Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνα ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού
Ομόφωνα ένοχος και για τις δύο κατηγορίες απόπειρας βιασμού κρίθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά από πολύμηνη διαδικασία.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον ηθοποιό για την απόπειρα βιασμού σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του το 2010, μέσα στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη». Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε και για δεύτερη απόπειρα βιασμού, αυτή τη φορά το 2014, σε βάρος άλλης ηθοποιού, την οποία φέρεται να επιχείρησε να κακοποιήσει σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού.
Με το άκουσμα της απόφασης, οι δύο καταγγέλλουσες ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ παρούσες στο δικαστήριο ήταν οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, που έχουν καταθέσει εναντίον του Φιλιππίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον τους.
Ακολουθεί η αγόρευση των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών και αμέσως μετά η εισήγηση του εισαγγελέα επί των ποινών, που επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
«Αν κηρυχθώ ένοχος, αυτό θα είναι η χαριστική βολή για μένα», είχε πει στην απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης, αντιλαμβανόμενος πως μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε πιθανή επιστροφή του στη φυλακή, όπου είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση επί 12 μήνες. Η ενοχή του αποτελεί δικαίωση για τις γυναίκες ηθοποιούς που κατέθεσαν στο δικαστήριο, περιγράφοντας περιστατικά βίας και εξουσιαστικής συμπεριφοράς σε μια περίοδο όπου αναζητούσαν εργασία από έναν άνθρωπο στην κορύφωση της θεατρικής του σταδιοδρομίας.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, είχε ζητήσει από τους δικαστές να δεχθούν τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου, κρίνοντας πως δεν ενήργησε με δόλο. «Δεν είναι βιαστής», είχε πει, εκτιμώντας ότι η συμπεριφορά του παραπέμπει σε διαφορετικής φύσης σεξουαλική δράση, η οποία νομικά συνιστά πλημμέλημα. «Βιαστής για γέλια», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε. Οι μαρτυρίες των γυναικών, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσίαζαν αδυναμίες. Ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω πολλών αμφιβολιών, επισημαίνοντας την απουσία ιατροδικαστικής τεκμηρίωσης και τονίζοντας ότι η υπόθεση στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δύο καταθέσεις των καταγγελλουσών, όπου διέκρινε «ρωγμές αποδεικτικής αξίας». Σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο, σημείωσε ότι καμία από τις δύο γυναίκες δεν κατήγγειλε τα γεγονότα στις αρχές όταν συνέβησαν, γεγονός που, όπως είπε, υποδηλώνει πως δεν τα θεώρησαν ιδιαίτερα σοβαρά.
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι απόπειρες βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ένοχος
Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, το πρώτο περιστατικό φέρεται να συνέβη το 2010, στο καμαρίνι του Φιλιππίδη στο θέατρο «Μουσούρη», όπου η πρώτη καταγγέλλουσα τον επισκέφθηκε για να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία στην παράσταση της περιόδου. Η γυναίκα, εμφανώς φορτισμένη, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι φώναζε και εκλιπαρούσε τον κατηγορούμενο να σταματήσει την επίθεση.
Το δεύτερο περιστατικό τοποθετείται το 2014 και αφορά σε ηθοποιό με την οποία ο κατηγορούμενος είχε συναντηθεί για επαγγελματικούς λόγους. Φέρεται να την οδήγησε με το αυτοκίνητό του σε αδιέξοδο δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό, ενεργοποιώντας την κεντρική κλειδαριά, και να επιχείρησε να τη βιάσει. Η γυναίκα κατέθεσε ότι έκλαιγε καθώς περιέγραφε στο δικαστήριο το περιστατικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν καταλάβαινε το “όχι”».
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι δίκες για τις απόπειρες βιασμού
Η δίκη, η οποία διήρκεσε μήνες, περιλάμβανε μαρτυρίες δεκάδων προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο. Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί υποστήριξαν τις δύο γυναίκες, περιγράφοντας σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας του Φιλιππίδη, καθώς και δικές τους εμπειρίες, αναφερόμενοι σε ξεσπάσματα, επιθετικότητα και σεξουαλικές παρεκτροπές. Από την άλλη πλευρά, εξίσου καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου κατέθεσαν ότι δεν πιστεύουν πως θα μπορούσε να έχει διαπράξει σεξουαλική βία, αποδίδοντας τις καταγγελίες είτε σε προσωπικά απωθημένα είτε σε προσπάθεια ανακατανομής εξουσίας και ευκαιριών στον θεατρικό χώρο.
Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο είχε εξετάσει τρεις υποθέσεις. Για εκείνη που αφορούσε βιασμό κατ’ εξακολούθηση, ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε κριθεί ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Για τις άλλες δύο περιπτώσεις, το Εφετείο, όπως και το ΜΟΔ, είχε δεχθεί ομόφωνα ότι οι παθούσες είπαν την αλήθεια, καταδικάζοντας τον ηθοποιό σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.