Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη τραγουδά χωρίς άδεια – Η μεγάλη μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα μόλις άρχισε

02/09/2026

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη τραγουδά χωρίς άδεια – Η μεγάλη μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα μόλις άρχισε

Μπορεί ένα chatbot να «μάθει» μουσική χωρίς να πληρώσει τους δημιουργούς της; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας από τις σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Anthropic, η εταιρεία που ανέπτυξε το Claude, βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων από κορυφαίους μουσικούς εκδότες, οι οποίοι την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε χωρίς άδεια δεκάδες χιλιάδες τραγούδια για την εκπαίδευση των μοντέλων της. Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση: ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης της ανθρώπινης δημιουργίας στην εποχή της AI;

Από το «Hallelujah» μέχρι το «Eye of the Tiger»

Στην αγωγή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Sony Music Publishing και η Warner Chappell, που εκπροσωπούν χιλιάδες συνθέτες και στιχουργούς.

Οι εκδότες υποστηρίζουν ότι η Anthropic χρησιμοποίησε παράνομα στίχους, παρτιτούρες και άλλο προστατευόμενο υλικό από τραγούδια που ανήκουν πλέον στη συλλογική μουσική μνήμη. Στην αγωγή περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών: από το “Hallelujah” του Λέοναρντ Κοέν και το “All I Want for Christmas Is You” της Μαράια Κάρεϊ μέχρι το “Eye of the Tiger”, το “Livin’ on a Prayer” και το “Uptown Funk”.

Η διατύπωση της αγωγής είναι εντυπωσιακά σκληρή. Οι ενάγοντες μιλούν για «μία από τις μεγαλύτερες και πιο απροκάλυπτες συνεχιζόμενες κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστορία».

Η κατηγορία δεν αφορά μόνο τους στίχους

Οι μουσικοί εκδότες υποστηρίζουν ότι η Anthropic απέκτησε το υλικό κατεβάζοντας αρχεία μέσω torrent, αντιγράφοντας περιεχόμενο από ιστοσελίδες και αξιοποιώντας τεράστιες διαδικτυακές συλλογές δεδομένων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αγωγή, το χρησιμοποίησε για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα Claude.

Ακόμη σοβαρότερη είναι η κατηγορία ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το chatbot μπορούσε να αναπαράγει αυτούσιους στίχους όταν του το ζητούσαν οι χρήστες, ενώ κατά την επεξεργασία του υλικού είχαν αφαιρεθεί στοιχεία που ταυτοποιούσαν τους δημιουργούς και τα έργα τους.

Με απλά λόγια, οι εκδότες δεν υποστηρίζουν μόνο ότι η AI «διάβασε» τα τραγούδια. Υποστηρίζουν ότι τα απορρόφησε χωρίς άδεια και χωρίς αναγνώριση των δημιουργών.

Το πραγματικό διακύβευμα

Η Anthropic απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί δυναμικά τη θέση της στο δικαστήριο. Όμως η υπόθεση ξεπερνά κατά πολύ μία εταιρεία ή ένα chatbot. Είναι ακόμη ένας κρίκος σε μια αλυσίδα δικαστικών συγκρούσεων ανάμεσα στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης και τους δημιουργούς βιβλίων, εικόνων, μουσικής και κινηματογράφου.

Το ερώτημα δεν είναι αν η AI μπορεί να δημιουργεί. Το ερώτημα είναι πάνω σε ποια έργα εκπαιδεύτηκε για να το κάνει. Για δεκαετίες, η πνευματική ιδιοκτησία προστάτευε τον δημιουργό από την παράνομη αντιγραφή. Σήμερα, η αντιγραφή δεν γίνεται για να αναπαραχθεί ένα τραγούδι· γίνεται για να εκπαιδευτεί ένας αλγόριθμος που θα παράγει κάτι νέο.

Και ίσως εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας: οι νόμοι γράφτηκαν για την αντιγραφή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μάς αναγκάζει να αποφασίσουμε αν η μάθηση μιας μηχανής είναι επίσης μια μορφή χρήσης που πρέπει να αμείβεται.

Με πληροφορίες από τον Guardian.

Previous Story

«Ίων». Φροντισμένη παράσταση ενός «δύσκολου» έργου από τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον ΘΟΚ

Next Story

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου, Πεδίον του Άρεως, 4 έως και 20 Σεπτεμβρίου 2026

Don't Miss