«Ένας Σύλλογος, ένα Μουσείο και μία βόλτα στο Βάραθρο…» IΔΡΥΜΑ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ / Μικρές Γεωγραφίες του Καλού, με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού 

Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Αθηναίων και δημοσιογράφο Ελευθέριο Γ. Σκιαδά για την άγνωστη Αθήνα

ΠΕΜΠΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Τέταρτη συνάντηση: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του  και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών και εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, συνεχίσαμε την περασμένη χρονιά με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου και του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους. Πραγματοποιώντας από κοινού ένα συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στην τέταρτη και προτελευταία συνάντηση του πέμπτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Βατόπουλο, Γιάννη Τσιαούση και τη Μαριέττα Πεπελάση, καλεσμένος μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων και Δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς. 

Διεισδύοντας μαζί μας σε συναρπαστικά αρχεία, μοιραζόμενος μαζί μας ανέκδοτες ιστορίες, οικογενειακά έγγραφα, ιστορικά συμβόλαια και σπάνιες φωτογραφίες του αστικού ιστού της αγαπημένης του πόλης που γνωρίζει σε βάθος, ο Ελευθέριος Σκιαδάς, Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου που μετρά περισσότερα 130 σχεδόν χρόνια ζωής (έτος ιδρύσεως 1895), αλλά και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων καθώς και Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», αλλά, κυρίως, αφοσιωμένος αθηναιολάτρης, ανασυνθέτει έναν γοητευτικό χωροχρόνο που διανύει πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας μιας μονάκριβης πόλης που υπήρξε η «Ελλάδος Ελλάς».

Μιλώντας για την αγαπημένη του πόλη, το πολύτιμο έργο του συλλόγου και για τη σημασία του «Αθηναϊκού Μουσείου» της οδού Κέκροπος και των συλλογών του, ο ίδιος σημειώνει:

«Η Αθήνα είναι μία στον κόσμο, μία γιατί είναι ασύγκριτη. Γεννήθηκε ανάμεσα από τον θρύλο της θεϊκής διαμάχης και με τα χρόνια έγινε το σύμβολο του ορθού λόγου και της ανθρώπινης σκέψης. Αστείρευτη πηγή της ιδέας, αρμονικό μέτρο σύγκρισης, υπήρξε κι έμεινε μοναδική.

Προχωρεί, προχωρεί με γοργό ρυθμό, χωρίς να λυγίζει από εμπόδια, χωρίς να σταματά μπροστά στις δυσκολίες. Η μοίρα της είναι διαρκώς ν’ αλλάζει, πάντοτε ν’ αγκαλιάζει το νεώτερο και το σύγχρονο, χωρίς όμως ποτέ να λησμονήσει την παράδοση και την καταγωγή της.

Η ψυχή της μένει ίδια· κι ο λαός της έχει τις ανησυχίες που αντιμετώπισε ο Απόστολος Παύλος στην Πνύκα και στην Αγορά. «Πηγή της ιδέας» κατά τον ποιητή υπήρξε και παραμένει και πηγή του ανθρώπινου, πνευματικού συμβολισμού, της ιδεαλιστικής σκέψης και της ορθολογικής αντίληψης».

Στη συνάντησή μας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, θα ξετυλίξουμε μαζί τα χαμένα κομμάτια της μνήμης της πόλης, επιχειρώντας την επανατοποθέτησή τους σε ένα  μαγικό αστικό πανόραμα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Επόμενη συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

με ομιλητή τον Πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Ημερομηνίες διαλέξεων:

Παρασκευή 13, 20, 27/01/2023 & 3, 10/02/2023

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα