Εκδήλωση απόδοσης στο κοινό του νέου στεγάστρου στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης

                                                        &  

εικαστική έκθεση «ΑΓΟΡΑ – Ένδεκα Γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών προσκαλούν το κοινό στην αρχαία Μεσσήνη, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2021,  σε μια γιορτή που περιλαμβάνει:

  • 6:00 μ.μ. Εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου.

 Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση στεγάστρου της Β.Α. Στοάς του Γυμνασίου αρχαίας Μεσσήνης», συνολικής δαπάνης 325.500 ευρώ, υλοποιήθηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κατά την περίοδο 2018-2021, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΦΑ Μεσσηνίας «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης», συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η μελέτη για την κατασκευή του στεγάστρου εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (με χορηγία των κ.κ. Αθανασίου Μαρτίνου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) από τους μελετητές Μαρία Μαγνήσαλη και Θέμη Μπιλή. Πρόκειται για μεταλλικό στέγαστρο που καλύπτει τμήμα των αναστηλωμένων στοών στη ΒΑ γωνία του Γυμνασίου-Σταδίου, με συνολικό εμβαδό κάλυψης 390 τ.μ. Στη θέση των ελλειπόντων αρχαίων τοίχων έχουν τοποθετηθεί κατακόρυφες, κατάλληλα χρωματισμένες τσιμεντοσανίδες, ενώ το έργο συμπληρώνουν δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, ηλεκτροφωτισμός και ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης. Το νέο στέγαστρο υποδεικνύει στους επισκέπτες τον τρόπο της αρχαίας στέγασης της ΒΑ γωνίας του Γυμνασίου και παράλληλα διαμορφώνει έναν χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών αλλά και χώρο φιλοξενίας προσωρινών εκθέσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης», προϋπολογισμού 124.500 €, που υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου (σωστικές ανασκαφές για την εγκατάσταση του στεγάστρου, τοποθέτηση περίφραξης σε μεγάλα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, αποψιλώσεις, χωματουργικές εργασίες, παραγωγή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας σε όλη την διαδρομή προς τα μνημεία όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και βελτίωση της προσβασιμότητας του αρχαιολογικού χώρου).

  • 7:00 μ.μ. Εγκαίνια της έκθεσης “ΑΓΟΡΑ, 11 Γλύπτες στην αρχαία Μεσσήνη”

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. Πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο 11 γλυπτών με την αρχαία Αγορά. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ. Στην εικαστική εγκατάσταση “ΑΓΟΡΑ” συμμετέχουν οι γλύπτες: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

  • 7:30 μ.μ. Συναυλία της Klaudia Delmer με τίτλο “Τραγούδι στις Σειρήνες”

Η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών  Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Την ερμηνεύτρια συνοδεύουν οι: Ηλίας Κατελάνος-κιθάρα ακουστική και κλασική, Βασίλης Καρράς Billka- Abletone live mixing και Γιώργος Δελλής-κλασικό πιάνο και πλήκτρα. Η θεματική της συναυλίας εμπνέεται από τον δεμένο στο κατάρτι Οδυσσέα όταν συναντά τις σειρήνες και είναι αφιερωμένη στην ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργία και στην ευκαιρία του να νικήσει τον θάνατο.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στον χώρο της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου (εκδοτήριο), ευγενική χορηγία του Εστιατορίου “Ιθώμη” και της Οινοποιίας Ψαρούλη

ΑΓΟΡΑ

                                    Ένδεκα Γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη

Η έκθεση “ΑΓΟΡΑ” αποτελεί έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο ένδεκα γλυπτών με την αρχαία Αγορά.
Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ.
Πέρα από τα σύγχρονα έργα τέχνης νεοελλήνων καλλιτεχνών και το μνημειακό σύνολο της αρχαιότητας που τα εγκολπώνεται, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως μέσω αυτών νέες πτυχές του, είναι και οι επισκέπτες – θεατές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας. Δεν υφίσταται άλλωστε δημιουργία χωρίς θεατές και ακροατήριο που κοινωνεί, κατανοεί, αισθάνεται και συγκινείται. Οι θεατές και το ακροατήριο συγκροτούν την δική τους διαδραστική «ΑΓΟΡΑ» όπου σχολιάζεται, συζητείται και ανασυγκροτείται γόνιμα το σύνολο των μηνυμάτων που εκπέμπεται από τα σύγχρονα έργα και τη σχέση τους με τα μνημεία.

Στην εικαστική εγκατάσταση “ΑΓΟΡΑ” συμμετέχουν οι γλύπτες:
Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση και επιμέλεια του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, Διευθυντή έργου αρχαίας Μεσσήνης, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού.

 Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Διάρκεια έκθεσης: 1η  Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Με αφορμή την έκθεση, ο Καθ. Πέτρος Θέμελης γράφει:

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Έκθεση σύγχρονων γλυπτών «ΑΓΟΡΑ»

ΜΙΑ ελιά πανάρχαια στον χώρο της αρχαίας πολιτείας Μεσσήνης, βασανισμένη από τις θύελλες, τους ανέμους και τους καύσωνες, τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που εξαϋλωσαν το γερασμένο δέρμα και το πλούσιο φύλλωμά της, γύμνωσαν την σκαμμένη σάρκα της, απόκοψαν τα υπερυψωμένα μπράτσα της, και όμως δεν κατάφεραν να την θανατώσουν, κυκλοφορούν ακόμη μέσα της χυμοί που τρέφουνε βλαστάρια νέα, τρυφερά με φύλλα φρέσκα ασημένια που ξεπηδούν και χαίρονται ξανά τον ήλιο. Στη βαριά σκιά που έριχνε στα νιάτα της τριγύρω η γερασμένη σήμερα ελιά, ποιος ξέρει πόσοι και πόσοι  κάθισαν να δροσιστούν, να ξαποστάσουν και να κουβεντιάσουν. Έργο εκπληκτικό της Φύσης μιας σπάνιας αισθητικής που ανταγωνίζεται τα σιδερένια δέντρα των καλλιτεχνών μας που υψώνονται στη θέση των χαμένων κιόνων της βόρειας στοάς στη μεσσηνιακή ΑΓΟΡΑ, εκεί ακριβώς όπου οι Μεσσήνιοι του άστεως, βασανισμένοι κάποτε κι αυτοί σαν την πανάρχαια ελιά, διωγμένοι απ’ την πατρίδα πρόσφυγες σε ξένες χώρες, έκαναν τώρα αμέριμνοι τον βραδινό περίπατό τους, θαυμάζοντας τους ανδριάντες των ευεργετών, των φημισμένων στρατηγών, των μυθικών ηρώων, των βασιλέων και των θεών ανάμεσα στους κίονες και τις μεταλλικές δημιουργίες άξιων επώνυμων Ελλήνων καλλιτεχνών που υψώνονται, απλώνονται, κινούνται ως όντα του παρόντος που ζουν ταυτόχρονα στο παρελθόν, στον τότε χρόνο και χώρο της απώτερης  καταγωγής τους.

Είναι οι σύγχρονες δημιουργίες των Γιώργου Ζογγολόπουλου, Γιώργου Χουλιαρά, Μάρκου Γεωργιλάκη, Δημήτρη Φόρτσα, Χριστίνας Σαραντοπούλου, Αγγέλικας Κοροβέση, Ανδρέα Αραπάκη, Στέφανου Σουβατζόγλου, Σπύρου Λισγάρα, Λήδας Παυλή, Αντώνη Χαλυβίδη, Στέλλας Παναγιωτοπούλου και Ριχάρδου Φώσκολου”.

Με αφορμή την έκθεση, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Ίρις Κρητικού γράφει:  

“Η έκθεση “ΑΓΟΡΑ” αποτελεί έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο ένδεκα γλυπτών με την αρχαία Αγορά.
Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ.
Πέρα από τα σύγχρονα έργα τέχνης νεοελλήνων καλλιτεχνών και το μνημειακό σύνολο της αρχαιότητας που τα εγκολπώνεται, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως μέσω αυτών νέες πτυχές του, είναι και οι επισκέπτες – θεατές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας. Δεν υφίσταται άλλωστε δημιουργία χωρίς θεατές και ακροατήριο που κοινωνεί, κατανοεί, αισθάνεται και συγκινείται. Οι θεατές και το ακροατήριο συγκροτούν την δική τους διαδραστική «ΑΓΟΡΑ» όπου σχολιάζεται, συζητείται και ανασυγκροτείται γόνιμα το σύνολο των μηνυμάτων που εκπέμπεται από τα σύγχρονα έργα και τη σχέση τους με τα μνημεία”.