Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής επίθεσης κατά των μαχητών της Χαμάς σε ολόκληρο τον θύλακα.

 

Δεκατρία από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, το οποίο εμποδίστηκε από την Ουάσινγκτον. Η Βρετανία απείχε.

 

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ επέκτεινε την εκστρατεία του στο νότιο μισό της Λωρίδας της Γάζας, ξεκινώντας την έφοδο στην κύρια νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές ανέφεραν σημαντική αύξηση των μαχών στο βορρά.

Κάτοικοι του Χαν Γιουνίς δήλωσαν το Σάββατο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έδιναν εντολή στον κόσμο να φύγει από μια άλλη συνοικία ακριβώς δυτικά των θέσεων που οι Ισραηλινοί εισέβαλαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια περαιτέρω επίθεση θα μπορούσε να είναι επικείμενη.

reuters