Μια Υπέροχη Ζωή: Μια Υπέροχη Παράσταση

Γράφει η ‘Ιρις Κρητικού

Είδαμε την «Υπέροχη Ζωή» το βράδυ των Χριστουγέννων στην Αίθουσα Τριάντη του γιορτινού, καταστόλιστου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μας γλύκανε την ψυχή, το βλέμμα και την καρδιά.

Με ευφυέστατο τρόπο και δεκάδες ορατά και αθέατα με την πρώτη ανάγνωση ευρήματα, ο Γιάννης Καλαβριανός -που την εποχή αυτή σκηνοθετώντας την εξίσου έξοχη παράσταση «Μικροί Πυροβολισμοί μέσα στην νύχτα στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου κυριολεκτικά απογειώνεται και πετάει-, έστησε μια έξοχη θεατρική διασκευή της αγαπημένης ταινίας του Φρανκ Κάπρα, χτίζοντας την παράσταση επάνω στην ιδέα του «a live radio play».

Το «Μια υπέροχη ζωή – a Live radio play» είναι μια παράσταση βασισμένη στη διασκευή της κλασικής, αγαπημένης (ναι, αυτής που βλέπουμε ευλαβικά κάθε Χριστούγεννα) ομώνυμης ταινίας «Its a Wonderful Life» του Φρανκ Κάπρα που αφηγείται τη συγκινητική ιστορία του Τζωρτζ Μπέηλι (εξαιρετικός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Την ταπεινή γκρίζα και φαινομενικά χωρίς ενδιαφέρον, συμπαντικές κατακτήσεις ηρωισμούς και εξάρσεις ζωή ενός ανιδιοτελούς τρυφερού ανθρώπου που από καθήκον και αγάπη ήταν εντέλει για όλους τους άλλους πλην του εαυτού του «πάντοτε εκεί». Και που όταν νομίζοντας ότι έχει εξαιτίας ενός λάθος του αξιαγάπητου επί σκηνής θείου του (Άγγελος Μπούρας) έχει χάσει τα πάντα αποφασίζει να βάλει εξίσου αθόρυβα τέλος στην αθόρυβή του ζωή, με τη βοήθεια του ημι-πεπτωκότος φύλακα-άγγελού του που εναγωνίως προσπαθεί να κερδίσει τα φτερά του (Γιώργος Γλάστρας), ανακαλύπτει το εκτόπισμα της προσωπικής του αξίας και μαζί, τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης, μέσα από το δίχτυ ασφαλείας που με υποκινητή τον συζυγικό βράχο αγάπης δίπλα του (θαυμάσια Νάντια Κοντογεώργη) απλώνεται μαγικά στη μικρή πόλη για να τον αποτρέψει από την άβυσσο.

Στην ευφυέστατη αυτή θεατρική διασκευή της ταινίας, η δράση μεταφέρεται σε ένα δωμάτιο: σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου, με παρουσιαστή τον έξοχο «κακό» στη λοιπή πλοκή του έργου Νίκο Ψαρρά, έξι ηθοποιοί αναλαμβάνουν τη ραδιοφωνική μετάδοση της ταινίας, παίζοντας  όλους τους ρόλους της (απολαυστική για παράδειγμα η Θεοδοσία Σαββάκη στην εναλλαγή των ρόλων και των φωνών της μητέρας, της sweat-heart των νεανικών χρόνων αλλά και της μικρότερης κόρης του ήρωα Ζούζου). Παράλληλα, δημιουργούν επί σκηνής όλους τους ήχους της ταινίας, με τον χειροποίητο τρόπο που δημιουργούνταν τα ηχητικά εφέ της εποχής, χρησιμοποιώντας καθημερινά και αναπάντεχα αντικείμενα έχοντας θητεύσει σε έναν «foley» – έναν επαγγελματία δημιουργίας ηχητικών εφέ ταινιών.

Ταψιά και κουζινομάχαιρα, ιμάντες και κουδουνάκια, κάτω από τα παλιομοδίτικά βαμβακένια σύννεφα ενός προσιτού παραδείσου, σε μια συναρπαστική ενορχήστρωση διαδοχής, συναγωνίζονται επάξια τη διαδοχή των ρόλων επάνω στις έξι εξέδρες εκφώνησης.

Την ίδια στιγμή, η ζωντανή τζαζ ορχήστρα παρακολουθεί τη δράση, παρεμβαίνει και σχολιάζει τον κόσμο της ταινίας, διατρέχοντας με τη σειρά της συμβάντα και δεκαετίες.

Πρόκειται για μια παράσταση με δεκάδες φλας-μπακ και ψιθυριστικά μικροαφηγήματα μέσα στο κυρίως, μια παράσταση όπου μαζί με το Καλό  θριαμβεύουν η παιγνιώδης εναλλαγή και η πολλαπλότητα των ρόλων, η δημιουργία φανταστικών κόσμων, η πίστη πως η ζωή μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχη και, κυρίως, η βεβαιότητα πως στον κόσμο αυτόν, ο καθένας από εμάς είναι σίγουρα αναντικατάσταστος.

Μια ιστορία που ασφαλώς πάει γάντι στον Γιάννη Καλαβριανό ο οποίος έχει ήδη αποδείξει πως την αναπάντεχη νίκη του καλού και την κυριαρχία της αγάπης τις αναζητεί, τις αναδεικνύει, τις επικουρεί, τις διαχειρίζεται και τις προσφέρει τροπαιούχες στο κοινό του. Χωρίς το φόβο να φανεί μελοδραματικός ή γλυκανάλατος. Με τρόπο αφοπλιστικό, γραφή χειροποίητη και σκηνοθετική χρήση της φόδρας της ψυχής και όλων των αισθήσεων. Με επίμονη αγάπη για τον άνθρωπο. Με τη απλή βεβαιότητα πως ετούτη εδώ είναι η αλάνθαστη οδός για την οδό της ευτυχίας και εντέλει και της αυτογνωσίας.

«Μια υπέροχη ζωή – a live radio play». Η αιώνια Χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα από τις 23 Δεκεμβρίου για 9 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη. Μια συμπαραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως» με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ταυτότητα

Κείμενο: Τζο Λάντρυ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Βοηθός σκηνογράφου: Νάντια Κασσάρα

Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα

Φωτογραφίες promo: Πάνος Γιαννακόπουλος

Βίντεο promo/παράστασης: Φώτης Φωτόπουλος

Επιμέλεια ηχητικών εφέ : Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος

 

Ερμηνεύουν:

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη

 

Ορχήστρα:

Athens Collective Orchestra

 

Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση – Διεύθυνση ορχήστρας:

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

 

Μουσικοί:

Κωστής Χριστοδούλου (Πιάνο), Γιώργος Ντάνης (Μπάσο), Δημήτρης Τσάκας (Σαξόφωνο), Μάνος Θεοδωσάκης (Τρομπέτα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Τρομπόνι), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Βανέσα Αθανασίου (βιολί) , Γιάννης Αθανασόπουλος (βιόλα) , Έλλη Φιλίππου (τσέλο)

 

Παραγωγή:

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου

Βοηθοί Παραγωγής: Ηλιάνα Καλαδάμη, Χρήστος Τζαμαργιάς

Παραγωγή: Πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη 23/12 στις 20:00, Σάββατο 25/12 στις 20:00, Κυριακή 26/12 στις 17:00 και στις 20:00

Τετάρτη 29/12 στις 20:00, Πέμπτη 30/12 στις 17:00 και στις 20:00

Τρίτη 4/1 στις 20:00, Τετάρτη 5/1 20:00

 

Εισιτήρια από 11 ευρώ

Link προπώλησης  https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2654

Διάρκεια 90 λεπτά