Home Διεθνη Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο: Συμφωνήσαμε στην ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο: Συμφωνήσαμε στην ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

by bot

-Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο: Συμφωνήσαμε στην ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν σημειώσει “πρόοδο” προς την κατεύθυνση της επαναφοράς των σχέσεων σε σωστή τροχιά, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη “σταθεροποίησης” της διμερούς σχέσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας μετά από διήμερες συναντήσεις στο Πεκίνο με κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι υπάρχουν βασικά ζητήματα μεταξύ των εθνών που παραμένουν άλυτα, αλλά σημείωσε ότι η “ελπίδα και η προσδοκία του είναι ότι θα έχουμε καλύτερη επικοινωνία, καλύτερη δέσμευση στο μέλλον”.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πεκίνο εδώ και πέντε χρόνια και οι συνομιλίες του με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους θεωρήθηκαν ως ένα βασικό τεστ λιβάνισμα για το κατά πόσον οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να σταματήσουν τις σχέσεις από το να συνεχίσουν να πέφτουν κατακόρυφα σε μια περίοδο παρατεταμένης δυσπιστίας.

“Ήταν ξεκάθαρο ότι ερχόμενοι ήταν σαφές ότι η σχέση βρισκόταν σε σημείο αστάθειας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην κινεζική πρωτεύουσα τη Δευτέρα. “Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη να εργαστούν για τη σταθεροποίησή της”.

 

“Ήρθα στο Πεκίνο για να ενισχύσω τους διαύλους επικοινωνίας υψηλού επιπέδου, να καταστήσω σαφείς τις θέσεις και τις προθέσεις μας σε τομείς διαφωνίας και να διερευνήσω τομείς όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για τα συμφέροντά μας, να ευθυγραμμιστούμε σε κοινές διακρατικές προκλήσεις, και τα καταφέραμε όλα αυτά”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

“Δεν πρόκειται να έχουμε επιτυχία σε κάθε θέμα μεταξύ μας σε κάθε δεδομένη ημέρα, αλλά σε μια ολόκληρη ποικιλία τομέων, με τους όρους που θέσαμε για αυτό το ταξίδι, έχουμε σημειώσει πρόοδο και προχωράμε μπροστά”, είπε.

Αλλά και πάλι, θέλω να τονίσω ότι τίποτα από αυτά δεν επιλύεται με μια επίσκεψη, ένα ταξίδι, μια συζήτηση. Είναι μια διαδικασία”, δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν επιλύθηκαν ήταν αυτό της αποκατάστασης των στρατιωτικών επικοινωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι επαφές μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων της χώρας παραμένουν παγωμένες και δύο πρόσφατα περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η τεταμένη σχέση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Η Κίνα απέκρουσε πρόσφατα μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Κινέζου υπουργού Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις, στη Σιγκαπούρη, αν και οι δύο μίλησαν για λίγο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν και έθεσε την ανάγκη για τέτοιους διαύλους επικοινωνίας “επανειλημμένα” στις συναντήσεις του, δεν υπήρξε “άμεση πρόοδος”.

“Αυτή τη στιγμή, η Κίνα δεν έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσουμε αυτά τα κανάλια”, δήλωσε.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συνομιλίες του άγγιξαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Βόρεια Κορέα και ότι έθεσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ “που συμμερίζεται ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες (της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς και στη Νότια και Ανατολική Θάλασσα της Κίνας”. Είπε ότι η θέση των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και πίεσε την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε επίσης επανειλημμένα ότι προσπάθησε να αποσαφηνίσει την οικονομική στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στις συναντήσεις του με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους και να τονίσει ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να “περιορίσουν” οικονομικά την Κίνa

“Υπάρχει μια βαθιά διαφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και για πολλές άλλες χώρες, μεταξύ της “απεξάρτησης” και της αποσύνδεσης”, είπε.

“Είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης από τον κίνδυνο και της διαφοροποίησης. Αυτό σημαίνει να επενδύουμε στις δικές μας ικανότητες και σε ασφαλείς, ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, να πιέζουμε για ίσους όρους ανταγωνισμού για τους εργαζομένους και τις εταιρείες μας, να υπερασπιζόμαστε τις επιβλαβείς εμπορικές πρακτικές και να προστατεύουμε τις κρίσιμες τεχνολογίες μας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται εναντίον μας”, είπε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Κίνα διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι δεν θα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία και “δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο που να το διαψεύδει αυτό”, αν και σημείωσε ότι η διαβεβαίωση της Κίνας συνάδει με τις επανειλημμένες δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

“Αυτό για το οποίο έχουμε συνεχείς ανησυχίες, όμως, είναι οι κινεζικές εταιρείες, εταιρείες που μπορεί να παρέχουν τεχνολογία την οποία η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Και ζητήσαμε από την κινεζική κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική ως προς αυτό”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι έθεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα στις συναντήσεις του, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ. Είπε επίσης ότι “έθεσε συγκεκριμένα το θέμα των αδικαιολόγητα κρατούμενων Αμερικανών πολιτών και εκείνων που αντιμετωπίζουν απαγόρευση εξόδου”.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε σχετικά με τους τομείς δυνητικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές “συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δημιουργία μιας προσπάθειας ομάδας εργασίας ώστε να μπορέσουμε να διακόψουμε τη ροή πρόδρομων χημικών ουσιών” για τη φαιντανύλη. Η Κίνα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αυτών των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του άκρως θανατηφόρου συνθετικού ναρκωτικού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

You may also like

artpointview.gr @ 2024