Η πανδημία του ιού και η… ενδημία της ηλιθιότητας!

Στην πλατεία, μπροστά στο καφενείο, σταμάτησε το άγνωστο για το χωριό αυτοκίνητο που οι μαζεμένοι αναρωτιόνταν «τίνος είναι, δικός μας ή περαστικός;».

Ήταν «δικιά», Ασεατοπούλα «Αμερικάνα», χρόνια πολλά στα ξένα και όχι από τους «μπρούκληδες» που επισκέπτονται καλοκαίρι παρά καλοκαίρι τον τόπο τους.

Πλησίασε να χαιρετίσει την παρέα που την αναγνώρισε και την καλοϋποδέχθηκε. Χωρίς μάσκα, ούτε αυτή ούτε ο άντρας της. Πριν έρθει πολύ κοντά, ένας Αθηναίος σώγαμπρος ρώτησε χαμογελαστά μα κάπως κοφτά, «θα έχετε κάνει εμβόλιο, για να ταξιδέψτε, ε;».

«Οh no, όχι εμβόλιο, με τεστ πριν μπούμε στο αεροπλάνο ταξιδέψαμε γιατί ήταν υποχρεωτικό. Δεν το θέλουμε το εμβόλιο, δεν το εμπιστευόμαστε, δεν ξέρω αν υπάρχει ιός, εμείς άλλωστε δεν αρρωσταίνουμε ποτέ…»! Παγωμάρα στην ομήγυρη, κάποια αμήχανα βλέμματα, κανείς δεν σηκώθηκε για… ανταμώματα και διαχύσεις. Ντόπιοι οι περισσότεροι, ή «Αθηναίοι» που κάθε λίγο και λιγάκι γυρνάνε στο πατρικό, περιορίστηκαν σ’ ένα δειλό «ε, ο καθένας πιστεύει και κάνει ότι θέλει, εμείς εδώ εμβολιαστήκαμε, είχαμε και κρούσμα στο χωριό…».

Θα σχολίαζαν μετά, και χωρίς φιοριτούρες και ευγένειες. Εκείνη την ώρα, πρόσωπο με πρόσωπο, φάνηκαν ευγενικά ανεκτικοί. Εκτός από… τον σώγαμπρο, που άστραψε και βρόντηξε. «Άμα δεν πιστεύεις τον ιό που έχει θερίσει εκατομμύρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, κι’ άμα δεν πιστεύεις και δεν θέλεις το εμβόλιο, να κάτσεις σπίτι σου και να μην περιφέρεσαι. Οι άλλοι, δεν σου φταίνε σε τίποτε, να φύγεις από εδώ…»

Το… αντάμωμα, έληξε άδοξα. Και η «Αμερικάνα», είπε ένα βιαστικό «χάρηκα, να τα ξαναπούμε, μπήκε στο αμάξι κι έφυγε. Περνάει από την πλατεία με το αυτοκίνητο, αλλά πλέον… δεν σταματάει. Την αποτρέπει η ανάμνηση του προγκαρίσματος…

Οι ντόπιοι, κατόπιν… εορτής, συγχάρηκαν τον σώγαμπρο, «καλά της τα είπες, αλλά εμείς, καταλαβαίνεις τώρα…». Όχι δεν… κατάλαβε, και τους πέταξε στα μούτρα ότι με τέτοιες «ευγένειες» η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται. Θέλει… τσαμπουκά, αποφασιστικότητα, εμφανή περιφρόνηση, απομόνωση, στιγματισμό σε όσους «έχουν άποψη» για τον ιό και το εμβόλιο, πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, θεωρούν ότι ο… Γκέιτς τους φυτεύει τσιπάκια και κάνει τις γυναίκες στείρες! Τους διακρίνεις εύκολα αυτούς που φοβούνται το εμβόλιο λόγω… διαδικτυακής ασυδοσίας και ηλιθιότητας, ή θέλουν χρόνο ακόμη για να πεισθούν. Αυτούς, μπορούμε να τους κουβεντιάσουμε, να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε.

Τους άλλους, τους ψεκασμένους και «θρησκόληπτους» ιδεοληπτικούς αντιεμβολιαστές, τους υγιεινομικούς που δεν εμβολιάζονται για να… τεθούν σε αναστολή και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (οποία κτηνωδία!) να τους γιουχάρουμε, να τους προγκάρουμε να τους δείχνουμε περιφρονητικά με το δάκτυλο.