Η Barbie και ο Oppenheimer προηγούνται στις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, με εννέα και οκτώ υποψηφιότητες αντίστοιχα.

Οι Killers of the Flower Moon και τα Poor Things είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων, με επτά υποψηφιότητες το καθένα.

Οι Emma Stone, Leonardo DiCaprio, Cillian Murphy και Da’Vine Joy Randolph είναι μεταξύ των υποψηφίων ηθοποιών.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες στις 7 Ιανουαρίου.

Οι βασικοί υποψήφιοι:

Μπάρμπι
8 – Οπενχάιμερ
7 – Οι δολοφόνοι του λουλουδένιου φεγγαριού
7- Φτωχά πράγματα
5 – Past Lives
4 – Μάιος Δεκέμβριος
4 – Ανατομία μιας πτώσης
4 – Μαέστρος

«Poor Things»

Best Director, Motion Picture

Bradley Cooper — “Maestro”
Greta Gerwig — “Barbie”
Yorgos Lanthimos — “Poor Things”
Christopher Nolan — “Oppenheimer”
Martin Scorsese — “Killers of the Flower Moon”
Celine Song — “Past Lives”

Η διαδοχή προηγείται στις τηλεοπτικές υποψηφιότητες με εννέα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης τηλεοπτικής δραματικής σειράς.

Μόνο οι σειρές Murders in the Building, The Diplomat, The Morning Show και The Crown είναι μεταξύ άλλων τηλεοπτικών σειρών που θα αναγνωριστούν.

Η νοτιοκορεατική ταινία Past Lives είναι η πιο υποψήφια μη αγγλόφωνη ταινία με συνολικά πέντε υποψηφιότητες.

Στις εννέα υποψηφιότητες της Barbie περιλαμβάνονται η Margot Robbie ως καλύτερη ηθοποιός σε μιούζικαλ ή κωμωδία, ο Ryan Gosling ως καλύτερος ηθοποιός β’ γυναικείου ρόλου και η Greta Gerwig ως καλύτερη σκηνοθέτης.

Η φεμινιστική σάτιρα για την παντοδύναμη σειρά πλαστικών κούκλων έχει λάβει τρεις υποψηφιότητες για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι – συγκεκριμένα Dance The Night της Dua Lipa, I’m Just Ken του Ryan Gosling και What Was I Made For? της Billie Eilish.

Η ταινία Οπενχάιμερ είναι υποψήφια για κινηματογραφικά και εισπρακτικά επιτεύγματα – μια νέα κατηγορία που εισήχθη για την τελετή του 2024 και έχει ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη αναγνώριση στις ταινίες που είναι δημοφιλείς στο κοινό.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι υποψήφιος για τον καλύτερο σκηνοθέτη, ενώ η Έμιλι Μπλαντ είναι επίσης υποψήφια για τον δευτερεύοντα ρόλο της στην ταινία.

Ο Σίλιαν Μέρφι είναι ένας από τους έξι υποψήφιους καλύτερου ηθοποιού δραματικής ταινίας για τον ρόλο του στη βιογραφική ταινία Τζέι Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, εφευρέτη της πυρηνικής βόμβας.

Άλλοι υποψήφιοι στην κατηγορία είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ που υποδύεται τον συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν στην ταινία Maestro.

Ο Κόλμαν Ντομίνγκο είναι επίσης υποψήφιος για την ταινία Rustin, την αληθινή ιστορία του ανθρώπου που βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να οργανώσει την πορεία στην Ουάσινγκτον το 1963.

Ο Άντριου Σκοτ είναι ένας από τους υποψήφιους στην ίδια κατηγορία για τον ρόλο του στη βρετανική ρομαντική ταινία φαντασίας All of Us Strangers, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο και στην οποία πρωταγωνιστεί επίσης ο Πολ Μέσκαλ.

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες, η Elizabeth Debicki στο The Crown, η Hannah Waddingham στο Ted Lasso και η Meryl Streep για τον ρόλο της στην ταινία Only Murders in the Building είναι όλες υποψήφιες για τον καλύτερο δευτεραγωνιστικό ρόλο.

Με 33 υποψηφιότητες, η Στριπ είναι η κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Η Τέιλορ Σουίφτ έλαβε επίσης την πέμπτη υποψηφιότητά της, αυτή τη φορά στη νέα κατηγορία εισπράξεων, για την ταινία Taylor Swift: The Eras Tour. Οι προηγούμενες υποψηφιότητές της ήταν όλες για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι.

Εκτός από τον Οπενχάιμερ, οι ταινίες που είναι υποψήφιες για εισπρακτική επιτυχία περιλαμβάνουν τα καλοκαιρινά blockbusters Guardians of the Galaxy Vol 3. και Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One.

Η άλλη κατηγορία που προστέθηκε πρόσφατα για το 2024 είναι η καλύτερη ερμηνεία σε stand-up comedy. Οι Ricky Gervais, Trevor Noah και Amy Schumer είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Με βάση τον διανομέα, το Netflix προηγείται στις υποψηφιότητες με 28 συνολικά, 13 για ταινίες και 15 για τηλεοπτικές σειρές. Το HBO l Max έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες για την τηλεόραση με 17 συνολικά.

BBC