Home Διεθνη Μεγάλο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων

Μεγάλο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων

by bot

H Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής εναντίον ουκρανικών πόλεων, την σκληρότερη επίθεσή της με στόχο αμάχους εδώ και ένα μήνα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Εν τω μεταξύ, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια -ο μεγαλύτερος της Ευρώπης- τέθηκε εκτός λειτουργίας για έκτη φορά και λειτουργεί πλέον με ενέργεια από ντίζελ.

Δεν είναι σαφές γιατί η Μόσχα το έκανε αυτό ή περίμενε τόσο πολύ, αλλά ίσως οι Ρώσοι έχουν εξαντλήσει τόσο πολύ τα όπλα και τα πυρομαχικά που είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουν συντονισμένες επιθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί που ζουν σε αστικές περιοχές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τους βομβαρδισμούς που δύσκολα πτοούνται, πράγμα που είναι και το ζητούμενο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να κατακτήσει το Μπαχμούτ, μια πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ρήξης μεταξύ του ρωσικού στρατού και του κορυφαίου μισθοφόρου πολέμαρχου Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σε τηλεοπτικά του μηνύματα κάνει λόγο για συνωμοσία σε βάρος του εκ μέρους του Κρεμλίνου.

Η εξάμηνη μάχη για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ ήταν η μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου μέχρι στιγμής.

Μάλλον ελάχιστα γνωστή εκτός Ουκρανίας πριν από τη ρωσική εισβολή, η πόλη Μπαχμούτ έχει γίνει σύμβολο του σθένους και της επιμονής της χώρας απέναντι στην επίθεση του Κρεμλίνου.

Η ουκρανική ηγεσία υποσχέθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα να συνεχίσει να υπερασπίζεται την πόλη, αλλά ορισμένοι παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι η διατήρησή της θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη και δαπανηρή.

Ακολουθεί μια ματιά στο Μπαχμούτ, τη μάχη και τις πιθανές συνέπειές της.

ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΠΑΧΜΟΥΤ

Η Μπαχμούτ, η οποία πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, είναι ένα σημαντικό κέντρο εξόρυξης αλατιού και γύψου στην περιοχή Ντονέτσκ της βιομηχανικής καρδιάς της χώρας, γνωστή ως Ντονμπάς.

Η πόλη ήταν – είναι –  επίσης γνωστή για την παραγωγή αφρώδους οίνου σε ιστορικές υπόγειες σπηλιές. Οι πλατιές δενδροστοιχίες της, τα καταπράσινα πάρκα και το επιβλητικό κέντρο της πόλης με τα επιβλητικά κτίρια του τέλους του 19ου αιώνα την  είχαν καταστήσει  δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Όταν τον Απρίλιο του 2014, εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, μια αυτονομιστική εξέγερση κατέλαβε το Ντονμπάς, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κέρδισαν τον έλεγχο της πόλης, αλλά τον έχασαν λίγους μήνες αργότερα.

Τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν για πρώτη φορά να ανακαταλάβουν την Μπαχμούτ στις αρχές Αυγούστου, αλλά απωθήθηκαν.

Οι μάχες μειώθηκαν τους επόμενους μήνες, καθώς ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε ουκρανικές αντεπιθέσεις στα ανατολικά και τα νότια, αλλά επαναλήφθηκαν με πλήρη ρυθμό στα τέλη του περασμένου έτους. Τον Ιανουάριο, οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη των αλατωρυχείων Soledar, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μπαχμούτ και προχώρησαν στα προάστια της πόλης.

Ο ανελέητος ρωσικός βομβαρδισμός έχει μετατρέψει την Μπαχμούτ σε μια καπνισμένη ερημιά με ελάχιστα κτίρια να στέκονται ακόμα όρθια. Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δώσει άγριες μάχες σπίτι με σπίτι στα ερείπια.

Στρατιώτες του ιδιωτικού εργολάβου Wagner Group της Ρωσίας πρωτοστάτησαν στην επίθεση, βαδίζοντας πάνω στα “πτώματα των δικών τους στρατευμάτων”, όπως είπαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι προσέγγισαν τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί έξω από την πόλη και τον στόχευσαν με πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς υπερασπιστές να βασίζονται όλο και περισσότερο σε επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν πριν στεγνώσει το έδαφος από τις βροχές.

You may also like

artpointview.gr @ 2024