Home Κοινωνια Πόσο εφικτό είναι να αναγεννηθεί η Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας;

Πόσο εφικτό είναι να αναγεννηθεί η Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας;

by bot

Πόσο εφικτό είναι να αναγεννηθεί η Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας;

Εργώδεις προσπάθειες από διαφορετικούς φορείς, τράπεζες και ιδιώτες φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσουν προφανώς εν καιρώ σε πραγματική αναγέννηση της Σταδίου προς όφελος του συνόλου της πόλης και των κατοίκων της. 

Περισσότερα από 20 καταστήματα θα δημιουργήσουν έναν πολυχώρο που θα συνδυάζει γαστρονομία με πολιτισμό και αναμένεται να προσελκύσει κόσμο που σήμερα δεν κατεβαίνει πιο κάτω από την προβληματική πλατεία Κλαυθμώνος. Η πλήρης ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank (έργο του Νίκου Βαλσαμάκη, είχε εγκαινιαστεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους γραφειακούς χώρους της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 1987) είχε προηγηθεί των ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεων των διοικήσεων των δύο άλλων συστημικών τραπεζών, της Eurobank και της Tράπεζας Πειραιώς, να ματαιώσουν τα σχέδια μετεγκατάστασής τους στο μελλοντικό επιχειρηματικό κέντρο του Ελληνικού.

Επρόκειτο για δύο ισχυρές ψήφους εμπιστοσύνης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς υπολογίζεται ότι από την αλλαγή πλεύσης των δύο τραπεζών επηρεάζονται περισσότερα από δέκα κτίρια μόνο στην οδό Σταδίου.

Απότοκο της ίδιας εξέλιξης ήταν και η εντυπωσιακή αγορά του κτιρίου στη συμβολή Σταδίου και Κολοκοτρώνη (γνωστό σε μια παλαιότερη γενιά Αθηναίων ως ξενοδοχείο «Ατενέ Παλάς») από τη Eurobank για να το μετατρέψει σε βάθος χρόνου σε ναυαρχίδα της τράπεζας. Για την ώρα, η έδρα της διοίκησης μετακόμισε από το Μέγαρο Μποδοσάκη (που εκμισθώθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων) στο πρώτο πράσινο κτίριο της Σταδίου, γωνία με οδό Ομήρου, που μόλις αποπερατώθηκε. Μαζί με το αναγεννημένο πρώην «Εσπέρια» στη συμβολή με την Εδουάρδου Λω (και νυν NYX Esperia Palace Hotel Athens), ήταν τα δύο πρότζεκτ που «πρόλαβαν» να λειτουργήσουν μέσα στο 2023 κρατώντας τη σημαία της «νέας» Σταδίου. Επίσης δρομολογείται βιώσιμη λύση για το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων.


Ο τουρισμός εξακολουθεί να «στηρίζει» το κτιριακό απόθεμα του αθηναϊκού κέντρου (και της οδού Σταδίου), καθώς στα σκαριά βρίσκονται τέσσερα ξενοδοχειακά πρότζεκτ. Δεν «τρέχουν» όμως όλα με την ίδια ταχύτητα. Πιο «ώριμο» από όλα, καθώς τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι το εννιαώροφο κτίριο στη συμβολή της Σταδίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη, το οποίο μετατρέπεται από την Blend Development σε τεσσάρων αστέρων μονάδα, δυναμικότητας 117 κλινών. Για ξενοδοχεία προορίζει ο ΕΦΚΑ τρεις διατηρητέες ιδιοκτησίες του: το μεσοπολεμικό Μέγαρο Εφεσίου (Σταδίου 28) που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αστορ», το κτίριο του παλιού Fokas (Σταδίου 41), που θεωρητικά είχε νέο μισθωτή (την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels) αλλά φαίνεται πως έχει παρουσιαστεί εμπλοκή στο παραπάνω σχέδιο, καθώς και το επιβλητικό, τυπικά νεοκλασικό κεραμοσκεπές κτίριο των Χαυτείων (Σταδίου 58 και Αιόλου 103), που τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Καλά νέα υπάρχουν και για την Οικία Σούτσου (Σταδίου 47), η μετατροπή της οποίας σε νέα έδρα του Θεατρικού Μουσείου εντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο νέο ΕΣΠΑ.

 Δημήτρης Ρηγόπουλος/Καθημερινή

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024