Από τη ζέστη στην αύξηση της γλυκόζης…και από την αύξηση της γλυκόζης στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Γράφει η Στέλλα Αλαφούζου
Ενδεχομένως όσοι διαβάζουν το Entry συστηματικά, να θυμούνται ότι κάποτε ανέφερα πως το μπάνιο (δεν εννοώ αυτό στη θάλασσα), είναι ένα από αυτά που μου ανεβάζουν τη γλυκόζη. Ο λόγος είναι σχετικά απλός. Όταν κάνουμε μπάνιο με χλιαρό ή ζεστό νερό, οι υδρατμοί και η ζέστη στο μπάνιο αφυδατώνουν τον οργανισμό. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Δηλαδή, ένα μη τροφικό, φαινομενικά αδικαιολόγητο spike. Αν αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με ένα απλό μπάνιο, φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται στον καύσωνα και στην ηλιοθεραπεία που ευτυχώς δεν κάνω γιατί δεν μου αρέσει το μαύρισμα…
Από τη ζέστη στην αύξηση της γλυκόζης <-> Και από την αύξηση της γλυκόζης στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος…
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, προδιαβήτη, Διαβήτη τύπου 1 και 2, έχουν μια πολύ κακή σχέση με τη ζέστη. Νιώθουν τη ζέστη περισσότερο από τα άτομα χωρίς ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας και επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
-Τα άτομα με προδιαβήτη, Διαβήτη τύπου 1 και 2 αφυδατώνονται ευκολότερα. Ακόμη, τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν υποστεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, που με τη σειρά τους να έχουν επηρεάσει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Αυτό δυσκολεύει τον οργανισμό να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του. Κάπως έτσι, δεν είναι απίθανο για ένα άτομο με μια τέτοια κατάσταση, να πάθει θερμοπληξία όταν εκτεθεί για αρκετή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.
-Ακόμη, η ακραία ζέστη μπορεί να επηρεάσει την απόκριση της ινσουλίνης. Γι’ αυτό και τα άτομα που είναι σε προδιαβήτη ή έχουν διαγνωστεί με Διαβήτη τύπου 1 ή 2, πρέπει να μετρούν τη γλυκόζη τους πιο συχνά το καλοκαίρι.
Το ίδιο όμως μπορεί να προκαλέσει στον εαυτό του και κάποιος χωρίς διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας, αλλά με μια κακή συνήθεια κατανάλωσης ζάχαρης και υδατανθράκων. Και φυσικά, όταν ανεβαίνει η γλυκόζη στον οργανισμό μας, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός μας. Κάποιοι ενδεχομένως να παρατηρήσουν δέκατα ή ακόμη και χαμηλό πυρετό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν ανεβαίνει η γλυκόζη, ο οργανισμός μας αντιδρά σαν να βρίσκεται μπροστά στην απειλή μιας φλεγμονής. Όπως πολύ καλά ξέρετε, όταν έχουμε μια φλεγμονή, τις περισσότερες φορές ανεβάζουμε πυρετό.
Ένας άλλος λόγος είναι η ινσουλίνη της οποίας την έκκριση προκαλούμε κάθε φορά που ανεβάζουμε τη γλυκόζη μας. Τι κάνει αυτή; Διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Κάπως έτσι, πέρα από το ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, έχουμε και αιμοφόρα αγγεία που δυσκολεύονται να διασταλλούν. Και κάπως έτσι η επιφάνειά τους δεν είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέψουν στη θερμότητα να διαχέεται από το εσωτερικό του οργανισμού προς το δέρμα και από εκεί στον αέρα. Άρα εγκλωβίζεται στον οργανισμό ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος.
Τι κάνω για να κρατώ σε ισορροπία τη γλυκόζη μου και τη θερμοκρασία μου το καλοκαίρι…
-Ξέρετε πόσο αγαπώ τον καφέ! Ωστόσο, έχω μειώσει την κατανάλωσή του, καθώς ο καφές είναι διουρητικός και ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Το ίδιο θα έκανα και με το αλκοόλ αν έπινα αλλά δεν πίνω. Και το ίδιο θα έκανα και με όλα τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη αν έπινα αλλά δεν πίνω.
-Το καλοκαίρι φροντίζω να πίνω νερό ακόμα και όταν δεν διψάω. Πώς το κάνω αυτό; Στολίζω το νερό μου με παγάκια, φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, φέτες από λάιμ ή λεμόνι. Κάπως έτσι, μετατρέπεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρόφημα.
-Φοράω καπέλο στον ήλιο και χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα.
-Δεν κάνω ηλιοθεραπεία όχι μόνο γιατί δεν αγαπώ το μαύρισμα αλλά και γιατί η ηλιοθεραπεία αφυδατώνει πολύ άσχημα τον οργανισμό. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι κάποιος που θα πάθει πολλαπλά εγκαύματα (και δεν εννοώ ηλιακά) διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από αφυδάτωση. Αυτή είναι μια από τις πρώτες φροντίδες των γιατρών που φροντίζουν εγκαυματίες. Ωστόσο, και το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι αθώο. Γι’ αυτό και το αντηλιακό είναι ο καλύτερός μου φίλος. Πρόσωπο και σώμα. Μια φιλική συμβουλή στις κυρίες: Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στον λαιμό. Το πρόσωπο είναι γενικά πιο προστατευμένο γιατί όλο και κάτι βάζουμε πχ make up. Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Οπότε αν δεν θέλετε να το δείτε να λεπταίνει κι άλλο και να γεμίζει ρυτίδες και κηλίδες από τον ήλιο, απλώστε μια γενναία στρώση από το ίδιο αντηλιακό που βάζετε και στο πρόσωπό σας.
-Δεν πιέζω τον οργανισμό μου με το φαγητό. Υπάρχει λόγος που λέμε πως όταν κάνει ζέστη, καλό είναι να τρώμε ελαφριά. Η διαδικασία της πέψης είναι τέτοια που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς, επιλέγουμε τροφές και φαγητά που δεν μας βαραίνουν, είναι εύπεπτα, δροσερά και ευχάριστα. Συνήθως, προτιμώ τις σαλάτες στις οποίες μπορώ να στριμώξω πρωτεΐνη και λίπος. Λαχανικά με ψάρι, ψητό κοτόπουλο, αυγά και αβοκάντο είναι πολύ αγαπημένες μου επιλογές. Τα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φρούτα, όπως οι φράουλες και τα σχετικά ανώριμα νεκταρίνια και κεράσια είναι πάντα μια ωραία απάντηση στην ανάγκη για κάτι γλυκό. Επιπλέον, ενυδατώνουν τον οργανισμό.
-Μερικές φορές πρέπει να αφήσεις τη λογική να αποφασίσει, όσο άχαρο και αν είναι. Κάπως έτσι, όσο κι αν θέλω σαν τρελή να βγω βόλτα, σκέφτομαι την υγρασία και τον καύσωνα (και τα κουνούπια) και προτιμώ να μείνω στο σπίτι με το a/c, μουσικές και διαβάσματα…
Α, και κάτι ακόμα… Ζήτω ο Χειμώνας! ;-)