Οι τρόποι με τους οποίους ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ άλλαξε τη μουσική για πάντα

Καθώς  γιορτάζουμε την 150ή επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη-πιανίστα, δείτε τους τρόπους με τους οποίους η δεξιοτεχνία του, η δημιουργική του ευφυΐα και η ιστορία της ζωής του άλλαξαν τον κόσμο της μουσικής.

Τεράστιο ταλέντο και πρώιμη τραγωδία

Γεννημένος σε ρωσική αριστοκρατική οικογένεια, το ταλέντο του Ραχμάνινοφ στο πιάνο αναγνωρίστηκε και αγκαλιάστηκε νωρίς. Ωστόσο, ήταν μια εποχή που σημαδεύτηκε και από τραγωδία, με τον θάνατο δύο αδελφών του κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων.

Με τις απώλειες στην οικογένεια, η γιαγιά του Σεργκέι από την πλευρά της μητέρας του ανέλαβε να βοηθήσει στην ανατροφή των παιδιών. Πήγαινε τακτικά τους εκκολαπτόμενους μουσικούς στις λειτουργίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εδώ ήταν που ο Σεργκέι γνώρισε τους ορθόδοξους λειτουργικούς ύμνους και τον ήχο από τις καμπάνες της εκκλησίας.

Ο φόβος του θανάτου και ο ήχος της ψαλμωδίας , αλλά και ο ήχος από τις καμπάνες  είναι τα κυρίαρχα νήματα που διατρέχουν τη ζωή του συνθέτη, αλλάζοντας και κατατρώγοντάς τον για πάντα.

Το πρελούδιο σε ντο δίεση ελάσσονα έγινε διεθνής επιτυχία

Βιρτουόζικο, δυνατό, συναρπαστικό, αλλά και πολύ …πιασάρικο, το Πρελούδιο σε ντο δίεση ελάσσονα του Ραχμάνινοφ ήταν ένα επικό κομμάτι και μια διεθνής επιτυχία.

Το έγραψε μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο της Μόσχας το 1892, όταν ήταν 19 ετών. Αυτή η αγάπη του για τις καμπάνες  των ορθόδοξων εκκλησιών ακούγεται στο λαμπρό θόρυβο των συγχορδιών του – κερδίζοντας τον δημοφιλή υπότιτλο “Οι καμπάνες της Μόσχας”.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1890 ο Ραχμάνινοφ περιόδευσε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το έργο αυτό αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία.

Ήταν τόσο δημοφιλές που έγινε γνωστό ως “Το Πρελούδιο”. Το κοινό το απαιτούσε ως encore στις παραστάσεις του, φωνάζοντας απλώς “Ντο-σολ!” κατά τη διάρκεια του χειροκροτήματος.

Ο Ραχμάνινοφ κουράστηκε πολύ από αυτό και κάποτε είπε: “Πολλές, πολλές φορές εύχομαι να μην το είχα γράψει ποτέ”. Όπως ένας αληθινός ποπ σταρ, που κουράζεται από την πανταχού παρούσα, πάντα αναμενόμενη νούμερο ένα επιτυχία του.

Αποτυχία, κατάθλιψη και μια δεύτερη ευκαιρία
Η πρεμιέρα της πρώτης συμφωνίας του Ραχμάνινοφ τον Μάρτιο του 1897 ήταν μια απόλυτη καταστροφή. Ο μαέστρος ήταν άτυχος και η παράσταση κατέρρευσε. Οι κριτικοί κατακεραύνωσαν το έργο. Ο συνθέτης βρέθηκε να παλεύει με την κατάθλιψη.

Ακολούθησαν το συγγραφικό μπλοκάρισμα, η αυτοαμφισβήτηση και άλλα συμπτώματα βαθιάς κατάθλιψης. Αναζήτησε τη φροντίδα του ψυχιάτρου Dr Nikolai Dahl, ο οποίος παρέδιδε καθημερινά συνεδρίες υπνοθεραπείας στον μουσικό. Αφού πέρασαν μήνες, τα σύννεφα της αμφιβολίας άρχισαν να απομακρύνονται και ο Ραχμάνινοφ συνέθεσε το διαχρονικό και πολυαγαπημένο του Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2.

Παραμένει μια από τις σημαντικότερες ιστορίες της κλασικής μουσικής- μια μάχη με την ψυχική υγεία και πώς η δύναμη της μουσικής βοήθησε πολλούς από εμάς να περάσουμε τις πιο σκοτεινές στιγμές.

Ένας γίγαντας της κλασικής μουσικής
Με ύψος 1,80 μ. πιστεύεται ότι ο συνθέτης έπασχε από το σύνδρομο Marfan, το οποίο οδήγησε σε πολλές ιατρικές παθήσεις και επιπλοκές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το ανάστημα του εκδηλώθηκε και στα πλήκτρα, με την ικανότητά του να κρατά απίστευτες κλίμακες στο πιάνο. Προφανώς μπορούσε να καλύψει τεράστιο διάστημα μιας 13ης με ένα μόνο χέρι.

Απόδραση από τη Ρωσία

Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 σήμανε το τέλος της Ρωσίας όπως την είχε γνωρίσει ο συνθέτης. Η κατάσχεση του αγαπημένου του σπιτιού από τις κομμουνιστικές αρχές την ίδια χρονιά, τον απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από το κίνημα των Μπολσεβίκων. Μέσα στον βαρύ χειμώνα, εκείνος έφυγε από την Πετρούπολη για το Ελσίνκι πάνω σε ένα ανοιχτό έλκηθρο με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του και μερικές μικρές βαλίτσες που περιείχαν ελάχιστα πράγματα. Ο ίδιος ίσως δεν είχε τότε συνειδητοποιήσει ότι έφευγε οριστικά για μια νέα πατρίδα στη Δύση.

Με την κόρη του Ιρίνα

Ποπ επιτυχία νούμερο (Rach) δύο

Πώς μια μελωδία του Ραχμάνινοφ συνάντησε την Μπρίτζετ Τζόουνς.

Το συγκλονιστικό hit του Eric Carmen “All By Myself” από το 1975 αποτελεί  ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια για όποιον θέλει ένα καλό συναισθηματικό ξέσπασμα. Ενώ έγραφε την μπαλάντα, ο Carmen άκουγε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Rachmaninov. Καθώς άκουσε τον πληθωρικό ρομαντισμό του δεύτερου μέρους, η έμπνευση ήρθε ξαφνικά και το ράγισμα της καρδιάς δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Είναι μια σπουδαία ιστορία, διαβάστε την εδώ.

Πάντα με βλοσυρό ύφος ή μάλλον συνεχώς κατσουφιασμένος
Παρά τις επιτυχίες του, ο Ραχμάνινοφ σπάνια χαμογελούσε στις φωτογραφίες. ‘Ηταν Ψηλός και παράλληλα αυστηρός με αποτέλεσμα ο Στραβίνσκι να τον αποκαλέσει κάποτε “ένα κατσούφιασμα δύο μέτρων”. Είχε ωστόσο πάθος με τα γρήγορα αυτοκίνητα και αργότερα με τα ταχύπλοα. Ήταν προφανώς ο πρώτος στη γειτονιά του Λος Άντζελες – Μπέβερλι Χιλς –  που είχε αυτοκίνητο.

Στοιχειωμένο από το ‘Dies irae’
Επηρεασμένος για πάντα από τους θανάτους της οικογένειάς του στα πρώτα του χρόνια και με μια δια βίου σχέση με την ορθόδοξη λειτουργία και ψαλμωδία, ο Ραχμάνινοφ είχε μια δια βίου γοητεία και έλξη προς το πιο σκοτεινό και δραματικό μοτίβο της εκκλησίας.

Το “Dies irae” βρίσκεται στη Λειτουργία του Ρέκβιεμ – αναφέρεται στην ημέρα της κρίσης, του θανάτου και της μοίρας. Ως μαέστρος είχε εμμονή με έργα που χρησιμοποιούσαν αυτό το θέμα.

Διαψεύδοντας τους επικριτές για μια θέση στην ιστορία
Μόλις μια δεκαετία μετά τον θάνατό του από καρκίνο, το 1943, το Grove Dictionary of Music and Musicians προέβλεπε ότι “η τεράστια επιτυχία που είχαν κάποια από τα έργα του Ραχμάνινοφ κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν είναι πιθανό να διαρκέσει, και οι μουσικοί δεν τα είδαν ποτέ με ιδιαίτερη εύνοια”. Δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει μεγαλύτερο λάθος.

Η απόλυτη υπογραφή
Υπάρχει μια θεωρία ότι προς το τέλος των κοντσέρτων του ακούγεται το όνομα του συνθέτη να υπογράφει στο ρυθμό της μουσικής. Η θεωρία αναφέρει ότι το όνομά του ηχεί στις τελευταίες νότες του δεύτερου και του τρίτου κοντσέρτου του και στις Παραλλαγές Παγκανίνι. Μπορείτε να το ακούσετε;

https://youtu.be/DPJL488cfRw 

Kyle Macdonald

      ΠΗΓΗ