Μεγάλη η ανησυχία στην Κύπρο εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν ανήμερα της μαύρης επετείου

Ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ερντογάν προγραμματίζει μεγάλες φιέστες και επίσκεψη στην Αμμόχωστο και ανακοίνωση για ένταξή της στις διοικητικές δομές του μη αναγνωρισμένου κράτους των Τουρκοκυπρίων. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά και όλος ο κυπριακός πολιτικός κόσμος βρίσκονται σε καθεστώς αμηχανίας,καθώς δεν γνωρίζουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ την ίδια ώρα δεν αισθάνονται ότι έχουν στο πλευρό τους την ΕΕ και τα κράτη δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στο πλαίσιο της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του.

Φόβος Τουρκοκυπρίων για νέες παρεμβάσεις  

Στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος και παρά το ότι η «κυβέρνηση» Τατάρ επιχειρεί να δημιουργήσει μια πανηγυρική ατμόσφαιρα για την άφιξη του Τούρκου προέδρου,  στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικρατεί έντονη ανησυχία σε σχέση με τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στα κατεχόμενα. Οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων σχετίζονται με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης από πλευράς Ερντογάν αλλαγών στο πολιτειακό σύστημα των κατεχομένων στα πρότυπα της Τουρκίας, την ώρα που τουρκοκυπριακά μέσα μεταδίδουν ότι το νέο σύνταγμα της «ΤΔΒΚ» τυγχάνει ήδη επεξεργασίας στην Τουρκία.

Ως αντίδραση για τους σχεδιασμούς Ερντογάν για την τ/κ κοινότητα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την έκτακτη συνεδρίαση της  βουλής των Τουρκοκυπρίων όπου θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Πρόεδρος του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «αξιολογεί το κατά πόσο θα παραστεί» στην εν λόγω έκτακτη συνεδρία.

DW/Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία