Φοιτητές του καναδικού πανεπιστημίου McGill πραγματοποιούν απεργία πείνας για τη Γάζα

Φοιτητές του Πανεπιστημίου McGill για περισσότερες από τρεις εβδομάδες κατέβηκαν σε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να αναγκαστεί το καναδικό κολέγιο να αποεπενδύσει από “εταιρείες που υποστηρίζουν τον ισραηλινό στρατό”.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μήνες διαμαρτυριών και καθιστικών διαμαρτυριών στο McGill και σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, καθώς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ διαμαρτύρονται για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Έγγραφα στον ιστότοπο του McGill δείχνουν ότι κατέχει επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Lockheed Martin, ένας αμυντικός εργολάβος που έχει πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ, και η Safran, μια γαλλική αεροπορική και αμυντική εταιρεία.

“Το πανεπιστήμιο του McGill δεν μας άφησε άλλη επιλογή, επειδή αγνοούσε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, τις δράσεις που έκαναν οι φοιτητές και οι φοιτητικές ομάδες στην πανεπιστημιούπολη”, δήλωσε η Rania Amine, προπτυχιακή φοιτήτρια στο McGill, η οποία την Παρασκευή συμπλήρωσε την 33η ημέρα απεργίας πείνας.

“Η McGill μας ώθησε τελικά να αναλάβουμε αυτή την ακραία μορφή δράσης και να θέσουμε σε κίνδυνο το σώμα μας, την υγεία μας και τη ζωή μας για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούν τα χρήματα των διδάκτρων μας για να επενδύσουν με αυτόν τον τρόπο”.

Οι φοιτητές ζητούν από το McGill, ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του Καναδά, να εκχωρήσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια από διάφορες εταιρείες.

Ο Amine δήλωσε ότι η διοίκηση του McGill αναγνώρισε την απεργία και συμφώνησε σε ένα δημόσιο φόρουμ για το θέμα, πριν ακυρώσει τη συνάντηση. Η σχολή πρότεινε μια ιδιωτική συνάντηση στις αρχές Μαρτίου, είπαν οι φοιτητές, η οποία απορρίφθηκε.

Ο Chadi, ένας προπτυχιακός φοιτητής που ζήτησε να μη δημοσιευθεί το επώνυμό του, δήλωσε ότι την Παρασκευή ήταν η 21η ημέρα συνεχούς απεργίας πείνας.

“Όλα αυτά θα σταματήσουν όταν το McGill εκποιηθεί”, δήλωσε ο Chadi.

“Κάνουμε απεργία πείνας για την εκποίηση και είμαστε μέσα σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι το κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο και μόνο από τον αριθμό των ημερών που το κάνουμε αυτό”.

Με πληροφορίες από τον βρετανικό Γκάρντιαν