Η φαρμακευτική αγορά και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα
Είναι γνωστό πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί μία σκληρή «αρένα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων». Ενίοτε βρίσκει και τις ισορροπίες της.
Στην παρούσα φάση – εδώ και μήνες είναι αλήθεια – παρατηρούνται ισχυρές αναταράξεις. Εμφανώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βάλει εναντίον των φαρμακαποθηκών. Κατηγορώντας τους για τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν στην αγορά.
Φαρμακαποθήκες: Οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών ανταποδίδουν τα πυρά και υποστηρίζουν ότι για τις όποιες ελλείψεις δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι πολυεθνικές οι οποίες λόγω του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα στέλνουν λιγότερες ποσότητες από αυτές που ορίζει ο νόμος. Και κατηγορούν παράγοντες των φαρμακοποιών ότι επιβουλεύονται την δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών στον τομέα της εξαγωγής.
Φαρμακοποιοί: Στην παρούσα φάση κερδίζουν οι φαρμακοποιοί, αφού για 280 φάρμακα απαγορεύεται η εξαγωγή τους, έστω κι αν τουλάχιστον τα 130 εξ αυτών διαθέτουν από δύο έως πέντε γενόσημα το καθένα. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί, όπως είναι φυσικό, το υπουργείο Υγείας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Ακρη μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Αν και ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης «έκλεισε το μάτι» στους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών κάνοντας λόγο ότι 150 φάρμακα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα επάρκειας. Τούτο πρακτικά σημαίνει τα 130 θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απαγόρευση. Πότε; Άγνωστο!
Πολυεθνικές: Και φυσικά στο απυρόβλητο βρίσκονται ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν κατορθώσει να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά με το «σταγονόμετρο» γιατί θέλουν υψηλότερες τιμές. Δηλαδή περισσότερα κέρδη. Και επειδή η ελληνική φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειδωμένη» στα 2 δισ. ευρώ ετησίως, δεν αναμένουν τα κέρδη που επιθυμούν. Ως εκ τούτου προτιμούν άλλες αγορές που τα πράγματα είναι καλύτερα γι΄ αυτές. Το υπουργείο Υγείας θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ως προ τα αποθέματα και την επάρκεια τους;