Home Life & Art «Καθώς περισσότερο από μια χώρα κατοικούμε μια γλώσσα»

«Καθώς περισσότερο από μια χώρα κατοικούμε μια γλώσσα»

by bot

«Καθώς περισσότερο από μια χώρα κατοικούμε μια γλώσσα»

«Ο ίδιος ρυπαρός κόσμος που εμείς τάχα πολεμούμε, λειτουργεί εντός μας./ Και από εκεί μάς στέλνει τις αδιάκοπες ανταποκρίσεις του…»

«Δεν καραδοκεί πλέον στα στενά της Κακιάς Σκάλας ο μυθικός Προκρούστης./ Αλλά το άρρωστο μυαλό μας εγκαλεί προκρούστεια το κάθε καινοτόμο».

Ο ψυχίατρος και βραβευμένος ποιητής Μανόλης Πρατικάκης στην καινούργια ποιητική του σύνθεση «Σατόρι ή Η στιγμή της Φωτοσύνθεσης» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός, ατενίζει κατάματα και σε μεγάλο ψυχαναλυτικό βάθος τον Κόσμο μας. Και η κατάληξή του πάντα η ίδια: «Καθώς περισσότερο από μια χώρα κατοικούμε μια γλώσσα…/ Και πατρίδα μας πλέον η ξενιτιά…»

Ωστόσο η γλώσσα ως πατρίδα είναι κοινός τόπος ποιητών και συγγραφέων. Τι θα ήταν ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης χωρίς τη γλώσσα τους; Διαβάζω μεταφρασμένα στα νεοελληνικά έργα τους και ανατριχιάζω από την χυδαιότητα και επιπολαιότητα του εγχειρήματος. Η γλώσσα είναι ιδέες, ταυτότητα, τροφός. Τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια μας. Τα ξόρκια και το τελετουργικό της ύπαρξής μας. Η αλχημεία που κάνει άγιο τον άγριο, και σε αυτό το τεύχος fractal η πολυφωνία αποδεικνύει το καλειδοσκοπικό της ύπαρξης και της λογοτεχνίας.

Έτσι η Γεωργία Χάρδα αναλύει τον «Κορκόδειλο» του Ντοστογιέφσκη και συνομιλεί με την συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου: «Εργάζομαι επί πάρα πολλά χρόνια και έχω γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους είτε μέσω των βιβλίων, είτε μέσω της γενικότερης δημοσιότητας. Είμαστε μικρή χώρα…είμαστε χωριό… Νομίζω ότι η οικειότητα οφείλεται εν μέρει και στο ότι, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν «ανήκω» σε καμιά γενιά: είμαι άνθρωπος του 21ου αιώνα και προχωρώ μαζί με τον χρόνο —άρα απλώνομαι στις «γενιές». Θα τη πει.

Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το έργο «Σμύρνα Μάνα Εικοσιτεσσάρων» του Ιωάννη Αντιώτη, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος για το «Εις τον Οίκο του Πατρός μου» της Μιρέλλας Καλαντζή, γίνονται αναφορές στα καινούργια βιβλία της Διώνης Δημητριάδου, της Χριστίνας Καραντώνη, του Γεωργίου Σχορετσανίτη, της Ευαγγελίας Δαμουλή-Φίλια, του Michie David, της Περλ Μπακ, του Πιέτρ Λεμέτρ, των Μήδεια Αμπουλασβίλι – Εκα Τσκόιτζε, της Αναστασίας Κ. Yφαντίδου, του Δημήτρη Στατήρη, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, της Βιβής Κοψιδά- Βρεττού, της Γιούλης Τσακάλου, του Δημήτρη Βαρβαρήγου, της Μαρίας Λάτσαρη, του Δημήτρη Β. Προύσαλη, της Ηούς Αυγέρη… Προσπαθώντας να κάνουμε πράξη εκείνο που γράφει ο Ποιητής: «Να αποσπάς το άφθαρτο μέσα από των πραγμάτων /τη φθαρτότητα. Απ’ το εφήμερο, εκείνο που φθέγγεται παντοτινό»…

 

Με την ίδια αγάπη πάντα,

 

 

Ελένη Γκίκα

fractalart.gr

You may also like

artpointview.gr @ 2024