Home Επικαιροτητα Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cambridge

Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cambridge

Δοκιμές Κιαλιών και Ρίψεις Βομβών: Τα Ημερολόγια Πολέμου του Philip Laurie και οι Αρχειακές Καταγραφές της Ιστορίας του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς

by bot

Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cambridge

Δοκιμές Κιαλιών και Ρίψεις Βομβών: Τα Ημερολόγια Πολέμου του Philip Laurie και οι Αρχειακές Καταγραφές της Ιστορίας του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς

Ανάρτηση της Δρ Έμμα Σόντερς, 15 Οκτωβρίου 2024

 

Drawing by Philip Laurie showing bomb damage at Greenwich (RGO 107/1/1)

Στις 15 Οκτωβρίου 1940, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς ταρακουνήθηκε από έκρηξη βόμβας των Γερμανών, η οποία κατέστρεψε την κεντρική πύλη. Ήταν η πρώτη από πολλές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Γκρήνουιτς κατά τη διάρκεια του Βομβαρδισμού (Blitz). Μια πρωτογενής μαρτυρία διασώζεται σε ένα πρόσφατα καταλογογραφημένο ημερολόγιο πολέμου. Είναι ένα από τα δύο που κρατούσε ο Philip Laurie, μέλος του Ηλιακού Τμήματος του Βασιλικού Αστεροσκοπείου, τα έγγραφα του οποίου σχετικά με την ιστορία του RGO έχουν πλέον καταλογογραφηθεί και είναι διαθέσιμα διαδικτυακά.

Philip Stevenson Laurie

Ο Philip Stevenson Laurie εργάστηκε στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς (ROG) από το 1935 έως το 1977, ξεκινώντας ως «Προσωρινός Υπολογιστής» και φτάνοντας να γίνει επικεφαλής του Ηλιακού Τμήματος. Ο Laurie είχε πάθος με την ιστορία του Αστεροσκοπείου και ασχολήθηκε όλο και περισσότερο με τα Αρχεία του RGO, συλλέγοντας και καταγράφοντας έγγραφα που σχετίζονταν με πολλά από τα ιστορικά του στοιχεία. Το 1974 έγινε πλήρους απασχόλησης αρχειονόμος για το Βασιλικό Αστεροσκοπείο, θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Τα έγγραφά του προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα της ιστορίας του Αστεροσκοπείου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και είναι διαθέσιμα στο κοινό για πρώτη φορά.

Η περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Park section’, drawing by Philip Laurie (RGO 107/1/2)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το προσωπικό του Ηλιακού Τμήματος παρέμεινε σε ενεργή υπηρεσία στο Γκρήνουιτς, πραγματοποιώντας συνεχείς ηλιακές παρατηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στις 8 Ιουλίου 1940, δημιουργήθηκε μια μονάδα Τοπικής Εθελοντικής Άμυνας (L.D.V.) ή Home Guard για την υπεράσπιση του Αστεροσκοπείου. Στην ομάδα συμμετείχαν 18 εθελοντές, μεταξύ των οποίων ο Philip Laurie και ο H.W. Newton, τότε επικεφαλής του Ηλιακού Τμήματος, με τον Βασιλικό Αστρονόμο (Astronomer Royal) ως διοικητή. Μετά από μια σύντομη εκπαίδευση με «τουφέκια αρχαίας τεχνολογίας» και τη δημιουργία ενός πεδίου βολής στον κάτω κήπο του Αστεροσκοπείου, ξεκίνησαν οι περιπολίες και καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα για τις υπηρεσίες Αεροπορικής Άμυνας (A.R.P.).

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1940, ανακοινώθηκε ότι το Αστεροσκοπείο επρόκειτο να εκκενωθεί. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, με το Ναυτικό Γραφείο Ημερολογίων να μεταφέρεται στο Μπαθ και το Τμήμα Χρονομέτρων να μεταφέρεται στο Μπρίστολ και αργότερα στο Μπράντφορντ-απόν-Έιβον. Ο Βασιλικός Αστρονόμος μεταφέρθηκε στην ασφάλεια του Άμπινγκερ, όπου εγκαταστάθηκε ένας σταθμός εκτάκτου ανάγκης. Μόνο το Ηλιακό Τμήμα παρέμεινε στο Γκρήνουιτς, και η αρχική μονάδα L.D.V. διαλύθηκε.

Dinky the Observatory cat (RGO 107/1/1)

Ο Laurie κρατούσε δύο ημερολόγια που κατέγραφαν τη δουλειά του στην Εθνοφρουρά του Αστεροσκοπείου. Το πρώτο, με τίτλο «Scientia pro Patria», καλύπτει το Βασιλικό Αστεροσκοπείο από την έναρξη του πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939 μέχρι το τέλος του 1940. Το δεύτερο, με τίτλο «The Beleaguered Garrison», είναι μια αφήγηση της στρατιωτικής προσπάθειας του Αστεροσκοπείου από τη δημιουργία της μονάδας έως τη διάλυσή της, με αναφορές στη D-Day και τις επιθέσεις με ιπτάμενες βόμβες.

Τη νύχτα της 15ης Οκτωβρίου 1940, μια βόμβα έπληξε τον χώρο του Αστεροσκοπείου. Σύμφωνα με την αναφορά για τη βόμβα, οι πύλες εισόδου του Αστεροσκοπείου «καταστράφηκαν ολοσχερώς». Το ημερολόγιο του Laurie περιλαμβάνει ένα σκίτσο της καταστροφής, με τίτλο «Πρωί – 16 Οκτωβρίου 1940».

Image of Altazimuth Dome, Greenwich, showing bomb damage (RGO 107/1/1)

Περισσότερη καταστροφή ακολούθησε τις νύχτες της 19ης και 21ης Οκτωβρίου 1940, και το ημερολόγιο του Laurie περιέχει δραματικές φωτογραφίες των ζημιών, όπως ο κατεστραμμένος θόλος. Ευτυχώς, κανένα μέλος του προσωπικού δεν τραυματίστηκε, «η φρουρά διέφυγε στο σημείο κοντά στο άγαλμα του Wolfe την τελευταία στιγμή», αλλά υπήρξαν σοβαρές ζημιές στο κτήριο Altazimuth και στο όργανο. Ένα σημείωμα από τον H.W. Newton προς τον Βασιλικό Αστρονόμο στις 22 Οκτωβρίου 1940 αναφέρει:

«Το κτήριο Altazimuth χτυπήθηκε χθες το βράδυ, το όργανο καταστράφηκε. Το κύριο κτήριο υπέστη ζημιές στον βόρειο σοφίτα. 150 πόδια φράχτης κατέρρευσαν, πολλά τζάμια στο κύριο κτήριο έσπασαν. Το προσωπικό είναι ασφαλές. Newton.»

Target practice card of H.W. Newton, Head of the Solar Department at the Royal Greenwich Observatory, 16th August 1940 (RGO 107/1/7)

Κάρτα σκοποβολής του H.W. Newton, Επικεφαλής του Ηλιακού Τμήματος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς, 16 Αυγούστου 1940 (RGO 107/1/7)

Klaxon warning notice giving orders for dome watchers in the event of flying bombs (RGO 107/1/9)

Παράλληλα με τα ημερολόγια, ο Laurie διατηρούσε έναν φάκελο με αναφορές ζημιών από βομβαρδισμούς, οι οποίες περιγράφουν επίσης μικρές ζημιές στο Αστεροσκοπείο τον Δεκέμβριο του 1940 και μια αεροπορική επιδρομή τη νύχτα της 19-20 Μαρτίου 1941 που προκάλεσε ζημιές σε έξι παράθυρα του σπιτιού Flamsteed. Ένας άλλος φάκελος περιλαμβάνει προγράμματα για υπηρεσίες Αεροπορικής Άμυνας (A.R.P.), λίστες για τη διανομή τσαγιού, γάλακτος και ζάχαρης, εγκυκλίους για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση επίθεσης με αέριο ή ιπτάμενες βόμβες, και μια κάρτα σκοποβολής του Newton – ο οποίος ήταν ξεκάθαρα καλός σκοπευτής! Υπάρχει επίσης μια χειρόγραφη ειδοποίηση με το σήμα συναγερμού Klaxon, δίνοντας οδηγίες για τους παρατηρητές του θόλου σε περίπτωση επίθεσης με ιπτάμενες βόμβες. Αυτά τα αρχεία της εποχής του πολέμου, που συγκέντρωσε ο Laurie, προσφέρουν μια ανεκτίμητη εικόνα της ζωής στο Αστεροσκοπείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα έγγραφα του Laurie περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αρχείων για την ιστορία του RGO. Ο φάκελός του για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφει μια λιγότερο γνωστή πτυχή της δουλειάς του Αστεροσκοπείου εκείνη την εποχή, την δοκιμή κιαλιών. Παρά τις απώλειες προσωπικού, οι βασικές αστρονομικές παρατηρήσεις συνεχίστηκαν στο Αστεροσκοπείο από το 1914 έως το 1918, αλλά πρόσθετες εργασίες, όπως η μείωση των παρατηρήσεων, αντικαταστάθηκαν από δουλειά για τον πολεμικό αγώνα – κυρίως ο καθαρισμός και η ρύθμιση των κιαλιών.

Στην αρχή του Μεγάλου Πολέμου, η έλλειψη κιαλιών οδήγησε σε εθνική έκκληση. Η ποικιλόμορφη συλλογή κιαλιών που συγκεντρώθηκε (συμπεριλαμβανομένων πολλών εντελώς ακατάλληλων για πεδίο) δοκιμάστηκαν, καθαρίστηκαν και ρυθμίστηκαν στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο. Συνολικά, περίπου 3.050 κιάλια λήφθηκαν και βελτιώθηκαν από περίπου δώδεκα μέλη του προσωπικού του Αστεροσκοπείου ως μέρος του πολέμου, μαζί με περίπου 25 μονόκυαλα.


Αναπαράσταση του Μετεωρίτη που παρατηρήθηκε στις 8 Αυγούστου 1783’, από τον Henry Robinson (RGO 107/2/4/1/1)

Τα έγγραφα του Laurie περιλαμβάνουν επίσης ένα εκλεκτικό φάσμα φωτογραφιών, αποκόμματα τύπου, πρώιμα χειρόγραφα, σημειώσεις και απογραφές. Τα ιστορικά έργα που συνέλεξε για το αρχείο περιλαμβάνουν μια απογραφή των οργάνων του ROG το 1775, σπάνια πρώιμα φυλλάδια για την Αφροδίτη και το Συμβούλιο Μακροχρόνιων (Board of Longitude), και ένα χειρόγραφο του Βασιλικού Αστρονόμου Nevil Maskelyne για τους «Μετεωρίτες που ονομάζονται Πύρινες Μπάλες».

Ο Laurie έγραψε πολλά άρθρα για λιγότερο γνωστές πτυχές της δουλειάς του Αστεροσκοπείου και διατήρησε αρχεία έρευνας σε θέματα όπως ο Flamsteed και ο Halley, οι χρονόσφαιρες (time-balls) και οι κομήτες. Συνέταξε εκτενείς λίστες πρώην μελών του προσωπικού, καθώς και λεπτομερείς απογραφές κτιρίων, οργάνων και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Τα σημάδια με τικ σε ορισμένα από αυτά υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης για εσωτερικούς ελέγχους.

‘Κομήτης του 1811’ από τον S. Porter (RGO 107/2/4/1/2)

Ως αρχειονόμος του RGO, ο Laurie συνέλεξε πολυάριθμες σύντομες ιστορίες και εκδόσεις για την ιστορία του Αστεροσκοπείου, συμπεριλαμβανομένων μερικών από πρώην μέλη του προσωπικού του RGO. Σημαντικά είναι τα απομνημονεύματα της Clarice Chapman, η οποία εργαζόταν επίσης στο Ηλιακό Τμήμα.

Σε μια ζωντανή καταχώρηση, θυμάται ένα αξέχαστο διάλειμμα για τσάι κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ο Laurie την έριξε ξαφνικά στο έδαφος. «Ήμουν έτοιμη να υπερασπιστώ την τιμή μου», θυμάται, «όταν ακούστηκε ένας καταιγισμός από ριπές πολυβόλου, και το παράθυρο έσπασε σε εκατομμύρια κομμάτια… Δεν θυμάμαι ποτέ να ευχαρίστησα τον κύριο Laurie, αν και πιθανότατα μου έσωσε τη ζωή.»

Ως η σημερινή αρχειονόμος του RGO*, εύχομαι και εγώ να είχα έναν τρόπο να ευχαριστήσω τον Philip Laurie για τη δημιουργία αυτής της υπέροχης συλλογής για τα Αρχεία του RGO.

Ο πλήρης κατάλογος για το RGO 107: Philip Laurie Papers είναι διαθέσιμος στο Archive Search. Η συλλογή μπορεί να μελετηθει στην Αίθουσα Ανάγνωσης Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο όρος “RGO Archivist” αναφέρεται στον Αρχειονόμο του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς (Royal Greenwich Observatory). Ο αρχειονόμος είναι ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση, οργάνωση και διαχείριση των ιστορικών αρχείων και συλλογών του Βασιλικού Αστεροσκοπείου. Ο ρόλος του περιλαμβάνει τη συλλογή, καταλογογράφηση, συντήρηση και παροχή πρόσβασης σε αρχειακό υλικό, όπως χειρόγραφα, έγγραφα, φωτογραφίες, και άλλα ιστορικά τεκμήρια που σχετίζονται με το Αστεροσκοπείο. Ένας αρχειονόμος φροντίζει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και διασφαλίζει ότι αυτά τα αρχεία είναι διαθέσιμα τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για το ευρύ κοινό.

[1] RGO 107/1/1, featured as the first image in this blogpost.

[2] Original negatives of many of the photographs in Laurie’s diaries are preserved in the RGO Archives at RGO 118.

[3] RGO 107/1/8: Note from H.W. Newton to the Astronomer Royal, 22nd October 1940.

[4] That the RGO Archives remained unscathed through all of this is something of a miracle. One bomb damage report mentions the upper record room, which suffered smashed windows but thankfully, ‘little other damage’ (RGO 107/1/7).

[5] RGO 107/1/6.

[6] RGO 107/7/3/15: ‘Seven Years and Seven Days: Living and Working with the Solar Department, Royal Observatory. A Mini Autobiography’, by Clarice Chapman.

 

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024