρητής, η ιδέα του να αγοράσετε πραγματικά κάτι είναι αποθαρρυντική -ακόμη και αν έχετε τα χρήματα. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε; Για σχεδόν όλους τους συλλέκτες με τους οποίους μιλάμε, η απάντηση είναι η ίδια: αγοράζετε μια εκτυπωμένη εκτύπωση ή άλλο έργο σε χαρτί. Οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι λογικές, ξεκινώντας από περίπου 100 λίρες, ή και λιγότερο, και μπορείτε να πάρετε κάποια ποιοτικά έργα αν κοιτάξετε προσεκτικά και κάνετε λίγη έρευνα.
Εκτός από την αγορά από εκθέσεις και εμπορικές γκαλερί, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πολλά μουσεία και δημόσιες γκαλερί του Ηνωμένου Βασιλείου που πωλούν γνήσια εκδοτικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτά τείνουν να είναι καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο ίδρυμα ή έχουν συνεργαστεί μαζί τους με κάποιο τρόπο. Αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να ξεκινήσετε να αγοράζετε τέχνη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από προσωπική εμπειρία:

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από προσωπική εμπειρία:

1. Αγνοήστε την κορνίζα, δεν πρόκειται να την αγοράσετε.

2. Πηγαίνετε σε μικρό μέγεθος. Μεγάλα ιδρύματα όπως η Tate και η Royal Academy of Arts πωλούν εκδόσεις, αλλά αυτές τείνουν να είναι μεγάλων καλλιτεχνών και είναι πιο ακριβές. Θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην εύρεση μιας ευκαιρίας αν κοιτάξετε στην επόμενη βαθμίδα, με γκαλερί όπως το Camden Art Centre ή το Institute of Contemporary Arts (ICA, το οποίο είναι ένας από τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που συγκροτούν την Allied Editions)- ιδρύματα που δεν σχετίζονται πρωτίστως με τη σύγχρονη τέχνη, όπως το Foundling Museum- ή μικρότερα ιδρύματα εκτός Λονδίνου, όπως το Nottingham Contemporary ή η Focal Point Gallery στο Southend-on-Sea.

3. Μετακινηθείτε πίσω στον ιστότοπο του μουσείου ή της γκαλερί στις τελευταίες σελίδες. Θα βρείτε κρυμμένα διαμάντια από κάποτε ελάχιστα γνωστούς καλλιτέχνες, που δεν είχαν αρπαχτεί τότε επειδή, λοιπόν, δεν ήταν γνωστοί καλλιτέχνες.

4. Τι είδους έργα κάνει συνήθως ο καλλιτέχνης; Αν είναι χαράκτης και το έργο είναι εκτύπωση, είστε τυχεροί. Αν είναι ζωγράφος και το έργο είναι giclée (ένα φανταχτερό όνομα για μια εκτύπωση μελάνης), τότε πιθανότατα θα πάρετε απλώς μια ωραία ποιοτική αναπαραγωγή και όχι ένα μελετημένο έργο τέχνης.

5. Να είστε επιφυλακτικοί στην αγορά έργων με λέξεις ή συνθήματα. Θα είναι στιγμιαία διασκεδαστικό/αστείο/πνευματώδες, αλλά μόλις το διαβάσετε δώδεκα φορές, θα μοιάζει περισσότερο με εκείνο το τρομερό ανέκδοτο που σας λέει ο ξεχασιάρης συγγενής σας κάθε Χριστούγεννα.

6. Κοιτάξτε ξανά το πλαίσιο. Εξακολουθείτε να μην το καταλαβαίνετε. Αλλά αν πραγματικά ταιριάζει στο έργο, τότε ρώτα το κατάστημα που το κορνιζάρισε και πήγαινε να κάνεις το ίδιο. Οι κορνιζογράφοι κρατούν αρχείο με τα υλικά και τις διαστάσεις που χρησιμοποιούν, οπότε θα πρέπει να είναι σε θέση να σου φτιάξουν το ίδιο.

7. Αγοράστε αυτό που σας αρέσει. Είναι εύκολο να το πεις, αλλά πραγματικά κοίταξε τη δουλειά. Μπορεί να είναι ωραίο, μπορεί να είναι μοντέρνο, μπορεί ο καλλιτέχνης να είναι καυτός, αλλά θέλετε να το βλέπετε ξανά και ξανά στον τοίχο του σαλονιού σας;

8. Σκεφτείτε την υφή. Ακόμα και οι “επίπεδες” εικόνες έχουν υφή: πλούτο από τους διαφορετικούς τύπους μελανιού που χρησιμοποιήθηκαν, σημάδια από τη διαδικασία εκτύπωσης, κορεσμό χρωμάτων που μπορεί να μην υπάρχει στις διαδικτυακές αναπαραγωγές. Ή ίσως και να μην έχουν -είναι απλώς μια εκτύπωση που ο καλλιτέχνης δεν μπήκε καν στον κόπο να υπογράψει (αγοράστε αντί γι’ αυτό μια αφίσα).

9. Μην υποθέτετε. Δεν θα εντοπίσετε τον επόμενο μεγάλο καλλιτέχνη. Ακολουθήστε το σημείο 7 και τότε ίσως, αν είστε πολύ τυχεροί, να εντοπίσετε τυχαία το επόμενο μεγάλο πράγμα. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το κάνετε. Και ούτως ή άλλως, τα περισσότερα μουσεία έχουν όρους και προϋποθέσεις που απαγορεύουν τη μεταπώληση των έργων.

10. Αγοράστε το με πίστωση, αλλά μόνο αν είναι με 0% επιτόκιο. Και, φυσικά, μόνο αν έχετε πληρώσει τους λογαριασμούς σας. Αν μπορείτε να διαθέτετε ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, προγράμματα όπως το Own Art, το οποίο συνεργάζεται με το Arts Council England, μπορούν να λειτουργήσουν καλά, επιτρέποντάς σας να κατανείμετε το κόστος. Πέρυσι αγόρασα μια εκτύπωση ενός αξιόλογου Βρετανού καλλιτέχνη που είχε πρόσφατα μια μεγάλη θεσμική έκθεση, με 25 λίρες το μήνα, για δέκα μήνες, την πήρα σε κορνίζα όπως εκτίθεται στο κατάστημα, και τώρα μου φέρνει απέραντη χαρά κάθε φορά που την κοιτάζω.

 

José da Silva

source