Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προσεγγίσουν τη Σαουδική Αραβία;

Tυχόν προσέγγιση θα αποβεί προς όφελος και του Ισραήλ ;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία για τριήμερο ταξίδι, σηματοδοτώντας τη δεύτερη υψηλού επιπέδου επίσκεψη των ΗΠΑ στο βασίλειο τον τελευταίο μήνα.

Αν και λίγοι έχουν προσδοκίες για μια μεγάλη τομή σε μια σχέση που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζεται από αμήχανες ανταλλαγές και τεταμένες αντιπαραθέσεις, ο Μπλίνκεν πιθανότατα ελπίζει να ενισχύσει τη φθίνουσα εμπιστοσύνη.

Γιατί τώρα; Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ ελπίζει πιθανότατα ότι τα μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μπορούν να βοηθήσουν να αποκτήσει η Ουάσινγκτον κάποια ανανεωμένη επιρροή στην παγκόσμια πετρελαϊκή πολιτική, την οποία σε μεγάλο βαθμό κατευθύνουν οι Σαουδάραβες.

Και η χρονική συγκυρία αυτού του ταξιδιού δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχη, ιδίως μετά την ανακοίνωση του Ριάντ την Κυριακή ότι θα μειώσει μονομερώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα. (Ίσως θυμάστε ότι η απόφαση του βασιλείου να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου – αυξάνοντας με τη σειρά της τις τιμές του φυσικού αερίου – ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 βάθυνε το ρήγμα ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας).

Ο Μπλίνκεν φέρεται επίσης να στοχεύει στο να ωθήσει τους Σαουδάραβες να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ, κάτι που εδώ και καιρό ήταν στα χαρτιά, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί λόγω μιας σειράς κολλημένων σημείων. Η στάση της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης Νετανιάχου παραμένει αδιάλλακτη σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους, αλλά ουδείς γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί.

Σίγουρα, η σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η επιδείνωση των σχέσεων εν μέσω ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού τοπίου ενισχύει ότι το μακροχρόνιο μοντέλο του σαουδαραβικού πετρελαίου με αντάλλαγμα τα αμερικανικά όπλα και τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν λειτουργεί πλέον