Aπό το Big Bang προς την ιστορία της Ευρώπης

Γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή ιστορία: Η ιστορία της όπερας από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα

 Ο Φώτης Παπαθανασίου στον SKAI 

Το αρχαίο δράμα αποτελούσε για τους Έλληνες το βασικότερο μέσον εκπαίδευσης. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στα θέατρα για να παρακολουθήσουν την «διδασκαλία» ενός έργου, τον συνδυασμό λόγου, μουσικής, χορού μέσω των οποίων εκφράστηκαν ιδέες και αξίες που ακόμη απασχολούν τον άνθρωπο. Ο Γεώργιος Μυστριώτης αναφέρει το θέατρο, « ἐπὶ Αἰσχύλου καὶ Σοφοκλέους» ως «τὸ μέγα τῆς ἠθικῆς καὶ τῆς δικαιοσύνης σχολεῖον.» (Μεγάλη Ελληνική Γραμματολογία). Οι μεγάλοι συγγραφείς αναφέρονται στον Όμηρο ως τον πατέρα της δραματουργίας, που με την ευτεχνία του λόγου του παρέμεινε ανεξίτηλο σημείο αναφοράς.

Όπερα, από το λατινικό opus (έργο). Στη δύση της Αναγέννησης και στην ανατολή του Μπαρόκ, μία ομάδα οραματιστών καλλιτεχνών δημιούργησε αυτό το νέο είδος τέχνης βασισμένοι εξ ολοκλήρου στο αρχαίο δράμα, ως μέσον ψυχαγωγίας αλλά και παιδείας. Τα πρώτα έργα ήταν όλα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Τί συνέβη όμως και από την προσπάθεια αναβιώσεως του αρχαίου δράματος φτάσαμε στην αποθέωση της μουσικής; Από τους μεγάλους δραματουργούς, στους μεγάλους συνθέτες; Από την μυθολογία στην επανάσταση;

Στα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100.3 επιχειρείται μία σύντομη αναφορά των κυριοτέρων τάσεων, δημιουργών, έργων και ερμηνευτών που με την συμβολή τους καθιέρωσαν την όπερα στην Ευρώπη. Η μουσικός Ευγενία Μανωλίδου και ο διευθυντής του ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου αφηγούνται στον Άρη Πορτοσάλτε, την ιστορία της όπερας από την αρχή και παρουσιάζουν την διαδρομή από την εποχή του Μπαρόκ, έως τον 20ο αιώνα.

Γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή ιστορία: Η ιστορία της όπερας από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα».

Από την Κυριακή 6 Αυγούστου και μέχρι τις 27 Αυγούστου κάθε Κυριακή στις 9 το πρωί.

 

 Ο Φώτης Παπαθανασίου είναι γενικός διευθυντής στο  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη