Arthur Schopenhauer /Συνομιλίες / Εκδόσεις Printa 

Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου

Μετάφραση: Βάλια Κακοσίμου – Νάγια Παπασπύρου

Επιμέλεια: Κώστας Αντωνίου – Γιάννης Μπαρτσώκας

Από τις εκδόσεις Printa, και στη σειρά «Στις πηγές της γνώσης», κυκλοφόρησε ο τόμος Arthur Schopenhauer, Συνομιλίες (Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου), σε μετάφραση (και επιλογή) της Βάλιας Κακοσίμου και επιμέλεια του Κώστα Αντωνίου (με τη συνεργασία, αντίστοιχα, των Νάγιας Παπασπύρου και Γιάννη Μπαρτσώκα).

Πρόκειται για ένα απάνθισμα από καταγεγραμμένες αφηγήσεις και αναφορές, με θέμα τη ζωή και την προσωπικότητα του Arthur Schopenhauer (1788-1860). Μέσα από τις προσεκτικά διαλεγμένες συνομιλίες του φιλοσόφου που παρατίθενται, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία αφενός να γνωρίσει άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα του Γερμανού στοχαστή κι αφετέρου να εξοικειωθεί με το περιεχόμενο της φιλοσοφίας του και των βασικών της σημείων, ξεπερνώντας τυχόν δυσκολίες που θα είχε να αντιμετωπίσει αν εκκινούσε από τα αμιγώς φιλοσοφικά του έργα.

Η έκδοση περιλαμβάνει 33 συνομιλίες, με πρόσωπα οικεία του συγγραφέα, μαθητές, θαυμαστές ή και «αντιφρονούντες», με βασικό κριτήριο να παραμείνει εισαγωγικός ο χαρακτήρας του τόμου, προκειμένου ο καθένας, είτε έχει εντρυφήσει στη φιλοσοφία του Σοπεγχάουερ είτε όχι, να μπορεί να τον διαβάσει.

 

Κείμενο οπισθοφύλλου:

 

Μέσα από αναφορές τρίτων, στενών φίλων, θαυμαστών ή ανταγωνιστών, συγκροτείται μια ενιαία αφήγηση γεμάτη περιστατικά από τη ζωή και την καθημερινότητα του Άρθουρ Σοπεγχάουερ, αναδεικνύοντας στοιχεία διαφωτιστικά του χαρακτήρα του, καθώς, βεβαίως, και του πυρήνα της φιλοσοφίας του. Οι συναντήσεις του με θαυμαστές του, οι πολύτιμες συμβουλές του προς τους νέους, οι βόλτες με το σκυλάκι του και οι λογομαχίες στο περίφημο ξενοδοχείο Englischer Hof, του οποίου υπήρξε θαμώνας για πολλά χρόνια, συνθέτουν όλα την εικόνα ενός πρόσγειου και εμπνευστικού δασκάλου, που η σκέψη του εκτιμάται αλλά και πολεμάται. (Μοναδικές, άλλωστε, οι σελίδες όπου καταφέρεται εναντίον του Χέγκελ και των υπόλοιπων ιδεαλιστών!) Η εξουσία, ο γάμος, οι θρησκείες, τα φιλοσοφικά συστήματα, η τέχνη, η λογοτεχνία, η πρόσληψη άλλων συγγραφέων είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που τον απασχολούν.

Οι Συνομιλίες του Άρθουρ Σοπεγχάουερ διαβάζονται, επομένως, είτε ως ανεπίσημη βιογραφία είτε ως μικρή εισαγωγή στο έργο του φιλοσόφου.