ΗΠΑ/Τραμπ. ‘Εχει κλείσει το θέμα των προκριματικών εκλογών για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;

Με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις να έχει αποχωρήσει από την κούρσα, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι -μετά την απογοητευτική τρίτη θέση που κατέλαβε στην Αϊόβα- αντιμετωπίζει σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ μόνη στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ.

Η Χέιλι συγκεντρώνει ποσοστό 38% στην Πολιτεία του Γκράνιτ, και ακόμη και αν το ξεπεράσει σε ψήφους, θα χάσει και πάλι, δίνοντας στον Τραμπ αποφασιστικό πλεονέκτημα ενόψει του τρίτου προκριματικού στη Νότια Καρολίνα.

Για τον Τραμπ, όλα είναι θέμα χρόνου. Οι 91 κατηγορίες για κακουργήματα που αντιμετωπίζει είναι η μεγαλύτερη υποχρέωσή του και η νομική στρατηγική του Τραμπ ήταν να καθυστερήσει τις δίκες προσπαθώντας να εξασφαλίσει το χρίσμα το συντομότερο δυνατό.

Μεταξύ των δικαστικών εμφανίσεων, ο Τραμπ διεξάγει εκστρατεία για να κερδίσει εγκρίσεις και να αλλάξει τους κανόνες σε επίπεδο πολιτείας προς όφελός του. Ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών της Νεβάδα έχοντας προηγουμένως συναντηθεί με τον Τραμπ, ουσιαστικά απαγόρευσε στο super PAC του ΝτεΣάντις να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία, ενώ στην Καλιφόρνια ο Τραμπ πίεσε με επιτυχία την επίσημη ομάδα των Ρεπουμπλικανών να αλλάξει τη φόρμουλα για την κατανομή των αντιπροσώπων σε ένα σύστημα “ο νικητής τα παίρνει όλα”.

Τώρα, καθώς η δυναμική του Τραμπ κερδίζει έδαφος, πολλοί στο GOP – το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα-  εκδηλώνουν την υποστήριξή τους προς τον πρώην πρόεδρο, εκτιμώντας ότι η προκριματική αναμέτρηση έχει τελειώσει και το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πάει στον Ντόλαντ Τραμπ.

Παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογιστούν

Πώς θα αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο; Οι δικαστές έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κατάλογο …πλυντηρίου υποθέσεων που παίρνουν το δρόμο τους μέσω των περιφερειακών δικαστηρίων και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024. Μέχρι στιγμής, το δικαστήριο έχει συμφωνήσει να ακούσει τα επιχειρήματα στην υπόθεση Τραμπ κατά Άντερσον στις 8 Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση θα καθορίσει αν το Κολοράντο και το Μέιν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την 14η τροπολογία για να αποκλείσουν τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτια των προκριματικών εκλογών τους. Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι το κατά πόσον τα δικαστήρια θεωρούν τις ενέργειες του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021 ως εξεγερτικές. Η απάντησή τους θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο σχετικά με την 6η Ιανουαρίου που επιδιώκει ο Τζακ Σμιθ, το οποίο θα συζητηθεί στις 4 Μαρτίου.

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ; Η βουλευτής Ελίζ Στέφανικ της Νέας Υόρκης φημολογείται ότι είναι η επικρατέστερη υποψήφια. Οι σύμμαχοι του Τραμπ τον παροτρύνουν να επιλέξει μια γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρο για να γίνει πιο ευχάριστος στις γυναίκες ψηφοφόρους που φεύγουν από το GOP. Άλλοι υποψήφιοι είναι ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, ο οποίος εγκατέλειψε τις προκριματικές εκλογές και υποστήριξε νωρίς τον Τραμπ, και ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς.

GZERO Daily