Ο Σταύρος Ξαρχάκος εγκαινιάζει τη νέα εποχή του θεάτρου του Λυκαβηττού το Σεπτέμβριο
Το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά τις πύλες του τον Σεπτέμβριο με συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών Το Θέατρο αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανοίγει ξανά τις πόρτες του με ένα μεγάλο φεστιβάλ και ανανεωμένο πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων.
Οι εργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η ανάπλαση και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές όλα να είναι έτοιμα ώστε να επαναλειτουργήσει το ιστορικό θέατρο πλήρως ως μητροπολιτικός πολιτιστικός πόλος.
Μετά από 15 χρόνια που παρέμενε κλειστό, οι Αθηναίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν σε έναν αναδιαμορφωμένο και λειτουργικό περιβάλλοντα χώρο, που θα βασίζεται στον αρχικό σχεδιασμό του σπουδαίου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.
Το εμβληματικό θέατρο από τον Ιούνιο του 2008 παρέμενε σφραγισμένο ύστερα από σχετική απόφαση του δήμου Αθηναίων, η οποία επικαλούνταν λόγους ασφαλείας και την ανάγκη ελέγχου της στατικής επάρκειας των κερκίδων. Άλλωστε, πολλά από τα μεταλλικά υποστυλώματα του θεάτρου είχαν διαβρωθεί. Αν και άνοιξε πάλι λίγα χρόνια αργότερα, τελικά σύντομα έκλεισε ξανά. Ουσιαστικά, η τελευταία παρέμβαση συντήρησης έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκλειστικές πληροφορίες της LiFO, το θρυλικό θέατρο του Λυκαβηττού θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου με μια ιστορική συναυλία που θα δώσει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης μας, Σταύρος Ξαρχάκος. Το σκεπτικό του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, είναι αυτή η νέα εποχή να ξεκινήσει με μια καλλιτεχνική εκδήλωση που θα διευθύνει ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, δίνοντάς της ουσιαστικά συμβολική σημασία αφού, όπως τονίζει στη συζήτησή μας:
«Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, το θέατρο του Λυκαβηττού επιστρέφει τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την πορεία όλης της πόλης, που ανασυντάσσεται και ξανασυστήνεται. Με τέτοιες κινήσεις, συμβολικού αλλά και κομβικού χαρακτήρα, επιδιώκουμε να κάνουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας, πρώτον, σύγχρονο στοιχείο αισθητικής και αξιοπρεπούς καθημερινής ζωής, και δεύτερον, την “κόλλα” που μας κρατά μαζί, μας δένει. Η Αθήνα πρέπει και μπορεί να ενώνει, να μας ενώνει. Θέλουμε, λοιπόν, το θέατρό της να μας φέρνει πιο κοντά, όλες και όλους. Και ο πιο κατάλληλος για να μας δείξει τον δρόμο γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Ξαρχάκο, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη συναυλία της νέας εποχής του δημοτικού πλέον θεάτρου του Λυκαβηττού».
Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε αφήσει το στίγμα του στον συγκεκριμένο χώρο το καλοκαίρι του 1978, όταν είχε δώσει έντεκα συναυλίες στον Λυκαβηττό, με αφορμή τις θερινές εκδηλώσεις του ΕΟΤ στην Αθήνα. Όλες έγραψαν τη δική τους ιστορία με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, η Σωτηρία Μπέλλου και ο Πάνος Γαβαλάς. Μάλιστα, κάποια από τα στιγμιότυπα αυτά και ηχογραφήσεις των τραγουδιών του Ξαρχάκου συγκεντρώθηκαν σ’ έναν δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του ’78 με τίτλο «Ξαρχάκος – Στο Λυκαβηττό».
Δείτε τι μπορείτε να παρακολουθήσετε στο θέατρο.
Ένας άλλος αξιοσημείωτος σταθμός της νέας εποχής θα είναι η πραγματοποίηση συναυλίας αφιερωμένης στον αείμνηστο Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος τον Ιούλιο του 1982 έδωσε την πρώτη του μεγάλη συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού. Μάλιστα, ενώ το θέατρο χωρούσε περίπου 3.500 θεατές, στη συναυλία προσήλθαν τα διπλάσια άτομα. Με δική του παραίνεση προς την αστυνομία, άνοιξαν οι πόρτες και σε όσους δεν είχαν εισιτήριο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να γεμίσει τις κερκίδες, τον προαύλιο χώρο, τα βραχάκια, και να καθίσει ακόμη και σε κενά σημεία ανάμεσα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την ορχήστρα.
Φυσικά, από το φετινό φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει με μια συναυλία (στις 17/09) ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες τραγουδιστές, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, καλλιτέχνης με διαδοχικά no1 hits και αμέτρητες sold out εμφανίσεις. Επίσης, στο θέατρο του εμβληματικού λόφου θα ανέβει για μια διπλή συναυλία, την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Hauser, ιδρυτικό μέλος των 2Cellos. Ο Γιώργος Μαζωνάκης αναμένεται να γιορτάσει τα 30 του χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή με μια μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το άνοιγμα όμως του θεάτρου του Λυκαβηττού σηματοδοτεί και την επιστροφή των Πυξ Λαξ (16/9 και 21/9). Όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο Τύπου για την προπώληση των εισιτηρίων, η πορεία των Πυξ Λαξ συνδέεται άρρηκτα με τον λόφο του Λυκαβηττού και έχει συνδυαστεί με θρυλικές συναυλίες τους. Η μπάντα ξεκίνησε να δίνει εκεί συναυλίες το 1996 και έκανε πολλαπλές sold out εμφανίσεις στον Λυκαβηττό, με αποκορύφωμα τα πέντε συνεχή sold out το 2000. Τώρα μας καλούν να ανέβουμε και πάλι στον λόφο για να θυμηθούμε τι είναι αυτό που μας ενώνει, να ξανανιώσουμε, να συγκινηθούμε και, γιατί όχι, να ξαναερωτευτούμε.
Όσον αφορά τις παραστάσεις, το «Κάψε το σενάριο» θα γιορτάσει τα 10 χρόνια του πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη παράσταση της ζωής του σε έναν από τους ιστορικότερους χώρους της Ελλάδας, το θέατρο του Λυκαβηττού. Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς και Ζήσης Ρούμπος, με πάνω από 800 παραστάσεις στο ενεργητικό τους, διαδικτυακά special και sold out περιοδείες, θα παρουσιάσουν ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show με καταιγιστικό ρυθμό, ιδιαίτερο χιούμορ και ό,τι άλλο αποφασίσει το κοινό.
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνει ότι «βασικός μας στόχος είναι ο Λυκαβηττός να αποδοθεί και πάλι στους Αθηναίους, αποτελώντας έναν πόλο πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης για την πρωτεύουσα και ολόκληρη τη χώρα. Η αποτύπωση της συλλογικής μνήμης στον εμβληματικό αυτόν χώρο θα ζωντανέψει ξανά, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτής της συνέχειας και στις νεότερες γενιές».
Η χωρητικότητα του θεάτρου με τα νέα δεδομένα υπολογίζεται στις 3.850 θέσεις, ενώ με τη διαμόρφωση και του περιβάλλοντος χώρου μπροστά στο θέατρο, αναλόγως με την περίσταση, θα μπορεί να προσελκύσει, με κάποιες επεμβάσεις, έως 6.000 επισκέπτες. Τη διαχείριση του θεάτρου έχει αναλάβει η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
Γιάννης Πανταζόπουλος Lifo.gr