Βρετανία: Επιστρέφει ο Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έκρυβε μια τεράστια έκπληξη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει ως ΥΠΕΞ!

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για μια επιστροφή-σοκ καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια

Η τελευταία φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε ως υπουργός σε κυβέρνηση ήταν το 1970 όταν ο Alex Douglas-Home διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Edward Heath, έξι χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές.

Η καραμπόλα που έφερε τον Κάμερον στην κυβέρνηση

Ο ευρύς ανασχηματισμός του Σούνακ ξεκίνησε όταν αποφάσισε σήμερα το πρωί να καρατομήσει την ΥΠΕΣ Σουέλα Μπρέιβερμαν μετά τις δηλώσεις της κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Στη θέση της στο υπουργείο Εσωτερικών πήγε ο νυν ΥΠΕΞ και έτσι η θέση του υπουργού Εξωτερικών έμεινε κενή.

Η είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πέρασε το πρωί την πύλη του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πυροδότησε τις φήμες για επιστροφή του στην κυβέρνηση, κάτι που αποδείχθηκε πέρα για πέρα αληθινό.

Ο Κάμερον, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2016 μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για το Brexit, θα αναλάβει έδρα στη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να αναλάβει τον κυβερνητικό ρόλο.

Αν και αμφότεροι θεωρούνται κεντρώοι στους Τόρηδες, ο Σουνάκ και ο Κάμερον έκαναν εκστρατεία από αντίπαλα στρατόπεδα στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ενώ ο Κάμερον άσκησε πρόσφατα κριτική στον πρωθυπουργό σχετικά με την απόφασή του να ακυρώσει βασικά μέρη της σιδηροδρομικής σύνδεσης HS2. Η φήμη του πρώην πρωθυπουργού δέχθηκε πλήγμα το 2021 εν μέσω ενός σκανδάλου λόμπι.