47
‘Ποιος θα χρηματοδοτήσει την Πανδημία”
Ϊσως κριθεί ως η πλέον απλοική ερώτηση της εποχής αφού η είναι μάλλον σίγουρο οτι η τεράστια αποταμίευση εν καιρώ Πανδημίας, θα αποτελέσει το μοχλό εκκίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Έκθεση του Απριλίου 2021 του Οίκου Moody’s υπολογίζει ότι οι καταναλωτές, παγκοσμίως, από την έναρξη της πανδημίας, έχουν εξοικονόμησει περί τα 5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 6,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ) πράγμα που θα περίμενε κανείς οτι, με την άρση των περιορισμών και την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όπως αναδεικνύει ο σχετικός δείκτης που έφτασε σε ρεκορ κατα το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα δημιουργηθεί έντονη κατανάλωση.
Εστιάζοντας σε οικονομίες του Δυτικού αλλά και Ανατολικού κόσμου διακρίνουμε τα παρακάτω.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα ήταν δυνατόν να δούμε τις δαπάνες των νοικοκυριών να επιταχυνθούν, μπροστά στη δεδομένη διάθεση εμβολιασμού και βελτιωμένων αποτελεσμάτων.
Όμως σύμφωνα με προβλέψεις, όπως της Oxford Economics, ενδέχεται να δαπανηθεί μόνο ένα μέρος αυτης της εξοικονόμησης αφού οι αποταμιεύσεις έχουν συσσωρευτεί σε νοικοκυριά, κυρίως, υψηλού εισοδήματος, τα οποία έχουν μικρότερη διάθεση να ξοδεύουν στα καθημερινά καταναλωτικά προιόντα.
Τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν πέρισι σε πολλές προηγμένες οικονομίες παρά την συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 3,3%.
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών υποστηρίχθηκαν από άνευ προηγουμένου επιδόματα ανεργίας, και προγράμματα τόνωσης, ενώ οι περιορισμοί κινητικότητας μείωσαν τη διάθεση για δαπάνες.
Είναι η πρώτη φορά που στην πιθανή επέλαση ολικής καταστροφής η έννοια της Παγκοσμιοποίησης λειτούργησε σχεδόν προγραμματισμένα.
Στο ΗΒ, σύμφωνα με την Bank of England, αναφέρθηκε οτι το 70% των νοικοκυριών έχουν αυξημένες αποταμιεύσεις που όμως σχεδιαζουν να συνεχίσουν να κρατούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενω άλλοι θα τις χρησιμοποιήσουν για να εξοφλήσουν χρέη, να συμπληρώσουν συντάξεις και ολιγότεροι να επενδύσουν.
Ινδία . Η οικονομία της χώρας αναμενόταν να ανακάμψει γρήγορα από την πανδημία COVID-19. Αυτό πριν από την επέλαση του δεύτερου κύματος. Η πρόσφατη άνοδος στις μολύνσεις COVID-19 αναδύει τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός και υπογραμμίζεται αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προβλέψεις. Αυτές καταγράφουν ότι, το δεύτερο κύμα της Ινδίας θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμο οικονομικό σοκ που περιορίζεται στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, κυμαινόμενο όμως από – 1,5 (Nomura) έως -15% (JP Morgan). Πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια, όπως Το Δελχί, η Μαχαράστρα, ή η Καρνατάκα (που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της Ινδίας), ενδέχεται να επεκτείνουν τις υφιστάμενες απαγορεύσεις. Σε συνδυασμό με ταχύτερη πρόοδο στη διάθεση του εμβολίου – το 11% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει οι αρχές να ελέγξουν το κύμα στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν πιο σοβαρά σενάρια. Βραχυπρόθεσμα, η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση και τις εισαγωγές, άνθρακα, που είχαν αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες.
Μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικοί μοχλοί της οικονομίας της Ινδίας παραμένουν υγιείς, συμπεριλαμβανομένων των νεανικών δημογραφικών στοιχείων της και της απόφασης για υποδομές, συνεχίζοντας το δρόμο για διαρκή ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Pew Research Center, η μεσαία τάξη της Ινδίας – που ορίζεται ως εκείνη που κερδίζει μεταξύ 10 και 20 $ την ημέρα – μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σε 66 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, από 99 εκατομμύρια πριν από την πανδημία. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των φτωχών αναμένεται να φθάσει τα 134 εκατομμύρια, υπερδιπλασιάζοντας τα 59 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί πριν από την πανδημία.
Η Ν.Κορέα παρά την αύξηση του χρέους των νοικοκυριών και της αύξησης των τιμών των κατοικιών, η δημοσιονομική πολιτική αν και αυστηρή, φαίνεται οτι θα παραμείνει ευνοική κατα το τρέχον έτος. Η οικονομία της αυξήθηκε κατα 1,8% σε ετήσια βάση και αρχίζει να κινείται στην προ-πανδημίας εποχή. Μια απο τις αιτίες είναι και η απο απόσταση εργασία-μαθητεία άρα ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα συναφή εξαγωγικά προιόντα και βέβαια η επανάκαμψη στην πρώτη θέση της Ναυπήγησης.
ΥΓ. Σε συνέντευξη στο περιοδικό του Baltic Exchange, Ποσειδώνια του 2000, είχα επιμείνει οτι είναι απίθανο να δούμε έκδοση ομολόγων Εταιρειών ποντοπόρων πλοίων στη χώρα μας. Μετα απο 21 ολόκληρα χρόνια διαπίστωσα οτι η τοποθέτηση μου, ήταν λανθασμένη.
Δημήτριος Π. Ηλιού
Εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008), Εμπνευστής του Baltic99.
Άρθρο Ιουνίου στο SHIPPING INTERNATIONAL MONTHLY REVIEW, Magazine.