Η Ευρώπη στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης

Η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, το επιβεβαιώνουν η μια μετά την άλλη όλες οι επιστημονικές εκθέσεις. Χθες, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change, δημοσιοποίησαν την ετήσια Έκθεσή τους για την Κλιματική Κατάσταση της Ευρώπης (State of Europe’s Climate 2022) στην οποία αναφέρεται ότι η ήπειρός μας θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από όσο ο υπόλοιπος πλανήτης. Μάλιστα, το 2022 η θερμοκρασία μετρήθηκε να είναι ήδη 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά (1870) επίπεδα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονται με συμβάντα που ήταν απόρροια της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρέασε αρνητικά την υγεία και άλλων 156.000 ανθρώπων.

Η νότια Ευρώπη και οι Άλπεις υφίστανται τις σοβαρότερες συνέπιες της κλιματικής κρίσης και απειλούνται από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Το 2022, οι παγετώνες των Άλπεων είχαν ρεκόρ απώλειες μάζας. Και τα σενάρια για την εξέλιξη τού κλίματος δείχνουν ότι στη νότια Ευρώπη θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις ακραίων θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο MWO επισημαίνει κινδύνους από την υπερθέρμανση και τα φαινόμενα ξηρασίας για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και εισηγείται να προσαρμοστούν επί το αυστηρότερο τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας τους.

Ολόκληρη η Έκθεση για την Ευρώπη εδώ.