Τουρκία: Τρίτη πενταετής θητεία για τον Ερντογάν. Η θέση της Αθήνας
Αφού διέψευσε όλες τις προβλέψεις για πιθανό τέλος της βασιλείας του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη την Κυριακή, 28 Μαΐου, για τρίτη πενταετή θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να απολαμβάνει ουσιαστικά απεριόριστες εξουσίες. Στα 69 του χρόνια, παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, τον οποίο έχει ξεπεράσει σε προνόμια και μακροβιότητα ως πρόεδρος.
Λατρεμένος από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον βλέπουν ως πατέρα, και βαλλόμενος από τους επικριτές του, οι οποίοι αντιδρούν στο να τον βλέπουν να καλλιεργεί την ιδιότητα του σουλτάνου, η κυρίαρχη φιγούρα της τουρκικής πολιτικής σκηνής δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Επανεξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 52% των ψήφων και έχει στη διάθεσή του μέχρι το 2028 να επανασχεδιάσει τη χώρα όπως εκείνος νομίζει, χτίζοντας μια δεύτερη δημοκρατία που φαντάζεται ότι θα είναι πιο θρησκευτική, πιο αυταρχική και πιο προσανατολισμένη προς τον Κόλπο, τη Ρωσία και την Κίνα από την πρώτη, η οποία γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να υπερηφανεύεται για την οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας, παρά την οικονομική κρίση που συνδέεται με τις πολιτικές του, μια κρίση που προκαλεί αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών.
Περαιτέρω συγχαρητήρια έφτασαν αργότερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ακόμη και από τον πρώην γεωπολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Στην έδρα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Κιλιντσάρογλουπροσπάθησε να παρηγορήσει τους υποστηρικτές του, αλλά δεν έκανε καμία πρόταση ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από ηγέτης της αντιπολίτευσης.
“Σε αυτές τις εκλογές αναδείχθηκε σαφώς η βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις. Ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών”, δήλωσε.
“Παρά αυτό το κλίμα φόβου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες της συμμαχίας μας και τους πολίτες μας. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και η Συμμαχία του Έθνους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλα τα μέλη τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα, μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη θλίψη μου είναι τα προβλήματα που περιμένουν αυτή τη χώρα”.
Τουρκία – Ελλάδα
Η Αθήνα προτιμά την ειρηνική συνύπαρξη και είναι πρόθυμη να εργαστεί για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως δυνητικά απαραίτητο όχημα για την επίτευξη του στόχου.
Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς σε τι είδους «συμβιβασμό» αναφέρεται ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αν – όπως όλα δείχνουν – ο Ερντογάν συνεχίσει να προωθεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ή ακόμη και τον στόχο της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.