Home Διεθνη Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στη Γερμανία;

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στη Γερμανία;

by bot

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στη Γερμανία;

Για εξαιρετικά προφανείς λόγους, είναι πάντα λίγο ανησυχητικό όταν η ακροδεξιά έχει μια καλή στιγμή στη γερμανική πολιτική.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, καθώς το δηλωμένα αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, γνωστό ως AfD, βρίσκεται πλέον στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το AfD, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19% (έναντι 20% του SPD), πλησιάζει στο να γίνει η δεύτερη δημοφιλέστερη πολιτική παράταξη της χώρας. Το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση με 27%.

Τι εξηγεί την πρόσφατη ανοδική πορεία του AfD και τι μας λέει για την κατάσταση της γερμανικής πολιτικής 18 μήνες αφότου η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε τη σκηνή, τερματίζοντας 16 χρόνια στο τιμόνι;

Ο λόγος ύπαρξης του AfD. Ιδρύθηκε το 2013.Το κύριο κόλπο της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν η αναταραχή κατά της σχεδιαζόμενης διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες μετά την κρίση της ευρωζώνης. Οι ιδρυτές ήθελαν να εγκαταλείψουν την ενιαία αγορά και να επαναφέρουν το γερμανικό μάρκο, κάτι βεβαίως που δεν συνέβη.

Αλλά όταν εκατομμύρια πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν στη Γερμανία το 2015, μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, το AfD μεταμορφώθηκε σε αντιμεταναστευτικό -και αντι-ισλαμικό- κόμμα και έκτοτε ζητά να αποδυναμωθεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου από το γερμανικό σύνταγμα.

Η πρόκληση αγανάκτησης είναι κάτι το συνηθισμένο για τα στελέχη του κόμματος AfD, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως είναι και το ζητούμενο. Σκεφτείτε ότι ο ηγέτης του AfD στο κεντρικό κρατίδιο της Θουριγγίας έχει ζητήσει να ξηλωθούν τα μνημεία του Ολοκαυτώματος, ενώ η πρώην επικεφαλής του κόμματος Frauke Petry δήλωσε κάποτε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να εμποδιστούν να περάσουν στη Γερμανία … με τη χρήση ένοπλης βίας.

Είναι στην πρώην Ανατολική Γερμανία – όπου τα παράπονα για την οικονομική ανισότητα και την υπηκοότητα δεύτερης κατηγορίας έχουν φουντώσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – που τα λαϊκιστικά, εθνοκεντρικά μηνύματα του AfD έχουν κερδίσει τη μεγαλύτερη έλξη.

Παρόλα αυτά, όταν οι Γερμανοί πήγαν για τελευταία φορά στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2021, το AfD συγκέντρωνε περίπου 10% κατά μέσο όρο, και η ακροδεξιά ομάδα αποκομίζει τώρα σχεδόν το διπλάσιο, το 19%, έχοντας σημειώσει άνοδο τεσσάρων μονάδων μόνο τις τελευταίες 12 εβδομάδες.

“Αυτό δεν είναι μια αναλαμπή και δεν είναι κάποιο είδος βραχυπρόθεσμου γεγονότος”, λέει ο Jan Techau, διευθυντής Γερμανίας στο Eurasia Group και πρώην συντάκτης ομιλιών του Γερμανού υπουργού Άμυνας Boris Pistorius. “Παρακολουθήσαμε τη συσσώρευση που συντελείται τα τελευταία χρόνια και σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι το AfD παγιώνεται”.

GZERO Daily

You may also like

artpointview.gr @ 2024