Mουσείο της Ακρόπολης: «ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα στο σήμερα»
1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 14 Απριλίου 2024
Γράφει ο Νικόλας Ζώης στην Καθημερινή
Eντυπωσιακή και πολύπλευρη, καθώς θα περιλαμβάνει 79 σημαντικά έργα από 28 μουσεία του εξωτερικού και 44 έργα από ελληνικά μουσεία και φορείς, αλλά και ικανή να προβληματίσει αναφορικά με το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, από το οποίο θα δανειστεί οκτώ αρχαιότητες, είναι η έκθεση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης και που συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η έκθεση, σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκου Σταμπολίδη, θα πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 14 Απριλίου 2024 υπό τον τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα στο σήμερα» και θα καταγράφει το πώς η αρχαιότητα απέδωσε καλλιτεχνικά συγκεκριμένες έννοιες, αλλά και το πώς αυτές διέτρεξαν κατόπιν το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη μοντέρνα τέχνη. Η διάρθρωσή της θα γίνεται σε έξι βασικές ενότητες: Χρόνος, Φύση, Θεός, Ανθρωπος, Θεσμός και Αλληγορίες.
Σίγουρα λοιπόν έχει σημασία το γεγονός ότι θα εκτεθεί ο πίνακας του Ρούμπενς «Ο Κρόνος που τρώει το παιδί του», ο ομόθεμος πίνακας του Γκόγια που θα έρθει σε μορφή φωτοεικόνας (γιατί «απολεπίζεται» εύκολα), η «Συκοφαντία» από το εργαστήριο του Μποτιτσέλι, αλλά και αντικείμενα εύθραυστα και ακριβοθώρητα όπως το «Κύπελλο Φαρνέζε» από το Μουσείο της Νάπολης. Και έχει βέβαια αξία ότι τέτοια έργα (στα οποία ίσως προστεθεί και μια εκδοχή της «Κραυγής» του Μουνχ, που έχει ζητηθεί) θα εκτεθούν μαζί με την επιγραφή «Ψήφισμα για τη συμμαχία Αθήνας και Κέρκυρας», του Μουσείου της Ακρόπολης, την «Αλληγορία της Μετάληψης» του Κ. Κονταρίνη από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ή τις «4 εποχές» του Τσαρούχη.
Στη χθεσινή ωστόσο συνεδρίαση ακούστηκε και ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι το Μουσείο Ακρόπολης θα δανειστεί αρχαιότητες από το Βρετανικό, τη στιγμή που αυτό ακριβώς δεν δέχεται η ελληνική πλευρά στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών. Στο παρελθόν μόνο ιδιωτικά ελληνικά μουσεία έχουν δανειστεί εκθέματα του Βρετανικού. Το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι το πρώτο δημόσιο που θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Οσο για τις 8 αρχαιότητες που ζητήθηκαν, περιλαμβάνουν την «Υδρία του Μειδία» που δεν έχει βγει ποτέ από το ίδρυμα, μια κύλικα με παράσταση «Υπνου και Θανάτου», έναν κύαθο με παράσταση «Εριδος» κ.ά.
Στις υπέρ του δανεισμού τοποθετήσεις ακούστηκε ότι το ζήτημα, σύμφωνα με την UNESCO, είναι διακυβερνητικό και όχι διαμουσειακό· ότι πρόκειται για μια επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων που θα ωφελήσει παρά θα βλάψει τις σχέσεις τους· ότι δεν προκύπτει κάποιος ενδοιασμός για το επιστημονικό, γνωμοδοτικό ΚΑΣ. Τελικά, αφού σημειώθηκε ότι το ζήτημα, καθότι πολιτικό, θα κριθεί με την υπογραφή της επόμενης ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά.