Ισραήλ: Συμφωνία για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς σε διάστημα 4 ημερών

Η Haaretz μετέδωσε ότι 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες θα απελευθερωθούν

«Υπάρχει πρόοδος για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά συνιστώ να περιμένουμε μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τη συμφωνία με τη Χαμάς.

Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ακολουθεί η συνεδρίαση της κυβέρνησης με διευρυμένη σύνθεση.

Η Haaretz δημοσίευσε την πληροφορία ότι 30 παιδιά8 μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τουλάχιστον 13 μητέρες.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, γνωστοποίησε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα –φτάνοντας έως και τους 50– με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρει ότι υπάρχει η πληροφορία ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οπως τονίζει, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για απελευθέρωση και από τις δύο πλευρές.

Η πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων εξηγεί τον λόγο που οργανώθηκε συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης απόψε καθώς θα πρέπει να υπάρχουν οι σχετικές υπογραφές για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Το BBC τονίζει ότι υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί όλα τα ισραηλινά όργανα ασφαλείας – οι IDF, η Μοσάντ και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ.

«Μέσα σε τέσσερις ημέρες, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί, θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, ίσως η Χαμάς απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς. Το πολύ θα φτάσει τα 80 άτομα», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.