Ο σπουδαίος William Kentridge στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο για λίγες ημέρες ακόμη…

Ενας από τους σημαντικότερους εικαστικούς των καιρών μας, ο νοτιοαφρικανός William Kentridge φιλοξενείται στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο. Τον αποκαλούν καλλιτέχνη της διαμαρτυρίας και ίσως η θητεία του πατέρα του, υπό την ιδιότητα του δικηγόρου, δίπλα στον Νέλσον Μαντέλα να συνέβαλε στο να προσεγγίσει τη ζωή από παιδί μέσα από ένα πρίσμα διαρκούς διαμαρτυρίας με φόντο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν βρεθείτε στο Λονδίνο ως την Κυριακή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στην Ακαδημία και να απολαύσετε την εικαστική δουλειά ενός καλλιτέχνη που αναγνωρίστηκε τελευταία και που με την απαράμιλλη τεχνική του έσκυψε πάνω από σημαντικές πτυχές της ζωής, παρουσιάζοντας μια εικόνα πολιτικοποιημένου ανθρώπου που δεν διστάζει να φωνάξει προς όλους εμάς κάποιες συγκλονιστικές αλήθειες.

Ο διάσημος Εβραίος δικηγόρος, Sir Sydney Kentridge, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νέλσον Μαντέλα, μετακόμισε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1990. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο William, αποφάσισε να μείνει στη Νότια Αφρική για να ασχοληθεί με την τέχνη διαμαρτυρίας. Αγνοήθηκε από τους κριτικούς τέχνης για δεκαετίες. Σήμερα, ο άνθρωπος αυτός, μετά από σαράντα χρόνια παρουσίας, κέρδισε την αναγνώριση, ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή καλλιτέχνες όλου του κόσμου.

Σε μια επική όπως την χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος έκθεση σαράντα ετών, ο William Kentridge δημιουργεί τα φαντάσματα της καταπίεσης και των θυμάτων της στη χώρα του και πέραν αυτής. Είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς δημιουργούς της γενιάς του. 

Ο εικαστικός καταπιάνεται με σύνθετες αναλύσεις, μιλά για τις φυλετικές διακρίσεις και την ιστορία του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Δημιουργεί κινούμενα σχέδια, χαρακτική, γλυπτική, περφόρμανς, κολάζ, ταπισερί, σκηνογραφία, bookmaking, θέατρο, κινηματογράφο, όπερα μεταξύ πολλών άλλων καλλιτεχνικών εκφράσεων. 
William Kentridge: Μια έκθεση στο Λονδίνο για έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή καλλιτέχνες διαμαρτυρίας

Οι μεγάλες αίθουσες του κτιρίου της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών (Royal Academy of Arts) έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις του διαλόγου ανάμεσα στον επισκέπτη και στο συναρπαστικό έργο του καλλιτέχνη. Η  ιστορία, η εθνική ταυτότητα, η αποικιοκρατία και τα τραύματα της επιβίωσης μπορούν να διερευνηθούν, να αναλυθούν μέσω της τέχνης

Ο Kentridge λατρεύει την κίνηση, κυρίως όμως λατρεύει τη μεταμόρφωση, μετατρέποντας ένα αντικείμενο σε κάτι ολοκληρωτικά διαφορετικό. Χρησιμοποιεί τη μεταμόρφωση για να συνδέσει διαφορετικά γεγονότα, πλοκές και εικόνες, που ενώνει άλλες σκηνές του χρόνου και του χώρου.

Ο William Kentridge βρίσκεται στην καλλιτεχνική σκηνή εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Το έντονα πολιτικοποιημένο έργο του αφηγείται συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους. Σημείο αναφοράς το 1994. Όλα τα έργα πριν από το 1994, αντιπροσωπεύουν την Τέχνη της Αντίστασης. Κι εκείνα που ακολούθησαν μετά το 1994 είναι Multi-Media ή New Media Art.

 

Οι ταινίες του έχουν μια εξαιρετική ορμή και έλξη, κάθε φιγούρα μοιάζει να κινείται στις πιο βαριές στιγμές. Στην πιο πρόσφατη ταινία City Deep (2020), ο Eckstein κοιτάζει κάτω σε αυτό που πιστεύει ότι είναι ένας ανοιχτός τάφος, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει έναν ανθρακωρύχο που σκάβει ένα άλλο απύθμενο φρεάτιο από κάτω. Και όλη η βεβαιότητα της ευρωπαϊκής τέχνης εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια του στο μουσείο: οι πίνακες απλώς διαλύονται, πέφτοντας καταιγιστικά από τα κάδρα τους όπως η αιθάλη από το τζάκι.