Υστερα από πέντε σχεδόν ώρες «λεκτικών μαχών» λόγω των διαφορετικών τάσεων, που επικρατούν στο «μπλοκ» σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στους όρους «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και «παύσεις για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε «παύσεις» για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά απέρριψαν την πρόταση της Ισπανίας για «ανθρωπιστική εκεχειρία», που είχε μόνο τη στήριξη της Ιρλανδίας. Γερμανοί και Αυστριακοί προωθούσαν τον όρο «ανθρωπιστικά παράθυρα» αντί «ανθρωπιστικών παύσεων», προκειμένου ο όρος «παύση» να μην παραπέμπει σε εκεχειρία και να μην «αφαιρεί» από το Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Ειδικότερα, η παράγραφος 16 των συμπερασμάτων, στο κεφάλαιο που αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ότι: «Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρότατή του ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, και να φθάσει η βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Οι «27» συμφώνησαν παράλληλα με την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη «σύντομα». Η πρόταση –σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης– είχε κατατεθεί αρχικά στη διάσκεψη του Καΐρου, αλλά τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε κοινό κείμενο. Ο Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένος, καθώς όπως είπε υπήρξε τελικά χθες «ισχυρή ενότητα» εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών.