ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΧΕΡΣΩΝΑ: Η ανατίναξη του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Καχόβκα και ο κίνδυνος για τους πολίτες των γύρω περιοχών

Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν η ανατίναξη του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Καχόβκα, στην Χερσώνα.

Ειδικότερα, νωρίτερα σήμερα (6/6), η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην Καχόβκα, απειλώντας με «καταστροφική» πλημμύρα που θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί της Τρίτης (6/6), ότι το φράγμα πάνω από τον ποταμό Δνείπερο στο νότιο τμήμα της χώρας, υπέστη ζημιές από διάφορες εκρήξεις και κάλεσε τους κατοίκους χωριών στη δεξιά όχθη του ποταμού, καθώς και τμημάτων της πόλης Χερσώνα κάτω από τον ποταμό, να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο φράγμα προειδοποίησε ότι η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται για άλλες 72 ώρες και υποστήριξε ότι αναμένει πλημμύρες ύψους 12 μέτρων σε ορισμένα σημεία.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το αποτέλεσμα των πλημμυρών, αν το φράγμα της Νόβα-Καχόβκα είχε καταστραφεί εντελώς στην Χερσώνα, δείχνοντας έτσι το μέγεθος της καταστροφής που θα σημειωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Δνείπερου.

 

Δεν κινδυνεύουν μεγάλοι οικισμοί από την ανατίναξη του φράγματος
Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στην νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα «παρόχθια χωριά» 14 οικισμών, όπου κατοικούν «πάνω από 22.000 άνθρωποι», απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.

«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου. «Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.