ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού), με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

 

Παρασκευή 3.12.21 στις 18.00

«OΙ ΜΙΚΡΕΣ ΝΕΚΡΕΣ ΦΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΩ…»

 ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑ, ΤΗΝ ΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

Ο τέταρτος κύκλος διαλέξεων «Μικρές Γεωγραφίες» συνεχίζεται από την Παρασκευή 19.11.2021, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Οι επιτυχημένες «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» που ξεκίνησαν κατά την περίοδο 2019-20, συνεχίζονται τώρα στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου τους, μετονομαζόμενες σε «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του Εγκλεισμού)» και προτείνοντας μικρές εικαστικές ιστορίες περισυλλογής, δημιουργίας αλλά και επαναπροσδιορισμού.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» που διαδεχόμενος τον διετή κύκλο «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη κατά την περίοδο 2019-20, η ίδια θεματική που περιελάμβανε διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών, εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, επρόκειτο να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Με διακοπή ενός έτους, συνεχίζεται τώρα, προσθέτοντας ωστόσο στην οπτική της γωνία και στα ζητήματα που θέτει και εξετάζει σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους εικαστικούς, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη.

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η δημιουργική ημέρα του καλλιτέχνη; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα αγαπημένα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις παρατήρησης εντός και εκτός του εργαστηρίου; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι και πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στα τετραγωνικά του εργαστηρίου; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που έθετε ο πρώτος κύκλος «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου».

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα εργαστήρια και τα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από το εργαστήριό τους και συνομιλώντας μαζί τους μπροστά στο κοινό για τις πολυσχιδείς και αναπάντεχες οδούς έμπνευσης, για την περιπέτεια και τη διαδικασία της δημιουργίας του έργου, ξεκινάμε μαζί ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας επίσης μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε το πρόσφατο πεδίο της δημιουργίας τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια. Σε πολλές διαφορετικές εκμυστηρεύσεις και πολλούς διαφορετικούς ψιθύρους.

Η τρίτη δίωρη συνάντηση, αποτελεί ένα πεδίο παράλληλων αφηγήσεων και εκ βαθέων συνομιλίας με τέσσερις φωτογράφους που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περπατώντας σε κοντινούς γεωγραφικούς αθηναϊκούς άξονες, ανακάλυψαν διαφορετικές εστίες του βλέμματος και δημιούργησαν νέες γεωγραφικές αναφορές. Ο Ηλίας Γεωργουλέας, η Ένη Κούκουλα, ο Νίκος Λεοντόπουλος και ο Βαγγέλης Πουλής, μιλούν για τις βραχείες ανακουφιστικές ακτίνες των περιπάτων τους και τις ψιθυριστικές αναζητήσεις τους στην πόλη. Για τα φωτογραφικά θέματα που αναπάντεχα προέκυψαν κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών. Για τον κωδικό 6, τις βραχείες εξόδους και τους περιπάτους στα χωρικά ύδατα της οικίας. Για το πολυδαίδαλο εργαστήριο του βλέμματος και τις μικρές νεκρές φύσεις του εγώ που γεννήθηκαν σε σιωπή.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Covid-19.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ LIVE-STREAMING.

Για αγορά εισιτηρίου μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το Ίδρυμα, κατά προτίμηση μία τουλάχιστον ημέρα νωρίτερα.

 

Ημερομηνίες διαλέξεων:

19 & 26/11/2021, 3, 10 & 17/12/2021

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

 

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα