Πώς θα επηρεάσουν οι ελληνικές εκλογές τα μάρμαρα του Παρθενώνα;

Εδώ και μήνες, η Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο διεξάγουν συνομιλίες για την επιστροφή από το Λονδίνο των θησαυρών που είναι επίσης γνωστοί ως Ελγίνεια Μάρμαρα.


Από τον Νοέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και το Βρετανικό Μουσείο διεξάγουν παρασκηνιακές συνομιλίες για την πιθανή επιστροφή τουλάχιστον ορισμένων από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μια συλλογή από αρχαίους θησαυρούς που κάποτε κοσμούσαν τον περίφημο ναό με τις κολόνες στην Αθήνα.

Η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει αγάλματα Ελλήνων θεών και σκαλιστές ζωφόρους, μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στις αρχές του 1800 από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό αριστοκράτη. Από τότε βρίσκονται στο μουσείο του Λονδίνου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Η καλή σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και Όσμπορν θεωρείται ευρέως ως ένας από τους λόγους που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής.
Αλλά την Κυριακή, η Ελλάδα διεξάγει εκλογές και οι συνομιλίες έχουν αναβληθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι αν επανεκλεγεί “θα πάρει ξανά τη δυναμική και θα χτίσει πάνω στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει” στις συζητήσεις.

Αν δεν κερδίσει, πώς θα επηρεαστεί το μέλλον των μαρμάρων;

Πώς διαμορφώνονται οι εκλογές;Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Μητσοτάκης και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ήταν έτοιμοι να επανεκλεγούν, σύμφωνα με τον Νίκο Μαλκουτζή, συντάκτη του ελληνικού πολιτικού ιστότοπου MacroPolis.

Όμως, την 1η Μαρτίου, μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας και μιας επιβατικής υπηρεσίας σκότωσε τουλάχιστον 57 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Μετά την καταστροφή, την πιο θανατηφόρα που έχει συμβεί ποτέ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη επενδύσεων στην ασφάλεια των τρένων από τις διαδοχικές κυβερνήσεις.

Αφού αρχικά επέρριψε την ευθύνη για το δυστύχημα σε ένα “τραγικό ανθρώπινο λάθος”, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον ελληνικό λαό συγχώρεση για τις χρόνιες παραλείψεις.
Στον απόηχο της τραγωδίας, η Νέα Δημοκρατία έχασε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ο Μαλκουτζής. Το κόμμα φαίνεται τώρα ότι θα λάβει περίπου το 36% των ψήφων την Κυριακή, γεγονός που πιθανότατα καταστρέφει τις ελπίδες του για μια απόλυτη νίκη, η οποία θα ήταν δύσκολη ακόμη και πριν από το δυστύχημα.
Ο Μαλκουτζής δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι εκλογικοί κανόνες αλλάζουν και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία. Όμως, είπε ο Μαλκουτζής, “η χαμηλή συμμετοχή ή η μεταβολή των εκλογικών προτύπων” θα μπορούσε ακόμα να καταστήσει αναγκαία μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των μαρμάρων, εάν επανεκλεγεί…

Τι θα γίνει αν ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να συμμαχήσει;
Εάν η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί τη βοήθεια ενός άλλου κόμματος για να κυβερνήσει, ο κ. Μαλκουτζής δήλωσε ότι ο πιθανότερος εταίρος θα είναι μια κεντροαριστερή συμμαχία με την ονομασία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ορφανός, θεατρικός σκηνοθέτης και εκπρόσωπος για τον πολιτισμό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η επιστροφή των μαρμάρων είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας.
Όμως, πρόσθεσε, “ένα θέμα τέτοιας εθνικής σημασίας, με εθνικές πτυχές, δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μυστικής διπλωματίας”. Ο κ. Ορφανός είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συζητηθεί με το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει απλώς να παρουσιάζει “μια συμφωνία take it or leave it” στους νομοθέτες χωρίς να έχουν λόγο.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει ένα άλλο κόμμα;

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έρθει δεύτερος αυτό το Σαββατοκύριακο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει περίπου το 29% των ψήφων.

Μια αιφνιδιαστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο. Το κόμμα αντιτίθεται εδώ και καιρό στις συζητήσεις για τα μάρμαρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να επιστρέψει αμέσως τη συλλογή.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, εκπρόσωπος του κόμματος για τον πολιτισμό, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Ιανουάριο ότι τα γλυπτά πρέπει “να επιστραφούν, να επανενωθούν και να εκτεθούν στο σύνολό τους” στην Αθήνα. Το κόμμα της δεν θα δεχόταν να επιστραφεί μόνο ένα μέρος της συλλογής ως δάνειο, πρόσθεσε η ίδια – μία από τις επιλογές που συζητούνται.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελευταία φορά στην κυβέρνηση, το κόμμα επικεντρώθηκε στη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για να προσπαθήσει να πιέσει τη Βρετανία να επιστρέψει τα μάρμαρα.

Ποια είναι η θέση του Βρετανικού Μουσείου;

Οι πιέσεις προς το Βρετανικό Μουσείο να ασχοληθεί με τα πολλά αμφισβητούμενα αντικείμενα της συλλογής του αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα μεγάλα δυτικά μουσεία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν αντικείμενα υψηλού προφίλ. Τον Δεκέμβριο, γερμανικά μουσεία άρχισαν να επιστρέφουν στη Νιγηρία μια συλλογή από ανεκτίμητης αξίας Μπενίν Μπρονζέ.

Ορισμένα θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται σε άλλες χώρες κατευθύνονταν ήδη πίσω στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο, τρία κομμάτια του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών που βρίσκονταν στις συλλογές του Βατικανού επιστράφηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Και αυτόν τον μήνα, προέκυψε ότι το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης βρισκόταν σε συζητήσεις με το Μουσείο Ακρόπολης για μια συμφωνία δανεισμού που αφορούσε δύο ακόμη θραύσματα του Παρθενώνα.

Ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αυστριακές συνομιλίες ήταν “τεράστιας σημασίας” και θα βοηθούσαν “να δημιουργηθεί μια δυναμική που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις μας στο Λονδίνο” σχετικά με τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα για μια νέα “εταιρική σχέση Παρθενώνα”, στο πλαίσιο της οποίας αντικείμενα θα μπορούσαν να μοιραστούν ή να δανειστούν μεταξύ των δύο χωρών. Όμως οι υπάλληλοί του επισημαίνουν τακτικά ότι το μουσείο δεν μπορεί να επιστρέψει μόνιμα αντικείμενα στην Ελλάδα, ακόμη και αν το ήθελε, επειδή η βρετανική νομοθεσία του απαγορεύει να αφαιρεί αντικείμενα από τη συλλογή του.

Λίγοι Βρετανοί πολιτικοί είναι στην ουρά για να αλλάξουν αυτόν τον νόμο. Τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα Ελγίνεια Μάρμαρα εδώ και γενιές”. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο, είπε, προσθέτοντας: “Δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε”.

New York Times