IΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ / Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Συνομιλώντας με τον Γιώργο Τζάνερη…

Με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

ΕΚΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Τρίτη συνάντηση: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00

 «Εκθέτοντας τέχνη, καλλιτέχνες και εαυτό»

Συνομιλώντας με τον Γιώργο Τζάνερη, Σκηνοθέτη και Γκαλερίστα,

για την προσωπική του περιπέτεια στο τοπίο και τους αθηναϊκούς μικρότοπους της τέχνης

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» σε  χώρους προσφιλών δημιουργών, συνεχίσαμε την ενδοσκοπική αυτή περιπλάνηση με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους την παγκόσμια συνθήκη που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους και συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Την περσινή χρονιά και στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου των καθιερωμένων αυτών αθηναϊκών συναντήσεων, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, εγκαινιάσαμε τις «Μικρές Γεωγραφίες του Καλού» που συνεχίζονται φέτος. Παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις των προσκεκλημένων μας, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής δημιουργικού ή κοινωνικού έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν και φέτος στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το ανταλλακτήριο ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές μας και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στην τρίτη συνάντηση του έκτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Μαριέττα Πεπελάση και τον Νίκο Βατόπουλο, καλεσμένος μας ο Σκηνοθέτης και Γκαλερίστας Γιώργος Τζάνερης.   

Έχοντας κατά την τελευταία δεκαπενταετία δημιουργήσει και καλλιεργήσει έναν πυκνό ιστό διαπροσωπικών και καλλιτεχνικών σχέσεων, ο Γιώργος Τζάνερης, περπατά μαζί μας στο κέντρο της πόλης, αφηγούμενος ιστορίες έργων, ανθρώπων, στιγμών. Μεταφέροντας σε λίγες ημέρες, μετά από 14 συναπτά χρόνια λειτουργίας, τον δημοφιλή και δυναμικό χώρο τέχνης του από την οδό Χάρητος στην οδό Ιπποκράτους, παίρνει στις αποσκευές του την ουσία της μνήμης και των συντεταγμένων του και μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες στιγμές, σκηνές, συναντήσεις και συμβιώσεις.

Με αφορμή την επερχόμενη συνάντηση στις 9.2.2024, ο ίδιος σημειώνει:

«Μέσα από τις επιλογές μου που καθώς τις υποστηρίζω ένθερμα παίρνοντας την ευθύνη τους, τρέπονται σταδιακά σε προτάσεις, εξακολουθώ συνεχώς να αναζητώ νέες ιδέες, νέους δημιουργούς. Παράλληλα, δουλεύω εξακολουθητικά και διαχρονικά με καλλιτέχνες που ταιριάζουν στη αισθητική μου και που σταδιακά έχουν τραπεί σε πολύτιμους φίλους. Και γενικά, αντιλαμβάνομαι τη γκαλερί ως «σπίτι». Τόσο για τους εκθέτες, όσο και για το σταθερό της φιλότεχνο κοινό, που έχει πλέον μετατραπεί σε οικογένεια φίλων κι αυτό». .

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Επόμενη συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 με προσκεκλημένο μας τον Αντώνη Αλακιώτη, Πρόεδρο του Αποτεφρωτηρίου  Ριτσώνας και Πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS.

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Ημερομηνίες διαλέξεων:

Παρασκευή 26/01/2024 & 2, 9, 16, 23/02/2023

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα