ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ: Κοντά σε συμφωνία για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων

Ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι κοντά για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, λέγοντας στους δημοσιογράφους “το πιστεύω” όταν ρωτήθηκε στον Λευκό Οίκο για μια πιθανή συμφωνία.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ επεδίωκαν μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή 50 ομήρων με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός που θα βοηθούσε στην ενίσχυση των αποστολών έκτακτης βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο που είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Περίπου 240 όμηροι κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας διασυνοριακής επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ώθησε το Ισραήλ να εισβάλει στο μικροσκοπικό παλαιστινιακό έδαφος για να εξαλείψει την ισλαμιστική μαχητική ομάδα.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινές καταγραφές, την πιο θανατηφόρα ημέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Έκτοτε, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 13.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5.500 παιδιών, από τους αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

H Χαμάς

ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, ακόμη και όταν συνεχίζεται η φονική επίθεση στη Γάζα και εκτοξεύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς ήταν “κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας” με το Ισραήλ και η ομάδα παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές του Κατάρ, ανέφερε ο Ισμαήλ Χανίγια σε δήλωση που έστειλε στο Reuters ο βοηθός του.

Ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διάρκεια της εκεχειρίας, στις ρυθμίσεις για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ

Στη φωτ. τα σαράντα παιδιά του Ισραήλ που παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς