Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-22:00
    Διάρκεια έκθεσης: 10 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2022

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χριστίνας Φυτιλή με τίτλο «Cinque». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου από τις 18:00-22:00 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, και θα διαρκέσει έως και τις 5 Μαρτίου.

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης Μαρία Βασιλική Κενανίδου.

Η Χριστίνα Φυτιλή δημιουργεί έργα μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Με μία πρώτη ματιά ο θεατής θα δει ένα ζωγραφικό αποτέλεσμα, πλησιάζοντας όμως και παρατηρώντας το έργο θα αντιληφθεί την έντονη χειρονομία και τις μικτές τεχνικές που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις. Τα έργα της μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιτοίχια γλυπτική και συντίθεται μέσα από μία ευρεία γκάμα φυσικών υλικών όπως άμμος, κόκκους καφέ, γύψος, ξύλο κ.α.  πάντα σε συνδυασμό με σκόνες αγιογραφίας υψηλής ποιότητας.

Η ίδια μας λέει ότι «Τα  έργα μου είμαι εγώ/ η αποκρυπτογράφιση της ψυχής και των συναισθημάτων μου. Πάνω και μέσα στα έργα μου είναι τα όνειρα μου, τα ταξίδια μου, οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου αλλά και οι εφιάλτες μου»… «Με μια πρώτη ματιά στα έργα μου, ίσως κάποιος να θεωρήσει ότι η δουλειά μου είναι αφηρημένη αλλά για μένα έχει ρεαλιστικές εκκινήσεις και συμβολοποιήσεις από το πραγματικό. Κλείνω τα μάτια μου τη στιγμή που βιώνω ή βλέπω κάτι που με συγκλονίζει και η εικόνα αυτή προσαρμόζεται πάνω στον ξύλινο καμβά, μέσα από μια ιδιαίτερη συνύπαρξη – ένωση σχημάτων και χρωμάτων. Ο θεατής μπορεί όχι μόνο να τα δει, αλλά με σεβασμό και προσοχή να τα αγγίξει και συνειρμικά να ταξιδέψει στα δικά του όνειρα» …«Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της αίσθησης της αφής, που δίνει όπτικη-απτική αντίληψη ακόμη και στους μη βλέποντες.»

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Βασιλική Κενανίδου γράφει μεταξύ άλλων: «Τα έργα και το οπτικό λεξιλόγιο της Χριστίνας Φυτιλή  αποτελούν γεγονικές απεικονίσεις και πηγάζουν από εσωτερική αναγκαιότητα απαλλαγμένη από την εξωτερική αναπαράσταση της πραγματικότητας, αποδεσμευμένα από τόπο και χρόνο»… «Μέσα από τη ζωγραφική της, καταφέρνει το βίωμα συμβάντων του παρελθόντος χρόνου, να αποκτά μορφή στο παρόν και απεύθυνση στο μέλλον. Ανασύροντάς το, από τη λησμοσύνη στο σήμερά και το αύριο. Με την εικονοποίηση μέσω της διαγραφής και της αφαίρεσης, φωτίζει τη διαδικασία παραγωγής του έργου τέχνης, τη χειρονομία, τη δυναμική του χρώματος, της φόρμας και της σύνθεσης, αποσυνδέοντάς τα από τη ζωγραφική αναπαραστατική τους λειτουργία. Επίτοιχα έργα, πλασμένα με τη ψυχική δύναμη του χρώματος διαπερνούν το ορατό έτσι που η χρονικότητα και η χωρικότητα υποχωρούν μπροστά στο διαχρονικό της εσωτερικής αναγκαιότητας. Ο τίτλος της έκθεσης «5», ένα σημείο στο χρόνο, αποτελεί ένα ίχνος εμπειρίας που μεταμορφώνεται σε αναπαράσταση πάνω στις ρωγμές και τις εγκοπές του χρόνου. Εμπεριέχει έργα που αποπειρούνται τη διάνοιξη περασμάτων μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας.»

Σύντομο βιογραφικό:

Η Χριστίνα Φυτιλή έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. (2005-2010), ζωγραφική με καθηγητές τους Γιώργο Τσακίρη και Κυριάκο Μορταράκο και χαρακτική με καθηγητή τον Μανόλη Γιανναδάκη. Παράλληλα και μέσω του προγράμματος Erasmus εξειδικεύτηκε στην τοιχογραφία (fresco), στο Universidad Complutense de Madrid (U.C.M). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Accademia di Belle Arti di Macerata, στην Ιταλία με ειδίκευση στην Εικαστική Θεραπεία (2010-2011).Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 φοίτησε ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Università degli Studi di Roma Tre από όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη “Metodologia e Didattica Speciale per l` Integrazione degli Allievi con Disabilità” («Μεθοδολογία και Ειδική Διδακτική για την Ένταξη των Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες»). Τελος το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 εξειδικεύτηκε στην Μουσικοθεραπεία, στο Ωδείο Όπερα Αθηνών, στη σχολή μοντέρνων σπουδών του τμήματος Μουσικοθεραπείας.

Από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Εικαστική Παιδαγωγός σε δημόσια σχολεία ειδικής και γενικής αγωγής. Ταυτόχρονα έχει εθελοντική δράση ως Art Therapist στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Έχει παρακολουθήσει, σεμινάρια, ημερίδες και επιμορφώσεις σχετικά με την Τέχνη και την Εικαστική Θεραπεία, ενώ σε 3 από αυτά έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορηγοί επικοινωνίας: Art22, www.artpointview.gr, Arts & antiques CCR.
Χορηγός οίνου εγκαινίων Κτήμα Παλυβού