Μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη με μερικές απλές κινήσεις
Μια ιστορία που κυκλοφόρησε πολύ στο ίντερνετ τις τελευταίες μέρες λέει το εξής: «Όταν το δάσος πήρε φωτιά, όλα τα ζώα έτρεξαν να σωθούν. Όλα εκτός από το κολιμπρί. Το κολιμπρί βρήκε σε μια γούρνα μερικές σταγόνες νερό, τις έπιασε στο ράμφος του, και πέταξε για να τις ρίξει πάνω από την φωτιά. «Μα τι κάνεις;» του είπαν τα άλλα ζώα. «Με τόσο μικρό ράμφος που έχεις, δεν θα καταφέρεις ποτέ να σβήσεις τη φωτιά». «Το ξέρω» απάντησε το κολιμπρί. «Αλλά κάνω αυτό που μου αναλογεί».
Γίνε κι εσύ σαν το κολιμπρί. Μπορεί το καλαμάκι με το οποίο πίνεις τον φραπέ σου να μην αλλάξει τον ρου της ιστορίας, και να μην αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα έχεις κάνει αυτό που σου αναλογεί.
Περπάτα περισσότερο. Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου ότι κάποιες μέρες, για αποστάσεις που γίνονται σε λιγότερη από μισή ώρα με τα πόδια, δεν θα παίρνεις αυτοκίνητο. Και θα γυμναστείς, και θα μειώσεις τους ρύπους.
Πάρε μαζί σου ένα θερμός
και μην αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερό. Αν αδειάσει, γέμισε το από τον ψύκτη της δουλειάς –ή της δημόσιας υπηρεσίας από την οποία πέρασες για εκείνο το χαρτί.
Μην εκτυπώνεις τίποτα. Ακόμα και τα εισιτήρια συναυλιών/ θεάτρων/ αεροπλάνων σκανάρονται πια ωραιότατα και από την οθόνη του κινητού σου.
Μην πλένεις ρούχα που έχεις φορέσει μόνο μια φορά. Με την εξαίρεση εκείνων που φόρεσες στο γυμναστήριο, όλα τα υπόλοιπα απλώς σπαταλούν νερό, και απορρυπαντικό που μολύνει και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αν δεν νιώθεις άνετα να τα ξανακρεμάσεις στη ντουλάπα, άπλωσέ τα πρώτα έξω να αεριστούν.
Μην φορτίζεις το κινητό όσο κοιμάσαι. Από τη στιγμή που η φόρτιση ολοκληρώνεται, ο φορτιστής απλά τραβάει ρεύμα από την πρίζα που δεν έχει να το κάνει τίποτα. Βαλ’ το να φορτίζει το πρωί που θα ξυπνήσεις, όση ώρα κάνεις μπάνιο πριν φύγεις για δουλειά, αρκεί μια χαρά.
Τις ημέρες που ο υδράργυρος χτυπάει 40άρια, μην κάνεις μπάνιο με ζεστό νερό. Θα αναζωογονηθείς, θα δροσιστείς καλύτερα, θα σφίξει και το δέρμα, θα εξοικονομήσεις και ενέργεια. Τα πρώτα τέσσερα δευτερόλεπτα είναι δύσκολα, μετά είναι απολαυστικό.
Μην πετάς τα γυάλινα βαζάκια που αδειάζουν. Είναι χρήσιμα για αποθηκευτικά δοχεία στην κουζίνα σου, και για διάφορα φαγώσιμα που θέλεις να μεταφέρεις στη δουλειά.
Το πλυντήριο πιάτων είναι καταπληκτική επένδυση, δεν κοστίζει τόσα όσα νομίζεις, και σε απαλλάσσει για πάντα από τον εφιάλτη που λέγεται «άπλυτα στον νεροχύτη». Και εξοικονομεί και νερό σε σχέση με το να πλένεις στο χέρι.
Ζήτα από το ντελίβερι που παραγγέλνεις να μην σου φέρνουν πλαστικά μαχαιροπίρουνα ή chopsticks μιας χρήσης.
Αν δεν αντέχεις με τίποτα την αίσθηση που αφήνει το βιοδιασπώμενο καλαμάκι στα χείλη (δεν είσαι μόνος/η) κάνε έναν κόπο και πλύνε τα καλαμάκια που χρησιμοποιείς στο σπίτι, και χρησιμοποίησέ τα μια δεύτερη –ή και τρίτη– φορά.
Πηγη in2life.gr