Home Προσωπα Μαρίν Τοντελιέ: η ηγέτιδα του Κόμματος των Πρασίνων στη Γαλλία που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Μαρίν Τοντελιέ: η ηγέτιδα του Κόμματος των Πρασίνων στη Γαλλία που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

by bot

Μαρίν Τοντελιέ: η ηγέτιδα του Κόμματος των Πρασίνων στη Γαλλία που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

 Με δριμύ λόγο εναντίον του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, του ηττημένου των εκλογών , η Μαρίν Τοντελιέ προετοιμάζει τον εαυτό της προκειμένου να αναρριχηθεί στα υψηλά αξιώματα της πολιτικής ζωής της πατρίδας της. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την εντυπωσιακή νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς – μετά τη συσπείρωσή τους λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές – ο Γάλλος πρόεδρος ενδεχομένως να στραφεί προς την νεαρή Μαρίν για να αναλάβει την πρωθυπουργία και φυσικά να αναζητήσει εκείνη πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, πολλοί στη Γαλλία -αλλά και διεθνώς- έβγαλαν το βράδυ της Κυριακής έναν αναστεναγμό ανακούφισης, βλέποντας τη γαλλική ακροδεξιά να παραμένει μακριά από την εξουσία.
Επί της ουσίας ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν αναστεναγμούς επανάπαυσης. Αντιθέτως.
Το RN (Εθνική Συσπείρωση/Εθνικός Συναγερμός) της Λεπέν μπορεί να μην ήρθε πρώτο όπως πολλοί ανέμεναν αλλά αύξησε σημαντικά τις έδρες του στην εθνοσυνέλευση, όπερ σημαίνει ότι παραμένει απειλητικό.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ήρθε πρώτο αλλά δεν συγκέντρωσε τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.  
Όσο για το μπλοκ ENS των κομμάτων που στηρίζουν τον Μακρόν, εκείνο είδε τις έδρες του να μειώνονται μεν αλλά λιγότερο από όσο πολλοί ανέμεναν, όπερ σημαίνει ότι επιβιώνει πολιτικά αλλά αποδυναμωμένο.
Πριν και μετά
Με βάση όσα ίσχυαν πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόωρα στη Γαλλία μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου,
  • το μπλοκ του Μακρόν είχε 249 έδρες
  • το NFP (πρώην NUPES) είχε 149 έδρες
  • το RN της Λεπέν είχε 89
  • και οι Ρεπουμπλικανοί LR είχαν 54
Πλέον, με βάση όσα κυκλοφορούσαν το βράδυ της Κυριακής ως προβλέψεις για το «πόρισμα» της κάλπης
  • το μπλοκ του Μακρόν πέφτει κάτω από τις 170 έδρες
  • το NFP ανεβαίνει πάνω από τις 170 με 180 έδρες
  • το RN της Λεπέν ανεβαίνει πάνω από τις 120 με 130
  • και οι Ρεπουμπλικανοί ανεβαίνουν πάνω από τις 60
Όπως διαμορφώνονται πια οι νέοι συσχετισμοί των δυνάμεων στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει μπλοκ κομμάτων το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:
  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το NFP
  • της ακυβερνησίας 
  • της σύμπηξης ενός νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή ποιων;)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων
Το ενδεχομένο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν, η θητεία του οποίου στην προεδρία λήγει επισήμως το 2027, θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει. 
Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο NFP έσπευσαν το βράδυ της Κυριακής, από την πλευρά τους, να δηλώσουν έτοιμοι να κυβερνήσουν.
Το περιβάλλον του Μακρόν από την άλλη πλευρά, διευκρίνησε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα προτού τοποθετηθεί επί των μελλοντικών εξελίξεων.
Όσο για την ακροδεξιά του Ζορντάν Μπαρντελά, εκείνη ανεβάζει πια τους τόνους της πόλωσης βάζοντας στο στόχαστρο την «ακροαριστερά» και τον Μακρόν οι «ατιμωτικές συμμαχίες» των οποίων «δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν» όπως διαμηνύει.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απαλλαγμένο από την απειλή της ακροδεξιάς, το στοίχημα του σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει πολύ δύσκολο στη Γαλλία και είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή σε νέους κύκλους εντάσεων, ανησυχίας και αντιπαράθεσης. Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν έχει, άλλωστε, ορισμένους εχθρούς εντός αλλά και εκτός των συνόρων.

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024