Φόβους ότι η ΕΕ χάνει τον ρόλο και την αποστολή της εξέφρασε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι
Σε ομιλία του στην 6η Σύνοδο Βιωσιμότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, του Economist την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου).
Αν δεν ανοίξει ο διάλογος για το είδος της Ευρώπης που θα χτίσουμε τα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατον να παίξουμε ως Ένωση σοβαρό ρόλο στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και νυν γερουσιαστής Ματέο Ρέντσι που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Βιωσιμότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, του Economist.
«Στην ΕΕ η συζήτηση εστιάζει μονίμως στα νούμερα. Αλλά αν δεν ανοίξουμε τη συζήτηση για το είδος της Ευρώπης που θα χτίσουμε τα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατον να παίξουμε σοβαρό ρόλο στη διεθνή σκηνή κι εδώ τίθεται το ζήτημα της βιωσιμότητας» επεσήμανε ο κ. Ρέντσι, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος για τις επόμενες γενιές.
Ο Ιταλός γερουσιαστής τόνισε επίσης πως έχει χαθεί η ουσία της αποστολής της ΕΕ λόγω των δύο διαδοχικών κρίσεων που αντιμετώπισε, δηλαδή την πανδημία και τον πόλεμο τα τρία τελευταία χρόνια.
«Το πρόβλημα με την ΕΕ είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπομπές (emissions), ενώ αναζητούμε ποια είναι η αποστολή της (mission)», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Επιπλέον, κ. Ρέντσι υπογράμμισε το πρόβλημα του τεχνοκρατισμού στην ΕΕ. Είπε μάλιστα πως επικεντρώνοντας τις προτεραιότητές της στα νούμερα και τις τιμές, η ΕΕ αναγκάστηκε να κλείσει την αγορά της, προσφέροντας έτσι ένα «καλό δωράκι» στην Κίνα για να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο, ενώ η ΕΕ χάνει τη δυναμική της.
Το κέντρο βάρους στην Μεσόγειο
Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτέλεσαν κρίσιμο κόμβο πριν δέκα χρόνια με τη μεταναστευτική κρίση και για πολλούς η περιοχή αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα. Τώρα με τον νέο αγωγό (TAP Pipeline) δημιουργείται ένα καινούργιο κέντρο βάρους στην Μεσόγειο που οδηγεί στην αναθεώρηση και την αλλαγή του μοντέλου της έννοιας της βιωσιμότητας, σημείωσε ο Ματέο Ρέντσι.
«Πριν δέκα χρόνια αυτοί που μας έλεγαν τι είναι σωστό, έκαναν λάθη, και ίσως υπερβολικά πολλά για το μέλλον της επόμενης γενιάς» κατέληξε.
Βιωσιμότητα της ΕΕ
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν καταφέρει να καταστείλει τον λαϊκισμό και αναζητήσει νέα εργαλεία πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί μια λανθασμένη ενεργειακή μετάβαση. Διαφορετικά, η ΕΕ θα παραμείνει θεατής.
«Αν εξακολουθήσει η ΕΕ να δίνει μόνο αριθμούς αρεστούς με μόνο στόχο την επίτευξη συναίνεσης (και των 27), και όχι σωστά για την ενέργεια, τότε θα χάσουμε το παιχνίδι, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αφού έκανε την εκτίμηση ότι θα είναι κρίσιμες γιατί θα δώσουν την ευκαιρία στην ΕΕ να αναπτύξει ένα διαφορετικό μοντέλο και θα αποδείξουν εάν η ΕΕ μπορεί να γίνει σημαντικός παίκτης ή εάν θα παραμείνει στις εσωτερικές της διαφωνίες χωρίς να διαμορφώσει πραγματικό όραμα.