IΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ / Μικρές Γεωγραφίες του Καλού, με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

ΠΕΜΠΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Τρίτη συνάντηση: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 18.00

 «Μικροί πυροβολισμοί στο Δάσος της Τέχνης…»

Συνομιλώντας με τη Μαριέττα Πεπελάση, Ψυχολόγο και Συγγραφέα 

 για την Τέχνη ως ανίχνευση ενός ταραχώδους βίου

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών και εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, συνεχίσαμε την περασμένη χρονιά με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου και του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους. Πραγματοποιώντας από κοινού ένα συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στην τρίτη συνάντηση του πέμπτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Βατόπουλο και τον Γιάννη Τσιαούση, καλεσμένη μας η πολύ αγαπητή Ψυχολόγος και Συγγραφέας Μαριέττα Πεπελάση.  

Προτείνοντας την Τέχνη ως μεταφορικό και κυριολεκτικό τοπίο και τόπο του καλού, η Μαριέττα Πεπελάση μας παίρνει από το χέρι, οδηγώντας μας σε πολυσχιδή μονοπάτια απόδρασης και μνήμης, γνώσης και αναγνώρισης, εξομολόγησης και αυτογνωσίας. Η τέχνη όχι μονάχα ως συνεχής γεύση του κάλλους, ως συνεχές ίχνος της ιστορίας των ανθρώπων, αλλά και ως τρόπος και τόπος διάσωσης του εαυτού, προτείνεται εδώ ως κομβικό επίκεντρο ενός εξακολουθητικού διαλόγου με το σύμπαν και ουσιαστικής διαπίστευσης της ίδιας μας της ύπαρξης.

Με αφορμή την επερχόμενη συνάντηση στις 27.1.2023, η ίδια σημειώνει:

«Από τη γέννησή μας, ζούμε σε έναν πολύπλοκο και δύσκολο κόσμο, αγωνιζόμενοι για την καθημερινή επιβίωση. Ωστόσο ο άνθρωπος δεν είναι μόνον ύλη. Μέσα από την τέχνη, αυτό γίνεται εξακολουθητικά κατανοητό, γιατί η τέχνη μας κινεί και  συγκινεί την άυλη ύπαρξη της ψυχής μας  που βλέποντας και ακούγοντας ένα έργο τέχνης, χαίρεται, λυπάται, συμπάσχει, ταυτίζεται, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από το άγχος, την πίεση των εντάσεων της ζωής και εντέλει εξομολογείται κάτι μικρό ή μεγαλύτερο.

Κάθε εικόνα που θα δούμε και θα αναλύσουμε σε αυτήν την συνάντηση, θα σταθεί ενδεχομένως ταυτόχρονα ένας προβληματισμός και μαζί μια μικρή απελευθέρωση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Επόμενη συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Ημερομηνίες διαλέξεων:

Παρασκευή 13, 20, 27/01/2023 & 3, 10/02/2023

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα