Ηνωμένο Βασίλειο: 100.000 μετανάστες πιθανόν να έχουν διασχίσει τη Μάγχη με βάρκες από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή, το 2018
Σε 100.000 ανέρχεται ο αριθμός των μεταναστών που επιβιβάστηκαν σε πλοιάρια και από τις ευρωπαϊκές ακτές και διασχίζοντας τη Μάγχη έφτασαν στην Βρετανία. Ο συγκεκριμένος υπολογισμός ανατρέχει στο 2018, οπότε και ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή εκ μέρους του βρετανικού υπουργείου Μετανάστευσης.
Με περισσότερους από 40 ανθρώπους που πιστεύεται ότι αποβιβάστηκαν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με πλοιάρια νωρίτερα σήμερα, είναι πιθανό να έχει ξεπεραστεί το όριο των 100.000.
Τα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση από έτος σε έτος, με μόλις 299 αφίξεις μικρών σκαφών το 2018 σε σύγκριση με 28.526 το 2021 και 45.755 το 2022.
Για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο τερματισμός των διελεύσεων και των αφίξεων επί βρετανικού εδάφους μεταναστών με βάρκες αποτελεί μια από τις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, τα σχέδιά του για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και καθυστερήσεις. Αυτήν την εβδομάδα 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη φορτηγίδα Bibby Stockholm, στο Ντόρσετ, αφού οι νομικές προκλήσεις εμπόδισαν τη μεταφορά άλλων 20 ατόμων στο πλοίο. Στο κατάλυμα αναμένεται να στεγαστούν 500 ανύπαντροι άνδρες – αν και αυτός ο αριθμός είναι λιγότερο από το 1% των μεταναστών αυτού του τύπου που περιμένουν να εκδικαστούν οι αιτήσεις παροχής ασύλου.
Εκτός από τις φορτηγίδες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σκηνές και στρατιωτικές βάσεις, εκτιμώντας ότι είναι πολύ φθηνότερες μορφές διανομής συγκριτικά με τα ξενοδοχεία, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, κοστίζουν στους φορολογούμενους 6 εκατομμύρια λίρες ημερησίως.
Ωστόσο, οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι οι νέοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον των ξενοδοχείων, όχι αντί αυτών, και ότι οι υπουργοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα θέματα χορήγησης ασύλου, στοχεύοντας παράλληλα στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών.
Η κυβέρνηση θέλει τελικά να απελάσει στη Ρουάντα τους μετανάστες που φτάνουν στο έδαφος της Βρετανίας με βάρκες, αλλά το πρόγραμμα των 140 εκατομμυρίων λιρών έχει καθυστερήσει από τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας νομικών αμφισβητήσεων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Τόρις Λι Άντερσον, ο οποίος ενεπλάκη σε καυγά αυτή την εβδομάδα αφού είπε ότι οι μετανάστες στους οποίους δεν αρέσουν οι φορτηγίδες θα πρέπει να “πάνε να γαμηθούν πίσω στη Γαλλία”, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στο μεταναστευτικό.
Ωστόσο, οι υπουργοί υπερασπίστηκαν τη στρατηγική για τη μετανάστευση εν μέσω μιας σειράς ανακοινώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα, όπως το κυνήγι των δικηγόρων μετανάστευσης που βοηθούν τους μετανάστες να “εκμεταλλευτούν” το σύστημα και μια νέα συνεργασία με την Τουρκία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών.
Στο επίκεντρο της υπόσχεσης του πρωθυπουργού “σταματήστε τις βάρκες” βρίσκεται το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Αυτό θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο να ζητήσει άσυλο, παρέχοντας στην κυβέρνηση το δικαίωμα να τον απελάσει.
Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εργάζονται για να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το νομοσχέδιο θα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και πού θα στέλνονται οι συγκεκριμένοι μετανάστες εάν οι χώρες καταγωγής τους δεν είναι ασφαλείς και δεν υπάρχουν συμφωνίες επιστροφής.
Οι υπουργοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ), μια συνθήκη που στηρίζει το καθήκον της χώρας να βοηθήσει τους μετανάστες, για την καλύτερη προστασία των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, σε δημοσιεύματα της Πέμπτης αναφέρθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Σουνάκ είναι διχασμένο επί του θέματος, καθώς η κίνηση αυτή θα έφερνε το Ηνωμένο Βασίλειο σε αντίθεση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών και θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές όσον αφορά τη λειτουργία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία και τις συμφωνίες με την ΕΕ μετά το Brexit.
πηγη skynews