Goldman Sachs: “Η παγκόσμια οικονομία κινείται σε έναν νέο σούπερ κύκλο”

 

Η παγκόσμια οικονομία κινείται σε έναν νέο «σούπερ κύκλο», με την τεχνητή νοημοσύνη και την απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα να αποτελούν τους βασικούς καταλύτες, σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Ευρώπη της Goldman Sachs.

«Προχωράμε ξεκάθαρα σε έναν διαφορετικό σούπερ κύκλο», είπε στο CNBC, ο Oppenheimer, εξηγώντας ότι οι «υπερκύκλοι» ορίζονται συνήθως ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής επέκτασης, που συχνά συνοδεύονται από αύξηση του ΑΕΠ, ισχυρή καταναλωτική ζήτηση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Ο πρώτος κύκλος

Ο πιο πρόσφατος σημαντικός σούπερ κύκλος που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είπε ο Oppenheimer. Αυτός χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, ενώ είχε προηγηθεί μια υπερδεκαετής περίοδος μείωσης του κόστους κεφαλαίου, πτώσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και οικονομικών πολιτικών όπως η απορρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις, εξήγησε.

 

Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μειώθηκαν και η παγκοσμιοποίηση έγινε ισχυρότερη, υπενθύμισε ο Oppenheimer. Αλλά δεν πρόκειται τώρα να συνεχίσουν όλοι αυτοί οι παράγοντες όπως ήταν, πρόσθεσε.

«Δεν είναι πιθανό να δούμε τα επιτόκια να πέφτουν τόσο επιθετικά την επόμενη δεκαετία», εκτίμησε. Επίσης, βλέπουμε κάποια αναστροφή της παγκοσμιοποίησης και, φυσικά, βλέπουμε αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε.

Διαφορά

Προφανώς κινούμαστε σε έναν διαφορετικό σούπερ κύκλο. Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού των οικονομικών επιδόσεων, υπάρχουν επίσης δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο – συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, είπε ο Oppenheimer.

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, είπε, ωστόσο, καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θετικό αποτέλεσμα» για τις μετοχές, είπε.

Το καυτό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικότητας, που συχνά συμβαδίζει με τις συζητήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση ή την αλλαγή των θέσεων εργασίας, πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι θα δούμε μια βελτίωση στην παραγωγικότητα στο πεδίο των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να είναι θετική για την ανάπτυξη», είπε ο Oppenheimer.

Τι δείχνει η ιστορία

Παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι και οι δύο σχετικά νέες έννοιες, υπάρχουν ιστορικοί παραλληλισμοί, είπε ο Oppenheimer.

Μία από τις ιστορικές περιόδους που ξεχωρίζει είναι οι αρχές της δεκαετίας του 1970 και οι αρχές της δεκαετίας του 1980, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μοιάζουν και τόσο» με τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα επιτόκια ήταν ίσως πιο διαρθρωτικά ζητήματα από ό,τι σε σύγκριση με τώρα, είπε, ωστόσο παράγοντες όπως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση των φόρων και η ενισχυμένη ρύθμιση φαίνονται παρόμοια.

Επίσης, οι τρέχουσες αλλαγές μπορούν να θεωρηθούν ως αντανακλάσεις αλλαγών ακόμα πιο πίσω στην ιστορία, εξήγησε ο Oppenheimer.

«Λόγω αυτού του τεράστιου διπλού σοκ που είναι πιθανό να δούμε, του θετικού σοκ της τεχνολογικής καινοτομίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς μαζί με την αναδιάρθρωση των οικονομιών για να προχωρήσουν προς την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, νομίζω ότι είναι μια περίοδος που μοιάζει περισσότερο με αυτό που είδαμε στο τέλη του 19ου αιώνα», είπε.

Ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση που τροφοδοτούνται από τις υποδομές και τις τεχνολογικές εξελίξεις παράλληλα με τις σημαντικές αυξήσεις της παραγωγικότητας σηματοδοτούν αυτή την ιστορική περίοδο. Είναι κρίσιμο, αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί μπορούν να δώσουν μαθήματα για το μέλλον, εξήγησε ο Oppenheimer.

«Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, οι κύκλοι και οι δομικές αλλαγές επαναλαμβάνονται αλλά ποτέ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από την ιστορία ποια είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξετάσουμε προκειμένου να τοποθετηθούμε καλύτερα για το είδος του περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε», συμβούλεψε ο Oppenheimer.

ΠΗΓΗ